Kadonnut lemmikkieläin pääsee mikrosirun avulla kotiin – ”Kuin edullinen henkivakuutus”

Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti muuttui pakolliseksi joulukuussa 2020.

Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti muuttui pakolliseksi joulukuussa 2020. (Kuva Fotolia)

Turvasiru tutuksi -kiertueen aikana tunnistusmerkitään satoja eläimiä ympäri Suomen.

TURVASIRU Löytöeläintaloihin päätyy vuosittain yli 10 000 kissaa ja koiraa. Kissoista vain noin joka neljäs haetaan takaisin omaan kotiinsa, kun taas koirista yhdeksän kymmenestä. Kotiin hakemattomista eläimistä osa päätyy paikallisen eläinsuojeluyhdistyksen hoiviin etsimään uutta kotia, mutta osa eläimistä lopetetaan, kun lain edellyttämä 15 vuorokauden hoitovelvoite on täyttynyt.

Kun eläimeltä löytyy mikrosiru, jonka avulla omistajan ajantasaiset yhteystiedot löytyvät rekisteristä, omistajaan saadaan yhteys nopeasti, ja eläin pääsee takaisin kotiin.

– Meiltä kysytään usein, kuinka moni eläin säästyisi lopetukselta, jos sillä olisi mikrosiru ja ajantasaiset omistajan yhteystiedot rekisterissä. Todellista lukua on mahdotonta saada selville, mutta asia koskee vuosittain todennäköisesti satoja eläimiä, tyypillisimmin kissoja, sanoo SEY Suomen eläinsuojelun vs. toiminnanjohtaja Maria Lindqvist.

Mikrosiru on eläimen niskaan ihon alle rokotuksen tapaan laitettava tunnistesiru, johon on tallennettu eläimen oma yksilöllinen tunnusnumero. Mikrosiru on täysin turvallinen, se ei häiritse eläintä tai aiheuta sille kipua. Kansainvälinen standardi takaa, ettei kahta täsmälleen samanlaista numerosarjaa ole olemassa. Minkä merkkistä mikrosirua tahansa on mahdollista käyttää turvasiruna.

– Varmaa on kuitenkin se, että tunnistusmerkintä nopeuttaa eläimen palautumista kotiinsa. Mitä nopeammin eläin palautuu, sen parempi eläimelle, mutta myös omistajan kukkarolle. Eläimen löytöeläintalossa viettämät yöt veloitetaan lemmikin omistajalta sen takaisinluovutuksen yhteydessä, Lindqvist jatkaa.

Juttuvinkki: Koronapandemia lisäsi koiranpentujen kysyntää – kolme suosituinta koirarotua on pysynyt samana

Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti muuttui pakolliseksi maa- ja metsätalousministeriön joulukuussa 2020 antamalla asetuksella. Asetus velvoittaa koiranomistajan hankkimaan koirallensa mikrosirun ja rekisteröimään koiran omistajatiedot viralliseen koirarekisteriin. SEY pitää kissojen saamista pakollisen tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin piiriin yhtä tärkeänä.

– On erinomaista, että koirien tunnistusmerkintä ja omistajatietojen rekisteröinti saatiin lainsäädäntöön. Myös kissojen pakollinen tunnistusmerkintä ja omistajatietojen rekisteröinti on ehdottoman tärkeää Suomessa vallitsevan kissakriisin ratkaisemiseksi ja kissan aseman parantamiseksi, sanoo Lindqvist.

Koirien ja kissojen pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ovat olleet pitkään yksi SEY:n päätavoitteista. Lindqvist kehottaa kissanomistajia siruttamaan kissansa ja rekisteröimään omistajatiedot, vaikka laki ei siihen vielä velvoitakaan.

– Tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ovat kissalle kuin edullinen henkivakuutus, sanoo Lindqvist.

Kissojen ja koirien tunnistusmerkintä on tärkeää ennaltaehkäisevää eläinsuojelutyötä. Se auttaa erottelemaan toisistaan aidosti kodittomat eläimet ja ihmisen hoivasta karanneet tai eksyneet eläimet.

SEY:n tukema Turvasiru tutuksi -kiertue kiertää maata jo kuudetta vuotta. Kiertueen tavoitteena on nostaa esille lemmikkien tunnistusmerkinnän ja omistajatietojen rekisteröinnin tärkeyttä ja tarpeellisuutta. Kiertueen aikana koulutetaan uusia palveluntarjoajia, ja siruttomien lemmikkien omistajilla on mahdollisuus tuoda lemmikkinsä sirutettavaksi tavallista edullisempaan hintaan.

Tunnistusmerkityn lemmikin omistaja voi myös tulla kiertueen tapahtumaan tarkistamaan lemmikin sirun toimivuuden sekä tarvittaessa rekisteröimään sirun Turvasiru-palveluun.

Lue myös: Koronakevään lemmikkibuumin surullinen käänne – ”Sekasotkun suurin kärsijä on syytön lemmikki”

Kommentoi Facebookissa