Miksi energiajuomat halutaan kieltää lapsilta? – ”Sydämentykytystä, ärtyneisyyttä ja unihäiriöitä”

Useat kaupat ovat alkaneet rajoittaa energiajuomien myyntiä lapsille.

Useat kaupat ovat alkaneet rajoittaa energiajuomien myyntiä lapsille. (Kuva Fotolia)

THL ja ministerit esittävät, että energiajuomia ei myytäisi alle 15-vuotiaille.

ENERGIAJUOMAT Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on koonnut tieteellisen katsauksen energiajuomien ja niitä vastaavien tuotteiden vaikutuksista lasten terveyteen ja hyvinvointiin sosiaali- ja terveysministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön pyynnöstä. Selvityksen taustalla oli kysymys siitä, tulisiko energiajuomien myyntiä lapsille ja nuorille rajoittaa lailla.

Ministerit Jari Leppä ja Annika Saarikko ovat esittäneet, että ensisijaisesti energiajuomien myyminen alle 15-vuotiaille pitäisi kieltää lainsäädännöllisin keinoin. Vaihtoehto lainsäädännölle olisi myös, että energiajuomia myyvät kauppa- ja kioskiketjut sitoutuvat toteuttamaan muutoksen vapaaehtoisesti. Jo nyt osa kaupoista toteuttaa periaatetta.

Energiajuomien runsas tai päivittäinen käyttö ei ole harmitonta. Tieteellisesti osoitetut energiajuomien haittavaikutukset johtuvat niiden sisältämästä kofeiinista, sokerista, hapoista ja yhteisvaikutuksista alkoholijuomien kanssa. Energiajuomat yhdistettynä alkoholiin aiheuttavat erityisesti nuorilla terveysriskin.

Lapsille energiajuomia ei suositella niiden kofeiinipitoisuuden vuoksi. Pienikin kofeiinimäärä voi aiheuttaa lapselle tai kofeiiniherkälle aikuiselle vähintään kiihtyneisyyttä, sydämentykytystä, ärtyneisyyttä, jännittyneisyyttä, levottomuutta ja unihäiriöitä. Tauriini ja glukurolaktoni, joita energiajuomissa on pieniä määriä, tehostavat kofeiinin vaikutuksia.

Yhdessä 0,33 litran tölkissä energiajuomaa on kofeiinia suunnilleen yhtä paljon kuin kahdessa desilitrassa suodatinkahvia. Lisäksi siinä on sokeria noin 14 sokerinpalan verran. Päivittäin energiajuomia käyttävät saavat paljon niin sanottua tyhjää energiaa ylimääräisestä sokerista. Runsas energiajuomien juominen on yhteydessä heikompaan ruokavalion ravitsemukselliseen laatuun.

Energiajuomien sokeri ja happamuus vaurioittavat nuorten hammaskiillettä samoin kuin virvoitusjuomat. Haittoina ovat muun muassa hampaiden vihlominen ja niiden heikentynyt ulkonäkö. Juomien sokeri lisää myös hampaiden reikiintymistä ja lihavuutta ja altistaa sairauksille.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on suosittanut ja suosittaa edelleen, että vähittäiskaupat eivät myy energiajuomia alle 15-vuotiaille. Useat kaupat ovatkin alkaneet noudattaa suositusta ja rajoittaneet energiajuomien myyntiä lapsille.

Lue myös: Lapsiasiavaltuutettu ja THL vaativat – ”Energiajuomien myynti alle 16-vuotiaille tulisi kieltää”

Kommentoi Facebookissa