Maatalousteknologiassa hyödynnetään keksintöjä – tekniikan avulla säästetään aikaa ja euroja

Koulutuspäällikkö Virpi Norja ja maatalousteknologian lehtori Juha Ketola sanovat oppilaitoksen olevan edelläkävijöiden joukossa myös teknologian opetuksen suhteen.

Koulutuspäällikkö Virpi Norja ja maatalousteknologian lehtori Juha Ketola sanovat oppilaitoksen olevan edelläkävijöiden joukossa myös teknologian opetuksen suhteen. (Kuva Anne Anttila)

Koulutuskeskus Sedussa liputetaan automaation ja maaseutuyrittäjän puolesta.

KOULUTUS Ilmajoen entisellä maatalousoppilaitoksella, nykyisessä koulutuskeskus Sedussa maaseutuyrittäjän opinnot jaetaan kahteen eri koulutusohjelmaan; maatalousteknologiaan tai maatilatalouteen. Koulutuspäällikkö Virpi Norjan mukaan maatalousteknologiassa opiskelijoilla on mahdollisuus muun muassa laajoihin koneopintoihin.

– Sekä koulutilalla että konehallilla on erittäin laaja ja nykyaikainen kalusto maatilan töihin, huoltoihin ja korjauksiin. Olemme kehityksessä mukana ja maatalousteknologiaan suuntautuvan opetuksen suhteen jopa edellä kävijöitä, Virpi Norja luonnehtii tyytyväisenä.

Maatalousteknologian lehtori Juha Ketola sanoo opetuksessa käytettävän teknologian olevan hyvin automaatiovetoista.

– Uutta teknologiaa hyödynnetään esimerkiksi täsmäviljelyn kehittämisessä, tutkimisessa ja sen opettamisessa.

Juha Ketolan mukaan puimurin satomittalaitetta voidaan käyttää myös traktorissa. – Ajouria näyttävä laite toimii erinomaisesti esimerkiksi lannoitteiden levityksessä.
Juha Ketolan mukaan puimurin satomittalaitetta voidaan käyttää myös traktorissa. – Ajouria näyttävä laite toimii erinomaisesti esimerkiksi lannoitteiden levityksessä. (Kuva Anne Anttila)

Lehtori Ketolan mukaan oppilaitoksessa on panostettu erityisesti puimurin satomittalaitteisiin. Satomittalaite näyttää reaaliajassa muun muassa sadon määrän, laadun ja tarvittaessa jopa puintitappion.

Ilmajoella peltotyöt, koneiden käytöt, huollot ja korjaukset suoritetaan pääsääntöisesti opiskelijavoimin ja kaiken lisäksi vielä aidossa ympäristössä. Lehtori Juha Ketola pitää tärkeänä, että opiskelu on kaikin puolin kannustavaa.

– Omana kannustimenaan toimii myös jatkuvasti kehittyvä teknologia sekä oppilaitoksen oma ”ideapaja”. Rakentelemme koneita myös itse. Taidonnäytteitä on muun muassa GPS-paikantimella varustettu peltolana, joka nousee ja laskee automaattisesti maapinnan muotojen mukaan.

GPS-tarkennusta hyödyntävää ohjainta käytetään myös traktorissa. Ohjaimen avulla vältytään ylimääräisiltä ajoilta ja säästetään siinä sivussa myös polttoainetta.

Koulutuspäällikkö Virpi Norja testaa, kuinka informaatiota sisältävä QR-koodi toimii käytännössä.
Koulutuspäällikkö Virpi Norja testaa, kuinka informaatiota sisältävä QR-koodi toimii käytännössä. (Kuva Anne Anttila)

Maatalousoppilaitoksessa on otettu käyttöön myös keksintö, jota ei ole vielä toistaiseksi hyödynnetty itse tiloilla. Kyseessä on informaatiota sisältävä QR-koodi, joka luetaan älypuhelimen kautta.

– Koodin taakse voi liittää esimerkiksi opasteita, ohjeita ja meidän tapauksessa myös koneiden käyttöohjeita sekä traktoreiden reaaliajassa olevia huoltokirjoja. QR-koodista voisi olla hyötyä myös isommilla maatiloilla, koodin taakse voi tehdä vaikka työlistat, Juha Ketola selvittää.

Ammatillinen koulutus on tällä hetkellä muutoksen alla, mutta Ilmajoen kampuksella halutaan kulkea askeleen edellä tilojen arjesta.

Kommentoi Facebookissa