Mustatäplätokko on aggressiivisesti tilaa valtaava vieraskalalaji – nyt se on levinnyt jo pohjoiseen

Mustatäplätokko pyydystettiin Kattilankallan edustalta.

Mustatäplätokko pyydystettiin Kattilankallan edustalta. (Kuva Suvi Saarnio/ Metsähallitus)

Laji syö lähes mitä tahansa ja karkottaa alueeltaan muut pohjakalat.

VIERASLAJIT Oulun vesiltä on löydetty ensimmäistä kertaa aggressiivisesti leviävä vieraskalalaji, mustatäplätokko. Mustatäplätokko havaittiin Suomen rannikolla ensimmäisen kerran vuonna 2005.

Se on kulkeutunut Itämereen 1990-luvulla Mustanmeren ja Kaspianmeren alueelta luultavasti laivojen painolastivesien mukana tai munina runkoon kiinnittyneenä. Suomessa lajia tavataan suurimpien kaupunkien edustoilla ja nykyisin lähes koko Suomenlahdella.

Pohjoisin havainto Suomen rannikolta oli aiemmin Raahe, mutta nyt laji on löytynyt jo Oulun korkeudelta. 7.6.2019 kalastaja antoi Metsähallituksen meritiimille komean aikuisen mustatäplätokon, jonka oli pyytänyt Kattilankallan edustalta Kellosta. Havainto on pohjoisin varmistunut mustatäplätokon esiintymä Suomessa.

Mustatäplätokko on generalisti, joka pärjää hyvin erilaisissa lämpötiloissa ja suolapitoisuuksissa. Se syö lähes mitä tahansa, muun muassa muiden kalojen mätimunia. Mustatäplätokko valtaa alaa muilta kaloilta, ja erityisesti kutuaikaan se käyttäytyy aggressiivisesti ja karkottaa alueeltaan muut pohjakalat.

Mustatäplätokon tunnistaa selkäevän mustasta täplästä. Sen yleisväritys on vaaleahkosta tummaan, kyljissä saattaa näkyä suuria laikkuja. Kutuasuinen mustatäplätokkokoiras on lähes musta.

Lue myös: Uusia vieraslajeja leviää Suomeen ja kohti pohjoista – jättipalsamia torjuttu talkoilla Inaria myöten

Kommentoi Facebookissa