Metsästyskausi alkaa – rajavartiosto varoittaa riistaa Venäjälle seuraavista metsästyskoirista

Uuden metsästyskauden alkaessa metsällä tulee muistaa myös vastuullisuus.

Uuden metsästyskauden alkaessa metsällä tulee muistaa myös vastuullisuus. (Kuva Fotolia)

Luvat kuntoon ajoissa, metsästyskoiria ei valtakunnanrajan läheisyyteen.

METSÄSTYS Rajavartiolaitos muistuttaa metsästysseurueita ja muita liikkujia siitä, että luvat rajavyöhykkeellä liikkumiseen haetaan hyvissä ajoin ennen tarvetta ja ensisijaisesti sähköisesti.

Suomen itärajalla on yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi rajavyöhyke, joka on maalla enintään kolme kilometriä leveä. Rajavyöhykkeellä oleskelu ja toiminta vaatii aina luvan. Rajavyöhykelupa on pidettävä aina mukana rajavyöhykkeellä liikuttaessa ja se on esitettävä pyydettäessä rajavartio- tai poliisiviranomaisille.

Lupa voidaan antaa myös ampuma-aseiden ja -tarvikkeiden hallussapitoon ja käyttöön rajavyöhykkeellä. Metsästystä koskeva lupa myönnetään metsästyskaudeksi kerrallaan.

Kainuun rajavartiosto muistuttaa vilkkaimman metsästyskauden alkaessa siitä, että metsästys valtakunnan rajan läheisillä alueilla tulee suunnitella erityisen huolellisesti. Metsästyskoirien käyttöön tulee kiinnittää korostetusti huomiota niin, että koirien rajavyöhykkeelle ja Venäjälle menon riski saadaan minimoitua. Kotieläinten valtakunnanrajan ylitykset tulee lähtökohtaisesti estää.

Rajavartiosto kehottaakin metsästäjiä välttämään koirien irti päästämistä aivan rajavyöhykkeen tuntumassa, koska riistaeläimet kaikkoavat usein metsästystä Venäjän puolelle ja koirat menevät niiden perässä. Koiran käyminen Venäjän puolella edellyttää jokaisessa yksittäistapauksessa yhteydenpitoa Venäjän rajaviranomaisiin, jotka kiinnittivät asiaan vakavaa huomiota syksyllä 2017 suomalaisten metsästyskoirien runsaiden rajanylitysten vuoksi.

Koirat saadaan yleensä takaisin Venäjältä joko koirien palatessa itse Suomeen tai Venäjän rajavartioviranomaisten myötävaikutuksella. Joissakin tapauksissa koirat ovat kuitenkin jääneet palaamatta ja kadonneet. Rajavartioston partiot toimittavat valtakunnanrajan läheisyydestä tavatut irtokoirat suoraan löytöeläintarhaan.

Kaikista Venäjän puolella käyneistä koirista ilmoitetaan Suomessa eläinlääkärille, joka arvioi tapauskohtaisesti onko koira toimitettava tarkastukseen eläintautien leviämisen estämiseksi. Eläinlääkärit määräävät mahdolliset jatkotoimenpiteet.

Rajavartiosto muistuttaa lisäksi metsästyskauden käynnistyessä Venäjälle matkustavia siitä, että aseita ja aseiden patruunoita ei saa viedä Venäjälle ilman lupaa. Yleensä nämä yksittäiset patruunat ovat jääneet auton peräkonttiin tai hansikaslokeroon huolimattomuuttaan. Patruunoiden löytyminen aiheuttaa kuljettajalle Venäjän puolella asian tutkimisesta aiheutuvan huomattavan aikaviiveen rajanylitykseen ja vähintäänkin sakkorangaistuksen.

Lue myös: Metsästäjäliitto korostaa vastuullisuutta kyyhkyjahdissa – mukana voi olla myös rauhoitettuja lintuja

Kommentoi Facebookissa