TERVEYSJÄTIT Viime päivinä on uutisoitu useista terveysalan jättiläisiä koskevista kaupoista. Ensin Attendo ilmoitti tehneensä sitovan sopimuksen terveyspalvelujensa myynnistä Terveystalo Oyj:lle. Velaton käteiskauppahinta on 233 miljoonaa euroa ja se käsittää noin 100 palveluyksikköä, joissa työskentelee 1 600 kokoaikaista työntekijää.
Seuraavana päivänä Mehiläinen kertoi, että kansainvälinen sijoitusyhtiö CVC Capital Partners Fund VII ostaa yhtiöstä enemmistöosuuden. Omistuksestaan luopuneet ulkomaiset pääomasijoittajat KKR ja Triton saavat Financial Timesin mukaan noin 1,8 miljardin euron myyntihinnan – osuuden arvo oli nelinkertaistunut vain kahdeksassa vuodessa.
Myös Terveystalossa muuttui omistus, kun perheomisteinen sijoitusyhtiö Rettig Group ilmoitti eilen ostaneensa yhteensä 7 682 191 Terveystalon osaketta hintaan 10,00 euroa per osake. Määrä vastaa kuutta prosenttia yhtiön ulkona olevista osakkeista.
Kaupan myötä Rettig Group lisäsi omistustaan 10,52 prosentista 16,52 prosenttiin, ja on nyt Terveystalon toiseksi suurin osakkeenomistaja. Rettig Groupin toimitusjohtaja Tomas von Rettig on Terveystalon hallituksen varapuheenjohtaja.
Valinnanvapaus vain kapenee
Suomeen on muodostunut terveysjättiläisiä kuten Attendo, Mehiläinen, Terveystalo sekä Pihlajalinna. Ne ovat ostaneet sote-uudistuksen lähestyessä pienempiä terveyspalveluyhtiöitä sellaista vauhtia, että tänään julkaistu tieto on huomenna jo vanhentunutta.
Nyt solmittu Attendon ja Terveystalon kauppa kaventaa valinnanvapautta. Jäljelle jää enää kolme valtakunnallista terveyspalveluketjua, jotka jakavat avautuvat miljardien eurojen sote-markkinat. Kilpailu vähenee, ja se ei ennakoi hintojen laskua
Jopa miljardeihin nousevat sijoitukset terveysjättien omistukseen puolestaan paljastavat, että sijoittajat uskovat yritysten onnistuvan kaappaamaan avautuvista Suomen terveysmarkkinoista joka tapauksessa leijonanosan – syntyy hallituksen esittämä sote-uudistus tai ei.
Mehiläisen kaupan yhteydessä myös LähiTapiola nosti omistustaan yhtiöstä noin 20 prosenttiin, se omistaa jo ennestään 26 prosenttia toisesta terveysjätistä, Pihlajalinnasta. OP-ryhmä on viime vuosina perustanut jopa omia sairaaloitaan.
Vakuutusyhtiöt myyvätkin nyt terveysvakuutuksia ihmisille, joita tullaan hoitamaan yksityisissä sairaaloissa. Malli on tuttu Yhdysvalloista.
Veroraportoinnin vaatimus vesitettiin
Valtiovarainvaliokunta julkisti viime viikolla puheenjohtajansa keskustan Timo Kallin johdolla lausuntonsa soten valinnanvapauslaista – hallituspuolueiden edustajien äänin, opposition vastustaessa. Yritystoiminnan vastuullisuutta valvova kansalaisjärjestö Finnwatch kommentoi kitkerästi, kuinka hallitus söi sanansa ja jättää sote-yrityksille kaavaillun veroraportointipykälän korjaamatta, aivan kuten oli ounasteltu.
– Useat sosiaali- ja terveysalan yritykset ovat jääneet kiinni aggressiivisesta verosuunnittelusta. Verolainsäädäntö mahdollistaa edelleen verovälttelyn, ja siksi sote-yritysten verovastuu tulee selvittää kattavasti, toteaa Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.
Finnwatch on vaatinut sote-uudistuksen yhteydessä palveluntuottajille velvollisuutta julkiseen maakohtaiseen veroraportointiin.
– Asiantuntijalausunnot sivuuttaen valiokunta ei näe perusteita muuttaa veroraportoinnissa vaadittujen tietojen sisältöä tai säännöksen soveltamisedellytyksiä. Päinvastoin, valiokunta pitää vesitetyn pykälän vaatimuksia jo entisestään melko laajoina, Vartiala ihmettelee.
