Mersun sähköinen aikakausi alkaa tästä – hartaasti odotettu EQC-crossover tuotiin julkisuuteen

Sähköautojen tunnusmerkkinä toimii maskin ja etuvalot sisältävä musta paneeli.

Sähköautojen tunnusmerkkinä toimii maskin ja etuvalot sisältävä musta paneeli. (Kuva Mercedes-Benz)

Hinnasta ja myynnin tarkasta aloitusajankohdasta ei ole vielä tietoa.

AUTOT Suurin osa saksalaisista autonvalmistajista on suunnannut viime vuosina merkittävän osan tuotekehitysbudjetistaan sähköautojen luomiseen. BMW oli niiden suhteen liikkeellä varhaisessa vaiheessa, kun i3-kaupunkisähköauto ja i8-hybridisportti lanseerattiin jo viisi vuotta sitten Teslan vanavedessä.

VW-konserni heräsi puolestaan sähköistymiseen toden teolla yritysryppään mainetta pahasti ravistelleen päästöskandaalin jälkeen, ja myös Mercedes-Benz hyppäsi samaan kelkkaan muutama vuosi sitten.

Tähtimerkki esitteli syksyllä 2016 Pariisin autonäyttelyssä Generation EQ -nimisen sähköisen crossoverin konseptiversion, jonka pohjalta tehtävää tuotantomallia on kehitetty ahkerasti viime vuodet. Tuotantoversiosta on annettu julkisuuteen jo monenlaisia tiiserikuviakin, ja nyt auto tuotiin parrasvaloihin koko komeudessaan Tukholmassa järjestetyssä esittelytilaisuudessa.

Akut saa ladattua parhaimmillaan 40 minuutissa 10 prosentista 80 prosentin tasoon.
Akut saa ladattua parhaimmillaan 40 minuutissa 10 prosentista 80 prosentin tasoon. (Kuva Mercedes-Benz)

EQC on suunnilleen polttomoottorikäyttöisen GLC:n kokoinen crossover, jonka myötä Mercedes lanseeraa pelkästään sähköautoja käsittävän EQ-mallistonsa. Myöhemmin tulossa on esimerkiksi A-luokan sähköinen vastine ja jopa S-luokan sähköiseksi vaihtoehdoksi tarkoitettu edustusluokan sedan. Sähköautot halutaan erottaa perinteisistä Mersuista myös muotoilunsa avulla, ja niinpä niiden tunnusmerkkinä toimii maskin ja etuvalot sisältävä musta paneeli.

Se dominoi myös EQC:n naamailmettä, joka on kuitenkin muuttunut astetta tavanomaisemmaksi parin vuoden takaiseen tutkielmaan verrattuna. Auto erottuu silti joukosta, ja pimeällä EQC:n tunnusmerkkinä toimii ledivalot yhdistävä valokuitunauha maskin yläreunassa. Kylkilinja on puolestaan hyvin lähellä GLC:n vastaavaa, ja peräpään muotoilua voisi luonnehtia jopa pelkistetyksi. Takavalotkin on yhdistetty toisiinsa ledinauhan avulla, joka on kuin suoraan Porschelta kopioitu.

EQC:n muotoilussa on panostettu aerodynamiikkaan, ja siksi crossovereissa yleiset kattokaiteetkin on jätetty autosta pois. Vanteiksi tarjotaan 19–21-tuumaisia vaihtoehtoja, ja ulkonäköön saa vielä lisää sporttisuutta ruksimalla lisävarustelistalta AMG Line -paketin. Sisustaankin saa AMG-tyyliä muun muassa alareunastaan litistetyn ratin ja metallipintaisten polkimien avulla.

Perusmallin sisustassa on muutamia sähköisestä tekniikasta kertovia yksityiskohtia, mutta muuten tyyli on yllättävän lähellä polttomoottorikäyttöisiä Mercedeksiä. Kuski istuu kolmipuolaisen ohjauspyörän takana, ja ajotiedot sekä tietoviihdesisältö esitetään kahdella 10,25-tuumaisella näytöllä.

Moottorien kokonaisteho on muhkeat 407 hevosvoimaa, ja vääntöä löytyy peräti 765 newtonmetrin verran.
Moottorien kokonaisteho on muhkeat 407 hevosvoimaa, ja vääntöä löytyy peräti 765 newtonmetrin verran. (Kuva Mercedes-Benz)

EQC:tä vauhdittaa yksi sähkömoottori kummallakin akselilla, mutta auto on esimerkiksi GLC:stä poiketen etuvetoinen tavanomaisissa ajotilanteissa. Takimmainen sähkömoottori aktivoituu vasta lisäpitoa tarvittaessa, mikä tekee menosta taloudellisempaa. Moottorien kokonaisteho on muhkeat 407 hevosvoimaa, ja vääntöä löytyy peräti 765 newtonmetrin verran. EQC kiihtyy nelivedon avittamana 5,1 sekunnissa nollasta sataan, ja huippunopeus on rajoitettu 180 km/h:n lukemaan. 80 kWh:n akkupaketin luvataan mahdollistavan 450 kilometrin toimintasäde NEDC-syklin mukaan mitattuna.

Autossa on sisäänrakennettu vesijäähdytetty laturi, ja nopeampaa latausta kaipaaville tarjotaan kolme kertaa kotipistorasiaa ripeämpää Mercedes-Benz Wallboxia. Akut saa kuulemma ladattua parhaimmillaan 40 minuutissa 10 prosentista 80 prosentin tasoon.

EQC tulee tuotantoon sekä Saksan Bremenissä että Pekingissä. Hinnasta ja myynnin tarkasta aloitusajankohdasta ei ole vielä tietoa, mutta auton pahin kilpailija on jo selvillä. Se on Audi e-tron quattro, joka esitellään myöskin jo muutaman viikon päästä.

Lue myös: Mercedeksen upouusi konsepti tekee kunniaa 1930-luvun Hopeanuolille

Kommentoi Facebookissa