Meripartiolaiset pelastivat kumollaan olevasta veneestä roikkuneet hädässä olijat – ”Esimerkillistä toimintaa”

Länsi-Suomen merivartioston komentaja Marko Tuominen, S/y Merisuden kippari Antti Valtola, Mikael Viiristö ja Aaro Puutio.

Länsi-Suomen merivartioston komentaja Marko Tuominen, S/y Merisuden kippari Antti Valtola, Mikael Viiristö ja Aaro Puutio. (Kuva LSMV)

Länsi-Suomen merivartioston komentaja palkitsi Airistolla kunnostautuneet meripartiolaiset.

MERIPELASTUS Turkulaisen meripartiolippukunta Auran Tähti Poikien S/y Merisuden miehistö, kippari Antti Valtola ja 17-vuotiaat miehistön jäsenet Aaro Puutio ja Mikael Viiristö, palkittiin Länsi-Suomen merivartioston plaketilla ammattitaitoisesta, urheasta ja esimerkillisestä toiminnasta meripelastustapahtumassa 18.9.2020 Airistolla.

Meripartiolaiset olivat siirtopurjehduksella iltakuuden aikaan ja juuri saapumassa kohdesatamaan, kun tähystäjä havaitsi jotain outoa kauempana. Kumollaan olevan veneen keulassa ja perässä oli myttyjä. Päästyään lähemmäksi meripartiolaiset huomasivat, että yksi henkilö roikkui kumollaan olevan veneen perämoottorissa ja toinen keulaköydessä. Vain toisella vedenvarassa olevalla oli pelastusliivit päällään.

Meripartiolaiset aloittivat välittömästi pelastustyöt. Mikael Viiristö ohjasi taitavasti purjeveneen aivan vedenvarassa olevien henkilöiden viereen ja kippari Valtola sekä Aaro Puutio makasivat mahallaan purjeveneen kannella. He saivat pelastusliivitöntä henkilöä ranteista kiinni ja vedettyä hänet purjeveneen uimatikkaille ja siitä ylös. Tämän jälkeen he pelastivat myös toisen henkilön purjeveneeseen.

Tunnelma oli pelastusoperaation jälkeen hämmentyneen huojentunut, pelastetuille tarjottiin kuivat vaatteet ja heidät vietiin maihin, jossa heille tarjottiin lisäapua. Pelastettavat joutuivat olemaan vedenvarassa arviolta vain noin 10 minuuttia, veden lämpötila oli tapahtumahetkellä +10 astetta.

Juttuvinkki: Partiojohtaja sai sankarimerkin – Hanna pelasti hengenvaarassa olleen hukkumasta

Tapauksessa oli mukana onni onnettomuudessa monella tavalla. Meripartiolaiset sattuivat juuri oikealla hetkellä paikalle, joka ei ole vilkasliikenteinen väylä. Heidän veneensä purjeet olivat jo alhaalla ja se liikkui moottorilla, joten pelastustyöt pystyttiin aloittamaan välittömästi, kun hädässä olijat havaittiin. Valtolalla oli mukana taitava, vaikkakin nuori miehistö, jonka kanssa pelastustyöt sujuivat mallikkaasti. Huomioitavaa on, että S/y Merisutta taitavasti tilanteessa ohjanneelle Mikael Viiristölle on tälle kaudelle kertynyt purjehdusmaileja 400, kun Merisusi kaiken kaikkiaan on seilannut 420 mailia.

Antti Valtola kehui nuoren miehistönsä toimintaa tilanteessa. Merivartioston on helppo yhtyä kipparin kehuihin, sen verran hienoa ja esimerkillistä toimintaa oli koko pelastusoperaatio. Meripartiossa harjoitellaan nimenomaan merenkulkua sekä meripelastusta, ja nyt nuoret miehet pääsivät tekemään tositilanteessa juuri sitä, mitä varten ovat kouluttautuneet.

Merivartiosto haluaa kiittää koko Merisuden miehistöä vielä kerran ja muistuttaa, että jokaisen merellä kulkijan apua voidaan tarvita joskus. Viranomaiset eivät ole hätätilanteessa välittömästi paikalla auttamassa. Myöskään tähystyksen merkitystä veneillessä ei voi liikaa korostaa, kuten tämäkin tapaus osoittaa.

Lue myös: Monen roolin merivartija on koulutettu auttamaan – ”Mitään ei jätetä sattuman varaan”

Kommentoi Facebookissa