Maailman edistyksellisin ilmajäähdytteinen Porsche 911 – Singer ja Williams kehittivät yhteistyössä

Singerin viimeisimmässä DLS-Porschessa ei ole tyydytty perusvirityksiin.

Singerin viimeisimmässä DLS-Porschessa ei ole tyydytty perusvirityksiin. (Kuva Singer)

Auto esiteltiin Goodwoodin perinteisessä vauhtijuhlassa Iso-Britanniassa.

AUTOT Viime vuosien trendi Porsche-maailmassa on ollut yhdistää modernimpaa tekniikkaa klassisen 911:n kuoriin. Tämän koulukunnan suunnannäyttäjänä on toiminut kalifornialaislähtöinen Singer Vehicle Design, joka on saanut kuolan valumaan Porsche-fanien suupielissä ympäri maailmaa. Singer on käyttänyt luomustensa lähtökohtana 1980-luvun lopulla esiteltyä 964-mallisarjaa, jonka tekniikkaa on viilattu entisestään ja korin osia on vaihdettu aiempien vuosikymmenten komponentteihin.

Singer laittoi viime vuoden lopulla seuraavan vaihteen silmään, kun Porsche-harrastaja Scott Blattner vei vuoden 1990 964:nsa kalifornialaispajan käsittelyyn. Singerin perustarjonta ei riittänyt Blattnerille, vaan hän halusi paljon enemmän. Niinpä Singer Vehicle Design käynnisti Dynamics and Lightweighting Study -nimisen kehitysohjelman, jossa hyödynnettiin myös F1-spesialisti Williamsin osaamista. Scott Blattnerin Porsche oli näiden ponnistusten ensimmäinen hedelmä, ja ohjelman jatkoa esiteltiin nyt Ison-Britannian Goodwoodissa.

Singerin viimeisimmässä luomuksessa on lukkiutumattomat jarrut, luistonesto ja jopa ajovakaudenhallinta.
Singerin viimeisimmässä luomuksessa on lukkiutumattomat jarrut, luistonesto ja jopa ajovakaudenhallinta. (Kuva Singer)

Lordi Marchin kartanon mailla järjestettävä perinteinen vauhtijuhla Goodwood Festival of Speed kerää bensapäitä ympäri maailmaa, joten paikka oli mitä parhain maailman edistyksellisimmän ilmajäähdytteisen 911:n lanseeraukselle. Singerin viimeisimmässä DLS-Porschessa ei ole todellakaan tyydytty perusvirityksiin, vaan autossa on jopa täysin hiilikuituinen kori. Se mahdollistaa keveyden lisäksi erittäin jäykän rakenteen, jonka laskelmat ovat peräisin suoraan Williamsilta.

Moottorina palvelee puolestaan ilmajäähdytteinen bokserikuutonen, jonka iskutilavuutta on suurennettu 964:n alkuperäisestä 3,6 litrasta tasan neljään litraan. Koneen kehitystyössä on hyödynnetty sekä Williamsin että Porschen lähes 90-vuotiaan insinöörilegenda Hans Mezgerin osaamista, joten meriitit ovat ainakin kunnossa. Myllyssä on muun muassa titaaniset venttiilit, magnesiumista valettuja kevytosia, F1-kilpureista inspiraationsa saaneet bensansuuttimet ja optimoitu voitelujärjestelmä. 500 hevosvoiman huipputeho saavutetaan vasta 9000 rundin kohdalla, joten kierrosherkkyyttäkin on vähintään riittämiin.

Tässä ei ollut kuitenkaan vielä kaikki moottorin osalta, koska sitä on jopa siirretty eteenpäin auton rakenteessa paremman painonjakauman mahdollistamiseksi. Voima välitetään takapyörille räätälintyönä tehdyn kuusivaihteisen manuaalin kautta, jossa on mm. magnesiumista valettu kuori ja ontot akselit vähentämässä pyörivien osien massaa. Vaihdekeppi on nostettu alkuperäistä korkeammalle, ja titaanista sekä magnesiumista tehdyt mekaaniset osat on jätetty näkyville. Lisäksi nopeusmittariin on integroitu vaihtovalot.

Vaihdekeppi on nostettu alkuperäistä korkeammalle, titaanista sekä magnesiumista tehdyt mekaaniset osat on jätetty näkyville ja lisäksi nopeusmittariin on integroitu vaihtovalot.
Vaihdekeppi on nostettu alkuperäistä korkeammalle, titaanista sekä magnesiumista tehdyt mekaaniset osat on jätetty näkyville ja lisäksi nopeusmittariin on integroitu vaihtovalot. (Kuva Singer)

Elektroniikkaakaan ei ole unohdettu, ja niinpä Singerin viimeisimmässä luomuksessa on lukkiutumattomat jarrut, luistonesto ja jopa ajovakaudenhallinta. Ne ovat Boschin käsialaa, ja autoon on lisäksi kehitetty eri ajomoodeja. Yksi niistä poistaa kaikki elektroniset ajoavut pois päältä, jolloin kuskin täytyy tietää mitä on tekemässä. Jousituksessakin on monia alumiinisia kevytosia, ja myös iskunvaimentimet on kehitetty räätälintyönä Singeriä varten.

Hiilikuitukeraamiset jarrut ovat puolestaan peräisin Brembolta, ja klassista Fuchs-tyyliä edustavat 18-tuumaiset vanteet ovat BBS:n käsialaa. Titaaniset keskimutterit ovat Williamsin kehittämät, ja Michelin on toimittanut autossa käytetyt Pilot Sport Cup 2 -renkaat. Maineikkaiden osavalmistajien lista jatkuu sisustassakin, jossa on hyödynnetty Recaron kuppipenkkejä ja Momon rattia lukuisten hiilikuitupaneelien ja nahalla verhoiltujen osien lisäksi.

Lue myös: Porsche herättää henkiin kaksi klassista kisaväritystä tämän vuoden Le Mansin 24 tunnin kilpailua varten

Kommentoi Facebookissa