Myöskään raportoinnin laiminlyönnin sanktiointi ei ole valiokunnan mielestä tarpeen. Vartiala toteaa, että valiokunnan huolena oli päinvastoin se, että yksittäisistä tiedoista tehdään julkisuudessa virheellisiä yleistyksiä, jotka levitessään saattavat aiheuttaa haittaa yritykselle.
Käytännössä lausunto tarkoittaa Finnwatchin mukaan sitä, että hallitus ei aio korjata veroraportointia koskevaa pykälää. Mikäli sote-uudistus menee läpi, joudutaan yritysten aggressiivisen verosuunnittelun selvittämiseksi tekemään salapoliisityötä lähes entiseen tapaan.
Rahastot on rekisteröity veroparatiiseihin
Finnwatch otti terveysjäteistä aikoinaan Attendon tutkinnan kohteeksi ja selvitti sen omistuksen johtavan luxemburgilaisen tytäryhtiön kautta Jerseyn saarille, veroja välteltiin aggressiivisella verosuunnittelulla ja korkeakorkoisilla konsernilainoilla.
Terveystalon omistanut brittiläinen pääomasijoittaja Bridgepoint myi puolestaan vuonna 2013 yhtiön ruotsalaisen Wallenberg-suvun EQT-pääomasijoitusyhtiölle. Molemmat yhtiöt toimivat Luxemburgin kautta.
Uusi omistaja säilytti Bridgepointilta saadut hallinnointiyhtiöt sekä perusti useita uusia holding-yhtiöitä. Sijoittajia edustava EQT VI-rahasto on rekisteröity Guernseyn verokeitaaseen, Englannin kanaaliin Jerseyn kupeeseen.
Nykyisin Terveystalo ilmoittaa, että ”Terveystalo-konserni tai sen tytäryhtiöt eivät ole maksaneet voittoja, osinkoja, korkoja tai konserniavustuksia ulkomaille”. Terveystalon liikevaihto vuonna 2017 oli 689,5 miljoonaa euroa, liikevoitto 28,2 miljoonaa ja se kertoo maksavansa 3,3 miljoonaa euroa tuloveroja.
Joukkorahoituskampanjalla julkisuutta
Tilikaudella 2017 Mehiläinen puolestaan teki 755,5 miljoonan euron liikevaihdolla 37,4 miljoonan voiton. Yhteisöveroa Mehiläinen maksoi 7,5 miljoonaa euroa. Ennen nyt ilmoitettua omistuksen myyntiä Mehiläisen omistivat pääomasijoittajien Tritonin, KKR:n ja HgCapitalin hallinnoimat rahastot, suomalaiset eläkeyhtiöt sekä rahastojen kautta muita omistajia.
Omistajatahoja voi avata kertomalla, että Tritonilla on konttori myös Jerseyn veroparatiisisaarella, KKR on amerikkalainen sijoitustaho ja HgCapital on perustettu Englannissa. Uuden enemmistöomistajan CVC:n rahasto, josta Mehiläisen kauppa rahoitetaan, sijaitsee puolestaan Luxemburgissa.
Finnwatch on käynnistänyt joukkorahoituskampanjan sote-yritysten verovastuullisuuden selvittämiseksi. Selvityksen tavoitteena on tarjota sote-palveluiden käyttäjille ja alueellisille päättäjille keinoja valita verovastuunsa kantava palvelujen tarjoaja.
Kampanja on kahdessa kuukaudessa saavuttanut reilusti jo toisen tavoitteensa, yli 10 000 euron tukisumman, jonka avulla järjestö lupaa selvittää yksityiskohtaisesti yhden suuren sosiaali- ja terveysalan yrityksen veronmaksun vastuullisuutta.
“Ensiapua verovuotoon” -joukkorahoituskampanja on käynnissä kesäkuun loppuun saakka. Kolmantena tavoitteena – kun 20 000 euroa on saatu kokoon – Finnwatch julkaisee kattavan raportin suurimpien Suomen markkinoilla toimivien sosiaali- ja terveysalan yritysten veronmaksun vastuullisuudesta.
- Finnwatchin joukkorahoituskampanjan löydät klikkaamalla tästä
Lue myös: Hallitus jyräsi virkamiehet – terveysjätit jakavat keskenään miljardien sote-markkinat
Kommentoi Facebookissa