Lotus haastaa Bugattin – brittimerkki on kehittämässä yli 1000-hevosvoimaista täyssähköistä hyperautoa

Uutuus saattaa muistuttaa jonkin verran Lotuksen Espritistä kehitettyjä konseptimalleja.

Uutuus saattaa muistuttaa jonkin verran Lotuksen Espritistä kehitettyjä konseptimalleja. (Kuva Lotus)

Lotuksen tekniikka on aivan eri maata kuin perinteisissä kilpailijoissa.

AUTOT Colin Chapmanin aikoinaan perustama Lotus on tullut tunnetuksi pienistä ja kevyistä urheiluautoista, jotka ovat antaneet ketteryytensä ansiosta kunnon vastuksen paljon kalliimmille superautoille erityisesti mutkateillä. Lotus on kuitenkin kehittänyt historiansa aikana myös omia superautojaan Ferrarien ja Lamborghinien suoriksi haastajiksi.

Niistä tunnetuin on varmasti 1970-luvulla esitelty keskimoottorinen Esprit, joka nousi viimeistään 1990-luvulla superautojen kerhoon saatuaan peltinsä alle tupla-ahdetun veekasin. Espritin valmistuksen päättymisen jälkeen brittimerkki on jälleen keskittynyt pienempiin sportteihin, ja nykymalliston järeintä päätä edustaa ahdetulla Toyotan V6:lla varustettu Evora.

Lotus on kuitenkin väläytellyt viime aikoina kunnianhimoisempiakin projekteja. Merkki esitteli 2010-luvun alussa koko liudan erilaisia super- ja luksusautokonsepteja silloisen johtajansa Dany Baharin alaisuudessa, mutta niistä yksikään ei päässyt tuotantoon. Tätä nykyä Lotus kuuluu muun muassa Volvon tavoin kiinalaiselle Geelylle, joka haluaa tehdä siitä lippulaivabrändinsä teknologian ja suorituskyvyn suhteen.

Niinpä merkillä on jälleen astetta suurempia suunnitelmia. Brittiläinen Autocar kertoo, että Lotus on kehittämässä Omega-koodinimellä tunnettua täyssähköistä hyperautoa, jonka konseptiversio olisi tarkoitus esitellä jo ensi vuonna. Tavoitteena on haastaa Bugatti Chiron ja kumppanit, mutta Lotuksen tekniikka on aivan eri maata kuin perinteisissä kilpailijoissa.

Lotus Exige jää parillasadalla hevosvoimallaan hyperauton rinnalla hevoskärryksi.
Lotus Exige jää parillasadalla hevosvoimallaan hyperauton rinnalla hevoskärryksi. (Kuva Lotus)

Brittibrändin hyperautoa vauhdittaa nimittäin usean sähkömoottorin arsenaali, ja kokonaistehon pitäisi kivuta 1000 hevosvoiman paremmalle puolelle. Sähköautojen akut ovat yleensä hyvin raskaita, mutta Lotus ei aio hylätä Colin Chapmanin luomaa keveyden perintöä edes sähköistymisen aikakaudella. Uudessa hyperautossa voitaisiin kuulemma käyttää seuraavan sukupolven akkupakettia, jonka suurempi tiheys merkitsisi myös pienempää painoa.

Toimintasäteeksi uumoillaan puolestaan noin 400 kilometriä, ja auto saa myös nelivedon usean sähkömoottorin ansiosta. Koska tavoitteena on haastaa esimerkiksi Bugatti, ruotsalainen Koenigsegg ja kroatialainen piensarjavalmistaja Rimac, Lotuksen hyperautosta tulee kaikkea muuta kuin halpa. Sen hinnan arvioidaan nousevan noin 2,2 miljoonaan euroon, mikä olisi samaa luokkaa arvovaltaisen kilpailijajoukon kanssa.

Potentiaalisten ja tarpeeksi paksulompakkoisten asiakkaiden täytyy kuitenkin malttaa vielä mielensä, koska Lotuksen hyperauto tulee markkinoille aikaisintaan 2020-luvun alussa. Merkki viettää 70-vuotissyntymäpäiväänsä vuonna 2022, jolloin täyssähköinen hyperauto voisi toimia mainiona juhlakaluna.

Lue myös: Mercedes-AMG:n F1-tekniikkainen hyperauto viivästyy – syynä voimanlähteen säätäminen katukäyttöön

Kommentoi Facebookissa