”Vain elämää” oli renttu-Irwinin hitti – kohtalona dramaattinen keikkamatka

Ei tippa tapa, Ryysyranta, Kun ei rahat riitä, Viuhahdus... Irwin jätti jälkeensä laulukirjallisen tarttuvia ralleja.

Ei tippa tapa, Ryysyranta, Kun ei rahat riitä, Viuhahdus... Irwin jätti jälkeensä laulukirjallisen tarttuvia ralleja. (Kuva Warner)

Venäläiset tullimiehet viivyttivät laulajan kuljettamista sairaalaan.

PÄIVÄN SÄVEL Kappale Vain elämää on suositun televisiosarjan myötä tullut tutuksi jälleen uudelle sukupolvelle, joka tuskin tietää laulun alkuperäistä esittäjää.

Kansantaiteilija Antti Hammarberg, alias Irwin Goodman, syntyi 14.9.1943 ja kuoli jo vuosikymmeniä sitten, tammikuun 14. päivä vuonna 1991. Tammikuun 14. päivä neljä vuotta aikaisemmin oli kuollut myös toinen suomalaisten tuntojen tulkki, Rauli Badding Somerjoki. Baddingista kerroimme jo artikkelissa Valot syttyvät Rauli ”Badding” Somerjoelle – kuolemasta 30 vuotta.

Irwin oli hämeenlinnalainen lättähattu Hamppari, joka otti taiteilijanimensä kahdelta kuuluisuudelta, maailmanhittejä säveltäneeltä Irving Berliniltä sekä jazzmuusikko Benny GoodmaniltaBob Dylanilta lainattiin honottava laulutyyli ja protestilaulajana aloittanut Irwin levytti vuonna 1965 ensimmäisen hittinsä En kerro kuinka jouduin naimisiin.

Pikkupojatkin oppivat, kuinka alkusäkeet seuraavasta singlestä Työmiehen lauantai kuuluivat ”viideltä saunaan ja kuudelta putkaan”, viinan kanssa läträttiin myös laulussa Ei tippa tapa, kappale Autolla Kanarian saarille tarkoittaa puolestaan silloista lentokenttätyömaata Seutulassa, jonne ratista kärähtäneet passitettiin.

Antti Yrjö Hammarberg kuvattuna lokakuussa 1965, kitarasta syntyi yli 200 omaa sävellystä.
Antti Yrjö Hammarberg kuvattuna lokakuussa 1965, kitarasta syntyi yli 200 omaa sävellystä. (Kuva Hannu Männynoksa)

Keikkailu, alkoholi ja raha-asiat eivät sopineet yhteen, Irwinin Hattulaan rakennuttama sen ajan mittapuun mukaan moderni talo Ryysyranta pakkohuutokaupattiin verorästeistä. Irwin yliviivasikin tarinan mukaan veroilmoituksen lopussa ennen allekirjoitusta olleen sanamuodon ”kunnian ja omatunnon kautta” korvaten sen saatteella ”perustuu hämärään mielikuvaan”.

Aikoinaan MTV:n Syksyn sävel oli valtakunnan ehdottomasti merkittävin musiikkikilpailu, Irwin voitti sen vuonna 1970 kappaleella St. Pauli ja Reeperbahn, joka viittasi hänen ja sanoittajakumppaninsa Vexi Salmen nuoruusseikkailuihin Hampurissa. Irwin uusi voittonsa seuraavana vuonna laululla Poing poing poing.

Vuonna 1973 Irwin ja Vexi yrittivät ottaa kaksoisvoiton Syksyn sävelessä kappaleilla Vain elämää sekä Si Si Si, mutta laskivat väärin. Laulujen sijoitus oli toinen ja kolmas, vain toisella kappaleella hän olisi todennäköisesti voittanut. Mutta kuten tiedämme, Vain elämää on nyt saanut uuden elämän.

Alkoholista ja ulosottomiehestä muodostuivat entistä suuremmat ongelmat, Irwin tavattiin usein seuraavan, Tampereen Lielahdessa sijaitsevan kotinsa autotallissa juomassa viinaa pipo päässä.

Kun perhe muutti Hämeenkyrön Lavajärvelle, asiat alkoivat järjestyä, laulaja raitistui ja levytti Alkon sponsoroiman kappaleen Häirikkö. Perheenlisäyksestä Riitta-vaimon kanssa laulettiin laulussa Tyttö tuli, muutaman hiljaisemman vuoden jälkeen vuonna 1988 Irwin onnistui vielä tekemään uransa ehkä suurimman hitin, joka oli elämäkertaelokuvan nimeksikin tullut Rentun ruusu.

Tammikuussa 1991 Irwin oli kiinnitetty keikalle Viipuriin suomalaisten rakentajien harjannostajaisiin. Edeltävänä yönä hän heräsi rintakipuun ja hengenahdistukseen, jolloin muu seurue päätti tuoda miehen Suomeen hoitoon. Venäläiset tullimiehet kuitenkin viivyttelivät tarkastuksissaan, jolloin elvytysyritykset Haminan sairaalassa olivat jo tuloksettomia.

Irwinin viimeiset sanat kuuluivat ”paina kaasua Illikainen, happi loppuu”, jotka oli osoitettu kuljettajana toimineelle muusikko-manageri Urpo Illikaiselle. Illikainen kuoli myöhemmin auto-onnettomuudessa, hänen poikansa on Tiisu-yhtyeen solisti.

Irwin Goodmanin kuolinsyy oli akuutti sydäninfarkti, hänen veressään ei ollut alkoholia. Irwin oli 47-vuotias, laulaja oli alkanut myös kuntoilla sekä harrastaa avantouintia. Legendaarinen toimittaja Isto Lysmä sekä valokuvaaja Jorma Pouta olivat ikuistaneet Irwinin hieman aikaisemmin lehtijuttuun ponnahtamassa avannosta – ja saivat kuulla ”tappaneensa Irwinin”.

Irwin on haudattu Hämeenkyrön Mäntyrinteen hautausmaalle, kuolinilmoitukseen oli laitettu värssy hänen kappaleestaan Viimeinen laulu:

”Laulaen laulaja silmänsä sulkee,

sointujen siltaa uneensa kulkee”

Vain elämää -kappaleesta on uuden version tehnyt myös Matti Johannes Koivu, mutta oheisella videolla se aito ja alkuperäinen. Nostalgisessa Syksyn sävel -esityksessä bo-bom-bom-riffiä laulava mies on Ääni- ja kuvatallennetuottajien toiminnanjohtajanakin tunnettu Arto Alaspää.

Lue myös: Valot syttyvät Rauli ”Badding” Somerjoen muistolle – herkkä tulkitsija kuoli vain 39-vuotiaana

  • Videolla Vain elämää, MTV:n Syksyn sävel -kisan kakkossija vuonna 1973

Kommentoi Facebookissa