Murhaoikeudenkäynnissä paljastui 16-vuotiaaseen uhriin kohdistunut raju väkivalta – ”Säälimättömyys, julmuus ja kidutuksenomaisuus”

Murhaoikeudenkäynnille on määrätty neljä istuntopäivää ja se tulee jatkumaan 3. maaliskuuta asti.

Murhaoikeudenkäynnille on määrätty neljä istuntopäivää ja se tulee jatkumaan 3. maaliskuuta asti. (Kuva AOP)

Uhrissa oli liki sata mustelmaa, lähes kaikki kylkiluut murtuneita, keuhkoissa repeämiä ja aivoissa ruhjeita.

HENKIRIKOS Helsingin käräjäoikeudessa on alkanut murhaoikeudenkäynti tapauksesta, jossa kolme 16-vuotiasta poikaa riisti ikätoverinsa hengen raakaa väkivaltaa käyttäen 4. joulukuuta 2020 Koskelan sairaala-alueella Helsingissä.

Uhri oli syyttäjän kuvailun mukaan hyvin hiljainen poika, jota oli kiusattu pitkään. Poika myös vältti sosiaalisia tilanteita ja oli ollut lastensuojelun asiakas usean vuoden ajan. Syytteessä olleet pojat pitivät uhria näennäisesti kaverinaan, mutta poikaa oli pahoinpidelty useasti jo ennen kohtalokasta iltaa.

Syyttäjä Satu Pomoell toteaa uhrin olleen jonkinlaisessa alisteisessa asemassa.

– Vaikea sanoa, miksi kerta toisensa jälkeen uhri on hakeutunut vastaajien seuraan.

Oikeudenkäynti pidetään Helsingin käräjäoikeuden turvasalissa, jossa on kielletty kuvaaminen. Kaikki syytetyt olivat paikalla huppareihin pukeutuneina ja avustajansa kanssa. Oikeudenkäynti käydään pääosin avoimin ovin tuomarin päätöksen mukaisesti.

Juttuvinkki: Poliisi selvitti 16-vuotiaaseen poikaan kohdistuneen henkirikoksen motiivin – ”Tekoja voidaan pitää sadistisina”

Syytetyt olivat suunnitelleet surmailtaa etukäteen. Uhriin kohdistettiin useiden tuntien ajan raakaa ja nöyryyttävää väkivaltaa, tekoja on myös videoitu. Uhria lyötiin nyrkeillä, hakattiin metalliputkella, potkittiin päähän, juotettiin väkisin alkoholia, heitettiin oluttölkeillä, virtsattiin päälle, sytytettiin papatteja uhrin pakaroiden välissä sekä hypättiin lavalta uhrin päälle polviltaan.

– Tässä ilmenee säälimättömyys, julmuus ja kidutuksenomaisuus, totesi puolestaan erikoissyyttäjä Yrjö Reenilä.

Väkivallan seurauksena 16-vuotiaassa uhrissa oli liki sata mustelmaa, hänen lähes kaikki kylkiluunsa olivat murtuneita, keuhkoissa oli repeämiä ja aivoissa ruhjeita. Uhri oli ollut edelleen kuitenkin hengissä mutta tajuton, kun syytetyt jättivät hänet tekopaikalle.

Yksi syytetyistä pojista oli palannut uhrin luokse samana iltana ja lähetettyjen viestien perusteella he olivat ymmärtäneet, että uhri oli kuollut tai tulisi kuolemaan. Kukaan ei kuitenkaan hälyttänyt apua missään vaiheessa.

Kaksi syytettyä myöntää törkeän pahoinpitelyn tai törkeän kuolemantuottamuksen, yksi myöntää perusmuotoisen pahoinpitelyn. Kaikki syytetyt kiistävät syyllistyneensä murhaan. Murhasta tuomitaan yleisesti elinkautiseen, mutta alaikäisten osalta tuomio voi olla vain 2–12 vuotta vankeutta.

Poliisi on aloittanut myös esiselvityksen koulun ja lastensuojelun toiminnasta. Oikeudenkäynnille on määrätty neljä istuntopäivää ja se tulee jatkumaan 3. maaliskuuta asti.

Lue myös: Nyt poliisin selvityksen alla on lastensuojelun ja koulun toiminta – 16-vuotiasta uhria kiusattiin väkivaltaisesti

Kommentoi Facebookissa