Matti ja Markku saavat tänään toisensa – kirkko siunaa mutta ei tee vihkimisiä

Lausuntataiteilija Matti Kaarlejärvi ja kansanedustaja Markku Rossi näyttävät esimerkkiä avioliitollaan.

Lausuntataiteilija Matti Kaarlejärvi ja kansanedustaja Markku Rossi näyttävät esimerkkiä avioliitollaan. (Kuva AOP)

Ensimmäiset parit ovat solmimassa sukupuolineutraalin avioliiton tällä viikolla lain muututtua.

AVIOLIITTO Tasa-arvoisen avioliiton mahdollistava lakimuutos tuli tänään voimaan. Vielä viimeisiin hetkiin asti lakia yritettiin saada kaadettua, mutta Aito avioliitto -kansalaisadressi ei enää menestynyt eduskunnassa lain kumoamista tavoittelevassa äänestyksessä.

Avioliittolain muutos mahdollistaa avioliiton solmimisen nyt myös samaa sukupuolta oleville. Aiemmin parisuhteensa rekisteröineet puolisot voivat lain voimaantulon jälkeen muuttaa parisuhteensa avioliitoksi yhteisellä ilmoituksella maistraattiin.

Kirkon opetuksen mukaan avioliitto kuitenkin on naisen ja miehen välinen liitto. Piispainkokouksessa viime elokuussa valmistuneessa selonteossa todetaan, että papin oikeus vihkiä kirkolliseen avioliittoon ei muutu tasa-arvoisesta avioliittolaista huolimatta.

Kirkollinen vihkiminen ei siis ole avioliittolain muutoksesta huolimatta mahdollista. Pappi voi rukoilla siviiliavioliiton solmineiden kanssa ja heidän puolestaan, tai rukoilla siviilivihkimisenä toimitettavan avioliiton puolesta.

Miehet näyttävät esimerkkiä

Suuren päivän kuuluisin aviopari lienee kansanedustaja Markku Rossi ja lausuntataiteilija Matti Kaarlejärvi. Heidän suhteensa tuli julkisuuteen, kun Linnan juhlien televisioselostaja vilpittömin mielin kertoi yhdessä presidenttiä kättelemään saapuneiden miesten olevan pariskunta.

Kymmenen vuotta seurustelleet miehet rekisteröivät suhteensa pian itsenäisyysjuhlien jälkeen, joulukuussa 2015. Nyt he astuvat avioliittoon heti ensimmäisenä mahdollisena päivänä.

– Kun yhteiskunta nyt viimein on tehnyt päätöksen, haluamme näyttää esimerkkiä muillekin. Olemme asian edessä nöyriä ja tahdomme heti toteuttaa sen, Matti Kaarlejärvi kertoi Ilta-Sanomille.

Matti Kaarlejärvi ja Markku Rossi ovat jo aikaisemmin hankkineet sormukset, mutta nyt niihin kaiverretaan päivämäärä.
Matti Kaarlejärvi ja Markku Rossi ovat jo aikaisemmin vaihtaneet sormukset, mutta nyt niihin kaiverretaan nimet ja päivämäärä. (Kuvituskuva Fotolia)

Kaarlejärvi vie Kuopion maistraattiin ilmoituksen rekisteröidyn parisuhteen muuttamisesta avioliitoksi, varsinaiset juhlat läheisille pidetään pariskunnan uudessa kodissa viikonloppuna.

– Seurakunta tulee siunaamaan kotimme ja samalla maistraatista tulee henkilö ilmoittamaan avioliitosta. Olemme toivoneet Puijonlaakson seurakunnasta kirkkoherran tulevan käymään, Kaarlejärvi jatkaa.

Pariskunta haluaa pysyä yhteydessä kirkkoon, niillä tavoilla, jotka kirkko katsoo mahdollisiksi.

Kirkoissa ei ole ruuhkaa

Henkikirjoittaja Maria Lunabban mukaan yhteensä 32 paria on solmimassa sukupuolineutraalin avioliiton tällä viikolla Suomen maistraateissa. Kirkko ja kaupunki -lehti kertoo, että kymmenen seurakuntaa pääkaupunkiseudulla on tarjonnut kirkollisia tiloja parien vihki- ja siunaustilaisuuksiin.

Kaikkiaan varauksia samaa sukupuolta olevien kirkkohäille on pääkaupunkiseudulla tehty seitsemän, joista yksikään ei ole lain muuttumispäiväksi. Helsinkiläisessä musiikkiteatteri Kapsäkissä järjestetään Vihdoinkin vihille -yksityistapahtuma, jossa pappi Kai Sadinmaa siunaa tai vihkii yhdeksän pariskuntaa.

Pappi Toni Fagerholm on perustanut Sateenkaaripapit-nimisen sivuston, jonka kautta samaa sukupuolta olevat pariskunnat voivat pyytää pappia vihkimään tai siunaamaan liittonsa. Eri puolelta Suomea löytyviä pappeja yhteystietoineen on listalla 20, Fagerholm yhtenä heistä. Papit voivat saada vihkimisestä jonkin rangaistuksen kirkolta kurinpitomenettelynä.

Kirkko ja kaupunki -lehdessä Fagerholm arvelee, että vihkimisten vähäinen määrä voi johtua siitä, että maaliskuu ei yksinkertaisesti houkuttele pitämään häitä. Toisena vaihtoehtona hän epäilee sateenkaarikristittyjen olevan hämmentyneitä kirkon ristiriitaisesta viestistä, jossa piispat kertovat rakastavansa heitä, mutta jatkavat sen jälkeen syrjintää.

Ruotsin luterilainen kirkko hyväksyi vihkimiset jo vuonna 2009, mutta vihkiparien määrät ovat myös olleet pieniä. Vuonna 2015 vain 160 samaa sukupuolta olevaa paria vihittiin kirkossa, kun vihittyjä pareja oli kaikkiaan yli 17 000.

Kommentoi Facebookissa