Maalivahti yllättävänä ratkaisijana – Keltainen sukellusvene juhlii

Villarreal voitti Eurooppa-liigan finaalissa 2021 Manchester Unitedin rankkarikilpailussa

Villarreal voitti Eurooppa-liigan finaalissa 2021 Manchester Unitedin rankkarikilpailussa. (Kuva AOP)

Villarreal ei ollut voittanut 98-vuotisen historiansa aikana yhtään pokaalia ennen Eurooppa-liigan 2021 finaalia, jossa se yllätti jättiseura Manchester Unitedin.

JALKAPALLO Espanjalaisseura Villarreal onnistui kaatamaan Eurooppa-liigan finaalissa suuren ja mahtavan Manchester Unitedin. Jatkoajan jälkeen tilanne oli ollut 1-1 ja Villareal ratkaisi mestaruutensa edukseen rangaistuspotkukilpailussa.

Mestaruus on Villarrealin 98-vuotisen seurahistorian ensimmäinen. Seura ei ollut voittanut mitään Espanjassakaan historiansa aikana, mihin tietysti on vaikuttanut sekin, että Espanjan La Liga ja Cup ovat paljolti olleet muutaman ylivoimaisen seuran, FC Barcelonan, Real Madridin ja La Ligan tämän vuotisen mestarin Atletico Madridin hallintaa.

Finaaliottelun avausmaalin teki Villarreal puolen tunnin kohdalla. Daniel Parejo antoi vapaapotkun ja Gerard Moreno jatkoi yhdellä kosketuksella verkkoon.

Villarreal, jonka lempinimi on El Submarino Amarillo, suomeksi keltainen sukellusvene, pelasi odotetusti puolustusvoittoisella taktiikalla, ja antoi ManU:n hakata päätään seinään. Toisella puoliajalla Edinson Cavani tasoitti kuitenkin 1-1:een.

ManU pelasi jatkoajalla yllättävänkin varovaisesti. Se ei halunnut ottaa riskejä, mikä koitui sille kohtalokkaaksi.

Rankkarikilpailussa peräti 21 ensimmäistä vetäjää onnistui, mukaan lukien Villarrealin maalivahti Geronimo Rulli. Kun ManU:n maalivahti David De Gea joutui ampumaan, nähtiin ratkaisu. Rulli torjui De Gean löysän vedon.

Rankkarikilpailussa ammutaan ensin viisi kierrosta. Sen jälkeen ratkaisua haetaan vetopari kerrallaan. Maalivahtienkin on osallistuva rankkareiden laukomiseen.

De Gea joutui tavallaan kohtuuttomaan haasteeseen. Mutta Rulli hoiti molemmissa rooleissaan hommansa häntä paremmin. Maalivahtienkin on hyvä harjoitella rangaistuspotkuja.

Manchester Unitedin kausi päättyi pettymykseen Eurooppa-liigan finaalissa. Villarreal yllätti Unitedin rangaistuspotkukisassa, joka ratkesi vastasi 11. vetäjiin.

Kun Villarrealin maalivahti Geronimo Rulli torjui Unitedin veskarin David de Gean vaisun yrityksen, alkoivat espanjalaisseuran juhlat. Kyseessä oli seurahistorian ensimmäinen titteli.

Manchester Unitedin norjalainen päävalmentaja Ole Gunnar Solskjär teki selväksi, että kausi oli ManU:lle pettymys. Seura sijoittui Valioliigassa toiseksi, mutta paikalliskilpailija Manchester City vei mestaruuden.

– Annoimme painetta Valioliigassa ja pääsimme ehkä lähemmäksi kärkeä kuin olisimme uskoneet. Sitten pääsimme Eurooppa-liigan finaaliin. Pitää kuitenkin voittaa finaalit, jotta kautta voisi arvioida hyväksi.

Solskjär ei syytellyt ketään julkisesti.

– Nyt ei ole aika osoitella sormea ja kertoa, mitä olisi pitänyt tehdä toisin. Jos ei voita pokaalia, ei kaikki kuitenkaan ole mennyt oikein, hän sanoi.

Villarreal voitti eräänlaisen Daavidin ja Goljatin taistelun. Onhan ManU yksi maailman ökyrikkaimmista jalkapalloseuroista, joka oli puuhaamassa myös sitä kohuttua Superliigaa.

Villarreal sijoittui Espanjan La Ligassa tällä kaudella seitsemänneksi. Seuran resurssien valossa saavutus oli erittäin hyvä. ManU:n kaataminen Eurooppa-liiga finaalissa oli Villarrealilta ylisuoritus.

Eurooppa-liiga on ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana pitkälti espanjalaisten juhlaa. Sevilla on voittanut ajanjaksolla neljä ja Atletico Madrid kaksi mestaruutta. Englannin Valioliigan seuroista mestaruuteen ovat yltäneet viime vuosikymmenellä Chelsea kahdesti ja Manchester United kerran.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkaja-pelaaja – ”Suomi kiinnostaa Belgiassa”

Kommentoi Facebookissa