Mitkä ihmeen karvasukset – perinteisen hiihto on nyt tehty helpoksi

Uudet pitokarvasukset, niin sanotut skin-sukset, ovat nykyisin tuttu näky laduilla.

Uudet pitokarvasukset, niin sanotut skin-sukset, ovat nykyisin tuttu näky laduilla. (Kuva UVT)

Hiihtolomat alkoivat ja urheiluvälinekauppa nytkähti liikkeelle.

URHEILUVÄLINEET Etelä-Suomen hiihtolomaviikko alkoi eilen. Lomakausi ja lumen tulo myös Etelä-Suomeen saivat urheiluvälinekaupan liikkeelle. Erityinen ilonaihe urheilukauppiaille on ollut maastohiihtosukset. Talviurheiluvälineiden kauppa lähti tammikuussa liikkeelle myös rannikkoseuduilla, lumen saapumisen myötä.

– Keski- ja Pohjois-Suomessa kauppa on käynyt mukavasti koko talven. Esimerkiksi maastohiihtosuksien kauppa koko sesongin osalta on yli 15 prosentin kasvussa, vuoden alusta noin neljänneksen ja helmikuun alussa kasvua on yli 40 prosenttia viime vuoteen verrattuna, kertoo Urheilu- ja Vapaa-aikatukkuliikkeet ry:n toimitusjohtaja Hanna Heikkilä.

Uudet pitokarvasukset, niin sanotut skin-sukset, ovat tuttu näky laduilla. Pitokarvasukset ovat nostaneet perinteisen hiihdon muotilajiksi. Yli puolet nyt myydyistä suksista on voiteluvapaita perinteisen hiihtotyylin suksia. Helppohoitoisia suksia löytyy aloittelijoista aina kilpahiihtäjille sopiviin malleihin saakka.

– Hiihtolomalla moni suksimerkki järjestää erilaisia testitilaisuuksia, joissa voi kokeilla pitokarvasuksien toimivuutta. Testaamisen jälkeen moni on huomannut laatutuotteiden paremmuuden ja panostanut hiihtovälineisiin vähän suunniteltua enemmän, Heikkilä jatkaa.

Myytyjen suksien keskihinta on tämän myötä pienessä kasvussa. Myös käynnissä olevat olympialaiset näkyvät suksitesteissä.

– Osa testaajista haluaa kokeilla ”Heikkisen suksia”, josko niillä hiihto sujuisi vielä paremmin, Heikkilä myhäilee.

Moni perhe suuntaa hiihtolomalla hiihtokeskuksiin. Laskettelun ja lumilautailun lisäksi moni myös kokeilee lumikenkiä tai talvipyöräilyä fatbikeilla. Lumitilanne on nyt hyvä ja yhä useampi suuntaa laskemaan myös hoitamattomille rinteille.

Luonto- ja laskukokemus on hyvin erilainen hoitamattomilla rinteillä. Näihin soveltuvien touring- tai vapaalaskuvälineiden myynti on ollut viime vuosina hyvässä kasvussa. Pelkkien välineiden avulla ei takamaastoihin kannattaisi lähteä, vaan myös tieto esimerkiksi lumivyöryjen vaaroista pitäisi olla hallussa. Opaspalveluita kannattaa hyödyntää turvallisen retken takaamiseksi.

Talvinen ulkoilu on pitkälti myös pukeutumiskysymys. Kelin mukaisella pukeutumisella ulkona viihtyy kehnommillakin keleillä. Merinovilla ja sen sekoitekankaat ovat Heikkilän mukaan tämän talven suosikkeja, niin alus- ja välikerrosvaatteissa kuin pipoissa ja hanskoissa. Sääennuste lupaa ensimmäiselle hiihtolomaviikolle mukavaa pakkaskeliä, joten tällä viikolla myydään toppavaatteita, sekä paksuja hanskoja ja sukkia.

Kommentoi Facebookissa