Markku Veijalainen vie lukijan aikamatkalle – Back to the Sixties antaa puheenvuoron suomalaismuusikoille

Suomen ensimmäinen rautalankayhtye The Strangers 2000-luvun kokoonpanossaan eli eli Ande Päiväläinen, Nono Söderberg, Kari Bergström ja Antero Jakoila.

Suomen ensimmäinen rautalankayhtye The Strangers 2000-luvun kokoonpanossaan eli Ande Päiväläinen, Nono Söderberg, Kari Bergström ja Antero Jakoila. (Kuva Aki Schadewitz)

Teoksessa muun muassa kerrotaan, kuinka nuori kesätoimittaja pääsi Beatles-elokuvan kuninkaalliseen ensi-iltaan.

MUSIIKKI Kun kuulee Markku Veijalaisen lähes muuttumattomana 1960-luvulta säilyneen äänen puhelimessa, keski-iän saavuttaneilla nousevat vääjäämättömästi mieleen sellaiset nimet kuin Danny, Hector, Pepe… ja 1960-luvun yhtyeet kuten Suomen ensimmäinen rautalankayhtye The Strangers, The Sounds, The First, Jormas ja Topmost.

Markku Veijalaisen kirjoittama uunituore Back to the Sixties – suurella tunteella (Readme) kertoo mitä tapahtui, kun muusikot halusivat jälleen soittaa nuoruutensa musiikkia ja yleisö halusi tulla mukaan kuuntelemaan. Nimensä mukaisesti olennaisena osana teosta on Back to the Sixties -yhteisö, joka muistetaan erityisesti Vuokatin Katinkullassa järjestetyistä tapahtumista.

Veijalainen itse tuli tunnetuksi jo nuorena toimittajana kirjoittaessaan muun muassa nuortenlehtiin, juontamalla radio-ohjelmia sekä lukuisista televisio-ohjelmista yhdessä Jyrki Jyräys Hämäläisen kanssa.

Markku Veijalainen toimi aikoinaan myös jonkin aikaa Vexi Salmen kanssa ohjelmatoimistossa, joka myi muun muassa Irwin Goodmania.
Markku Veijalainen toimi aikoinaan myös jonkin aikaa Vexi Salmen kanssa ohjelmatoimistossa, joka myi muun muassa Irwin Goodmania. (Kuva Anne Veijalainen)

Vankkumattomaksi Beatles-faniksi tunnustautuva Markku Veijalainen kertoo itse uskomattomasta kokemuksesta, kun hän 18-vuotiaana Apu-lehden kesätoimittajana pääsi vuonna 1965 Help!-elokuvan kuninkaalliseen ensi-iltaan yhdessä lordi Snowdonin, prinsessa Margaretin ja tietysti Johnin, Paulin, Georgen ja Ringon kanssa.

Piccadilly Circukselle oli ahtautunut noin 10 000 nuorta tyttöä, kun hämeenlinnalaisnuorukainen vuokrasmokissaan yritti päästä mellakka-aidan toiselle puolelle.

– Uskon, että ainoa smokkipukuinen mies mellakka-aidan väärällä puolella herätti lopulta sen verran huomiota, että yksi poliiseista tuli epäluuloisesti kysymään jotain, josta en sen hetken englannin taidollani ymmärtänyt mitään, Markku Veijalainen muistelee nyt.

Virallisen kutsukortin avittamana tallentui yksi ainutlaatuisista muistoista, ja kirjassa annetaankin puheenvuoro monille muusikoille, joiden seurassa tehdään aikamatka 1960-luvulle. Kaikki eivät ole enää joukossamme, kuten oman lukunsa saanut Renegadesin solisti Kim Brown.

Juttuvinkki: ”Vain elämää” oli renttu-Irwinin hitti – kohtalona dramaattinen keikkamatka

Renegades villitsi aikoinaan Suomea, mutta runsaasti valokuvia sisältävä teos kertoo myös suomalaisyhtyeiden matkoista maailmalle. Monikaan ei tiedä, kuinka The Strangers esiintyi aikoinaan kuululla Le Golf Drouot -klubilla Pariisissa ja Rivieralla esimerkiksi Brigitte Bardotille, ja The Scaffolds Hampurin Star-Clubilla.

Muistoja on syntynyt myös myöhemmin. Hector kertoo, kuinka hän nousi vuonna 2000 Katinkullan lavalle yhdessä Donovanin kanssa.

– Mä muistan, että kun mä olin laulanut ekan oman säkeistöni, niin mun ääni tärisi omasta liikutuksesta. Se oli mulle niin valtava kokemus. Mä sain laulaa ton jätkän kanssa, jota mä fanitin ihan hulluna.

Kappale oli tietysti Buffy Saint-Marien kirjoittama Universal Soldier eli Palkkasoturi.

Lue myös: Näin syntyivät Renegades-hitit ”Salattu suru” ja ”Cadillac” – Kim Brown kertoo ennen kuolemaansa

Kommentoi Facebookissa