Marin sanoo venäläisturistien lomailun Euroopassa olevan epäoikeudenmukaista – Saksa ei kannata viisumikieltoa

Pääministeri Sanna Marinilla oli myös kahdenvälinen tapaaminen Norjan pääministeri Jonas Gahr Støren kanssa. (Kuva Roger Holmsen/ Statsministerens kontor)

Oslossa kokoontuneet Pohjoismaiden pääministerit tiivistävät entisestään puolustusyhteistyötä.

PÄÄMINISTERI Oslossa maanantaina 15.8. kokoontuneet Pohjoismaiden pääministerit vahvistivat kehittävänsä entisestään puolustus- ja turvallisuusyhteistyötään. Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden myötä Pohjoismaiden välille tulee liittolaissuhde, ja tämä avaa uusia yhteistyömahdollisuuksia.

Pohjois-Euroopan uusi turvallisuustilanne oli keskeinen aihe myös, kun Pohjoismaiden pääministerit keskustelivat Saksan liittokansleri Olaf Scholzin kanssa.

– Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon ei suinkaan vähennä pohjoismaisen yhteistyön merkitystä, vaan päinvastoin tarjoaa meille mahdollisuuden asettaa tavoitteemme entistäkin korkeammalle. Vahvistamme yhdessä turvallisuutta ja vakautta koko Natossa, Sanna Marin sanoi pääministerien kokouksessa.

Pohjoismaiden pääministerit hyväksyivät Oslossa yhteisen julkilausuman turvallisuus- ja puolustusyhteistyön kehittämisestä. Siinä todetaan, että Venäjän hyökkäyssota on muuttanut koko Euroopan turvallisuustilanteen ja että Pohjoismailla on vastuu suojella vapautta ja yhteisiä arvoja.

Pohjoismaista yhteistyötä kehitetään edelleen esimerkiksi aktiivisella osallistumisella Naton vahvistamiseen sotilaallisena ja poliittisena toimijana, pohjoismaisella harjoitustoiminnalla ja koulutuksella tiiviissä yhteistyössä Naton ja muiden liittolaismaiden kansa sekä etsimällä synergioita

Pääministerien toisena tärkeänä aiheena oli merten suojelu ja uusiutuvan energian edistäminen. Tästä aiheesta sovittiin oma julkilausuma.

Pohjoismaiden pääministereillä oli Oslossa erillinen kokous Saksan liittokansleri Olaf Scholzin kanssa. Kokouksen aiheina oli Euroopan turvallisuus ja Venäjä, Pohjois-Euroopan uusi turvallisuusarkkitehtuuri sekä Euroopan vihreä siirtymä ja energiaturvallisuus.

Scholz ei kannata viisumien kieltämistä venäläisiltä. Hän puhuu ”Putinin sodasta” eikä se aiheuttaisi liittokanslerin mielestä sanktioita tavallisille kansalaisille. Sen sijaan Scholz sanoi kannattavansa lisäsanktioita Putinin hallinnolle ja venäläisoligarkeille.

Pääministeri Sanna Marin puolestaan sanoo, että ei voi olla oikein, että venäläiset turistit voivat lomilla EU-maissa samaan aikaan, kun Venäjä käy hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan. Suomen hallitus keskustelee viisumiasiasta tiistaina iltakoulussaan.

Ennen kokouspäivän alkua pääministeri Marinilla oli kahdenvälinen tapaaminen Norjan pääministeri Jonas Gahr Støren kanssa. Marin kiitti Størea Norjan tuesta Suomen Nato-jäsenyydelle. He puhuivat Suomen ja Norjan yhteistyöstä turvallisuuden, puolustuksen sekä vihreän siirtymän osalta.

Lue myös: Kohuttu maastapoistumisvero on tulossa – hallitus julkaisi odotetun ja kritisoidun lakiehdotuksen

Kommentoi Facebookissa