Louhisaaren kartanolinna avautuu – näin ylellisesti elivät Flemingit ja Mannerheimit

Kesällä Louhisaaren englantilaistyyliseen puistoon järjestetään puistokävelyitä oppaan johdolla.

Kesällä Louhisaaren englantilaistyyliseen puistoon järjestetään puistokävelyitä oppaan johdolla. (Kuva Kansallismuseo)

Myös piharakennukset ovat vierailtavissa vapaasti sekä kunniapiha kuvattavissa koko komeudessaan.

LOUHISAARI Varsinais-Suomessa, Maskun Askaisissa sijaitseva 1600-luvun kartanolinna edustaa Suomessa ainutlaatuista palatsiarkkitehtuuria. Barokkityylinen Louhisaari vie ylelliseen elämään satojen vuosien ajalta.

Suomen kansallismuseon kohteisiin kuuluvan linnan rakennutti Klaus Flemingin poika Herman Fleming 1600-luvun puolivälissä, ja toinen linnaa hallinnoinut kuuluisa suku oli Mannerheimit. Sisätiloissa ihastuttavat runsas sisustus, koristeellisuus sekä juhlasalin harvinaiset kattomaalaukset.

Mannerheimien ja Flemingien ainutlaatuinen barokkilinna sijaitsee Askaisissa, Maskussa.
Mannerheimien ja Flemingien ainutlaatuinen barokkilinna sijaitsee Askaisissa, Maskussa. (Kuva Kansallismuseo)

Louhisaaren kartanolinnaa restauroidaan ja korjataan Museoviraston ammattilaisten toimesta ympärivuotisesti. Viime kesänä avattiin restauroituna hyötypuutarhan viereinen Mannerheimin leikkimökki. Nyt korjauskohteena on kartanolinnan puistossa sijaitseva Merilinnaksikin kutsuttu kylpylärakennus.

Tänä kesänä linnan kunniapihaa ympäröivien rakennusten ympärillä ei ole rakennustelineitä, ja piharakennukset ovat vierailtavissa vapaasti sekä kunniapiha kuvattavissa koko komeudessaan.

Juttuvinkki: Mannerheim kuuli Hitlerin saapuvan syntymäpäiväjuhliin: – ”Vad i helvete gör han här?”

Päärakennuksen asuinkerroksiin tutustutaan aina ainoastaan oppaan johdolla. Opastus kuuluu pääsylipun hintaan, ja suomenkieliset kierrokset alkavat aina tasatunnein 16.6.2020 alkaen. Ryhmänä saapuvien vierailijoiden opastukset ovat maksullisia ja ne on varattava etukäteen.

Kartanolinnan puistossa sijaitsee Merilinnaksi kutsuttu kylpylärakennus. Se rakennettiin A. F. Granstedtin piirustusten mukaan vuonna 1825.
Kartanolinnan puistossa sijaitsee Merilinnaksi kutsuttu kylpylärakennus. Se rakennettiin A. F. Granstedtin piirustusten mukaan vuonna 1825. (Kuva Kansallismuseo)

Linnan puistoalueella sijaitsevassa kalmilaisessa hyötypuutarhassa yhdistyvät valistusajan ihanteet: kaikkien kasvien tulee olla hyötykasveja ja puutarhan symmetrisesti järjestyksessä. Hedelmätarhassa on historiallisia omena- ja päärynälajikkeita, joista osa on kasvanut paikalla jo Mannerheimin suvun aikana. Kalmilaiseen hyötypuutarhaan tutustutaan kesällä oppaan johdolla tiistai- ja torstai-iltapäivisin.

Puistokävelylle Louhisaaren englantilaistyyliseen puistoon lähdetään säävarauksella keskiviikkoisin ja lauantaisin, heinäkuussa lisäksi myös maanantaisin. Varsinaisia tapahtumia ei kesällä 2020 järjestetä, mutta lokakuiset kummituskierrokset ovat jo varattavissa Visit Naantalin sivuilla.

Lue myös: Mannerheimin Omenaa etsittiin vuosikausia – marsalkan nimikkolaji on iso ja keltakuorinen

Kommentoi Facebookissa