Poliisi selvitti 16-vuotiaaseen poikaan kohdistuneen henkirikoksen motiivin – ”Tekoja voidaan pitää sadistisina”

Toimintaa voi pitää pitkään jatkuneena väkivaltaisena kiusaamisena, joka on johtanut tapahtumailtana uhrin kuolemaan.

Toimintaa voi pitää pitkään jatkuneena väkivaltaisena kiusaamisena, joka on johtanut tapahtumailtana uhrin kuolemaan. (Kuva AOP)

Myös useista pahoinpitelyistä epäiltyjen motiivina on ollut rangaistus uhrin väitetystä toiminnasta.

HENKIRIKOS Poliisi on saanut valmiiksi Koskelassa 4.12.2020 tapahtuneen henkirikoksen esitutkinnan. Juttu siirtyy syyteharkintaan 28.1.2021 ja syytteen nostamisen määräpäivä on 5.2.2021. Rikosnimikkeenä henkirikosepäilyn osalta on murha.

Julkisuudessa kuohuttanut teko tapahtui Helsingissä Koskelan sairaalan lähistöllä 4.12.2020, mutta 16-vuotias uhri löydettiin samasta paikasta vasta 7.12.2020. Poliisi otti kiinni kolme 16-vuotiasta poikaa, joiden epäiltiin syyllistyneen tekoon.

Esitutkinnassa poliisille on piirtynyt kuva, jonka mukaan uhria on pidetty kaverina, mutta samaan aikaan alisteisessa asemassa verrattuna muihin porukan jäseniin. Toimintaa voi pitää pitkään jatkuneena väkivaltaisena kiusaamisena, joka on johtanut tapahtumailtana uhrin kuolemaan.

Poliisin suorittaman tutkinnan perusteella on syytä epäillä, että epäiltyjen tarkoituksena oli juottaa uhri humalaan perjantaina 4. joulukuuta ja kohdistaa häneen väkivaltaa illan aikana. Esitutkinnan perusteella on saatu viitteitä siitä, että epäillyt juottivat uhrille alkoholia myös väkisin.

Väkivallan epäillään alkaneen melko nopeasti sen jälkeen, kun epäillyt ja uhri ovat saapuneet Koskelan sairaala-alueelle. Yksi epäillyistä on poistunut alueelta joksikin aikaa, mutta palannut myöhemmin takaisin. Väkivalta on jatkunut poliisin tietojen mukaan noin 3–4 tunnin ajan eri muodoissaan.

– Kaikkien epäillään kohdistaneen väkivaltaa uhriin, minkä lisäksi väkivaltaa ja nöyryyttäviä tekoja on kuvattu sekä lähetelty epäiltyjen kesken Snapchatissa. Poliisilla ei ole tiedossa, että materiaalia olisi levitetty muille henkilöille, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forss.

Juttuvinkki: Tapon yrityksestä ja törkeästä ryöstöstä epäillyistä nuorin on 15-vuotias – ”Minun virkaurallani en muista vastaavaa”

Kaksi murhasta epäiltyä on väittänyt, että kolmas epäilty kohdisti väkivaltaa myös heihin, minkä takia murhan lisäksi asiassa on selvitetty myös kahta pahoinpitelyä. Poliisi epäilee kuitenkin murhan tehdyksi yksissä tuumin. Epäillyt ovat lähteneet paikalta pois yhdessä ja myös keskustelleet yhdessä seuraavina päivinä ennen kiinniottoja.

Esitutkinnassa selvisi uusia henkirikoksen uhriin kohdistuneita rikosepäilyjä. Itä-Pasilassa tapahtui perjantaina 14.8.2020 ryöstö, ja teosta epäillään neljää samanikäistä poikaa. Heistä yksi epäilty ei liity muihin tekoihin, mutta kolme muuta epäiltyä ovat samat kuin murhaepäilyssä. Yksi kolmesta murhaepäillystä näki todennäköisesti uhrin tuolloin ensimmäistä kertaa.

Poliisin tietojen mukaan kaksi uhrin entuudestaan tuntemaa epäiltyä kutsui uhrin paikalle tavoitteenaan ryöstää tältä omaisuutta käyttäen hyväksi kahta muuta poikaa. Uhri suostuteltiin myymään ”feikkihuumeita” kahdelle muulle pojalle, joiden kanssa oli etukäteen sovittu uhrin ryöstämisestä. Uhriin kohdistettiin teossa lievää väkivaltaa ja häneltä vietiin omaisuutta sekä vähäinen määrä rahaa. Uhri kertoi ryöstöstä muille henkilöille, ja tapauksesta tehtiin rikosilmoitus syyskuussa 2020.

Juttuvinkki: Törkeän ryöstön epäillyt neljä 17–21-vuotiasta nuorta – tekovälineinä veitsi ja kirves

Perjantaina 6.11.2020 tapahtunut pahoinpitely ja huumausaineen käyttörikos tapahtui samassa paikassa kuin murha. Epäillyt ovat samat kaksi poikaa, joiden epäillään suunnitelleen uhrin ryöstön 14.8.2020. Edellä mainittujen poikien epäillään myös käyttäneen huumausaineita pahoinpitelyn yhteydessä. Samat kaksi poikaa ovat väittäneet, että kolmas murhasta epäilty henkilö kohdisti heihin väkivaltaa murhaepäilyn yhteydessä.

Perjantaina 13.11.2020 tapahtui pahoinpitely samassa paikassa kuin murha. Kaikkia kolmea murhasta epäiltyä poikaa epäillään myös tästä teosta. Samoin perjantaina 20.11.2020 tapahtui pahoinpitely samassa paikassa kuin murha ja kaikkia kolmea murhasta epäiltyä poikaa epäillään myös tästä teosta.

Epäillyt ovat kohdistaneet sekä kaikkien edellä mainittujen pahoinpitelyiden että murhaepäilyn aikana uhriin väkivaltaa. Motiivina on ollut rangaistus uhrin toiminnasta tai väitetystä toiminnasta.

– Tekoja voidaan pitää sadistisina, ja ne on tehty puolustuskyvyttömän uhrin kustannuksella. Tapahtumiin liittyy useita nöyryyttäviä elementtejä, sanoo tutkinnanjohtaja Forss.

Poliisi ei tiedota eikä kommentoi rikosepäilyä enää jutun siirryttyä syyteharkintaan. Poliisi kiittää vielä tiedostusvälineitä ja kansalaisia useista vihjeistä, jotka edesauttoivat asian selvittämistä.

Lue myös: Poliisilta lisätietoja 16-vuotiaan henkirikoksesta – ”Väkivallalla ollut kiusaamiseen liittyvä nöyryyttävä luonne”

Kommentoi Facebookissa