MM-kisat viimein käyntiin – Naisleijonat tositoimissa Calgaryssa

Naisten jääkiekon MM-kisat pelataan 2021 Calgaryssa (Kuva Tiina Puputti / Jääkiekkoliitto)

Naisten jääkiekon MM-kisat pelataan 2021 Calgaryssa. (Kuva Tiina Puputti/ Jääkiekkoliitto)

Jääkiekon naisten MM-turnaus alkaa perjantaina Calgaryssa. Suomi pelaa avausottelunsa Kanadaa vastaan Suomen aikaa lauantain puolella kello 1 alkaen.

JÄÄKIEKKO Jääkiekon naisten MM-kisat ehdittiin perua Kanadassa jo kahteen kertaan. Keväällä 2020 maailman sekaisin laittanut koronapandemia siirsi kisoja ensin vuodella ja viime keväänä Nova Scotian provinssin poliittiset päättäjät tulivat siihen tulokseen, ettei kisoja olisi turvallista järjestää kuplaolosuhteissakaan.

Nova Scotian päätös herätti kummastusta. Eihän alueen koronatilanne ollut vakava. Ja muutamaa kuukautta aiemmin Edmontonissa kuplaolosuhteissa pelatut nuorten MM-kisat olivat sujuneet ongelmitta.

Kanadan jääkiekkoliitto pelasti kasvonsa etsimällä kisoille uuden ajankohdan ja uuden isäntäkaupungin. Albertan provinssissa sijaitseva vuoden 1988 talviolympialaisista tuttu Calgary otti kisat järjestettäväkseen ja perjantaina 20. elokuuta kisat saadaan viimein käyntiin.

Naisten jääkiekossa arvokisatauko ehti kestää lähes kahden ja puolen vuoden ajan. Edellisen kerran naiset pelasivat MM-mitaleista huhtikuussa 2019 Espoossa. Silloin Suomi voitti välieräottelussa Kanada ja hävisi loppuottelussa Yhdysvalloille kyseenalaisten tuomaripäätösten jälkeen lopulta rangaistuslaukauksilla.

Espoon MM-kisojen jälkeen uransa ovat lopettaneet Suomen merkittävistä pelaajista Venla Hovi ja Riikka Sallinen. Suomella on kuitenkin useita nuoria huippulahjakkuuksia, kuten 2019 MM-kisoissa jo säväyttäneet Elisa Holopainen, Viivi Vainikka ja Nelli Laitinen.

Finaalipaikan uusiminen olisi Suomelta joka tapauksessa jättiyllätys. Sanonta kuuluu, että maalivahti on tärkeämpi kuin puoli joukkuetta, ja Suomen maajoukkueen osalta maalivahti Noora Rädyn puuttuminen MM-joukkueesta on paha takaisku.

Räty ei voinut lähteä MM-kisoihin työesteidensä takia. Hän pyörittää Yhdysvalloissa Minnesotan osavaltiossa maalivahtikouluaan ja elokuussa siellä on erityisen paljon kiirettä.

Suomen MM-joukkueen maalivahdit Anni Keisala, Jenna Silvonen ja Meeri Räisänen ovat kaikki erinomaisia maalivahteja, mutta Rädyn tasolle yksikään heistä ei yllä. Rädyn puuttuminen heikentänee selkeästi Suomen mahdollisuuksia menestyä Kanadaa tai Yhdysvaltoja vastaan.

Harjoitusottelussa keskiviikkona Suomi hävisi Kanadalle maalein 1-4. Siitä pelistä tulee parantaa paljon, jos Kanada aiotaan yllättää avausottelussa perjantaina.

Suomi pelaa alkulohkonsa ylemmässä alkusarjassa. Yhdysvaltoja vastaan Naisleijonat pelaa sunnuntaina, Venäjää vastaan keskiviikkona ja Sveitsiä vastaan torstaina.

Suomi pääsee ylemmästä alkusarjasta varmasti puolivälieriin, jotka pelataan ensi viikon lauantaina. Jos Suomi selviytyy alkusarjassa kolmen parhaan joukkoon, tulee vastustaja alemmasta alkusarjasta, jossa pelaavat Tshekki, Japani, Tanska, Unkari ja Saksa.

Neljä ensimmäistä ottelua turnauksessa on varaa hävitä, mutta puolivälierissä pelataan kerrasta poikki -menetelmällä. Puolivälierien voittajat kohtaavat välierissä maanantaina 30. elokuuta. Mitaliottelut pelataan tiistaina 31. elokuuta.

MM-kisojen jälkeen naisjääkiekkoilijoilla alkaa seurajoukkuekausi. Samalla alkaa myös valmistautuminen Pekingissä ensi helmikuussa pelattavaan olympiaturnaukseen.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jääkiekon MM-kisojen otteluohjelma julki – tässä Leijonien pelipäivät

Kommentoi Facebookissa