Mielenosoittajiin kohdistettu pippurisumute puhuttaa – ”Kaikki kiinniotetut ovat päässeet poliisilaitokselta”

Poliisi kantaa pois yhtä tien sulkeneista mielenosoittajista.

Poliisi kantaa pois yhtä tien sulkeneista mielenosoittajista. (Kuva Elokapina)

Liikennettä estäneet mielenosoittajat eivät totelleet poliisin lukuisia käskyjä.

MIELENOSOITUS Helsingin Kaisaniemessä lauantaina järjestetyn Syyskapina-mielenosoituksen yhteydessä ajoradalta otettiin kiinni useita kymmeniä henkilöitä, jotka estivät liikenteen kulun eivätkä noudattaneet poliisin antamia neuvoja, kehotuksia ja käskyjä ajoradalta poistumiseksi.

– Varsinainen mielenosoitus jatkui vielä kiinniottojen jälkeen ja päättyi kello 19 jälkeen illalla. Kaikki tilanteessa kiinniotetut henkilöt ovat päässeet pois poliisilaitokselta, kertoo komisario Johanna Guessous Helsingin poliisilaitokselta.

Tapauksen taustalla ollut Elokapina laskee, että kiinniotettuja mielenosoittajia on viimeisimpien tietojen mukaan yhteensä 51. Joukko protestoijia pysäytti liikenteen Unioninkadulla Varsapuistikon kohdalla asettumalla istumaan ajoradalle viideksi tunniksi. He toivat mukanaan myös veneen, johon osa heistä lukittautui kiinni.

Sosiaalisessa mediassa jaetun materiaalin mukaan poliisi käytti lopulta pippurisumutetta mielenosoittajiin ja kantoi heitä pois. Helsingin poliisi vahvisti asian myös Twitterissä ja perusteli toimintaa aiheutuneella haitalla.

”Tiellä olevat mielenosoittajat eivät totelleet poliisin lukuisia käskyjä poistua tukkimasta tietä ja estämästä liikenteen kulkua. Poliisi joutui tämän takia hajottamaan väkijoukon voimakeinoin käyttämällä kaasusumutetta.”

Juttuvinkki: Luonnon vastaisku? – Suuri osa suomalaisista uskoo koronaviruksen ja ilmastonmuutoksen väliseen yhteyteen

Elokapina pitää poliisin käyttämiä voimakeinoja kohtuuttomina ja epätarkoituksenmukaisina. Toimintaa ovat kritisoineet sosiaalisessa mediassa muun muassa eräät vihreiden ja vasemmistoliiton kansanedustajat sekä Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio.

”Poliisin toiminta rauhanomaisen mielenosoituksen hajoittamisessa herättää tosiaan kysymyksiä. Ei näytä hyvältä. Voimakeinojen käyttämisessä vaaditaan tarkkaa harkintaa ja tilanteen ottamista huomioon.”

Nuotiolle vastaa Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja VTT Markku Jokisipilä.

”Jos minä parkkeeraisin itseni keskelle ajoväylää muutamaksi tunniksi, en siirtyisi mihinkään poliisin useista kehoituksista huolimatta, ja ottaisin selviä käskyjä noudattamatta jätettyäni kaasusumutetta silmilleni, luullakseni kokisin saaneeni, mitä tilasin. Oikeusvaltio-ongelmaa tuskin asiassa näkisin, en edes kirveltävien silmien läpi.”

Rikosylitarkastaja Jonna Turunen Helsingin poliisilaitokselta kertoo, että poliisin toiminta tilanteessa käydään vielä läpi normaalien käytäntöjen mukaisesti. Saman vahvistaa myös sisäministeri Maria Ohisalo.

”Oliko Poliisin #voimankäyttö #elokapina-mielenosoituksessa tänään oikeasuhtaista? Olemme saaneet asiasta alustavan selvityksen jota käydään läpi. Voimankäytön on oltava aina viimeinen keino ja sille on oltava painavat perusteet.”

Elokapina eli Extinction Rebellion Finland on kansanliike, joka käyttää väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta yrittäessään ilmoituksensa mukaan pysäyttää ”kuudennen massasukupuuton etenemisen sekä minimoidakseen ilmasto- ja ympäristökriisin aiheuttaman sosiaalisen romahduksen riskin”. Vastaavanlaista toimintaa nähdään kansainvälisesti myös ainakin 15 muussa maassa.

Lue myös: Suomalaiset haluavat vaikuttaa yhteiskuntaan – kunhan se käy helposti ja kotoa käsin

Kommentoi Facebookissa