UV-SÄTEILY UV-indeksi on ylittänyt suojautumisrajan jo 41 kertaa tänä vuonna. Vaatetus, voide ja varjo suojaavat palamiselta ja liialliselta UV-säteilyltä, muistuttaa Ilmatieteen laitos. UV-säteilyltä suojautumiseen kannattaa pian kiinnittää erityistä huomiota.
Tilastollisesti vuoden ensimmäiset voimakkaan UV-säteilyn päivät ajoittuvat Suomessa juhannusta edeltävälle kahdelle viikolle. UV-säteily on voimakasta, kun UV-indeksi saavuttaa lukeman 6. Suojaamaton iho palaa silloin helposti auringossa.
– UV-säteilyltä kannattaa suojautua aina, kun UV-indeksi saavuttaa tai ylittää suojautumisrajana pidetyn lukeman 3. Etelä-Suomessa näihin lukemiin voidaan päästä jo maaliskuun loppupuolella, sanoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Anu Heikkilä.
Tyypillisesti suojautumisrajan saavuttavia tai ylittäviä lukemia mitataan aina syyskuun puoliväliin saakka.
Suojautumisrajan eli UV-indeksin lukeman 3 ylityksiä on kertynyt maan eteläosissa huhtikuun puolivälistä lähtien kaikkiaan 41 päivänä ja pohjoisessakin jo 27 päivänä. Tänä vuonna UV-indeksi ei vielä ole noussut Suomessa voimakkaan UV-säteilyn alueelle eli UV-indeksilukemaan 6. Tähän lukemaan päästään Suomen eteläosissa keskimäärin kahdeksana päivänä kesän kuluessa.
Auringon UV-säteilyltä kannattaa ensisijaisesti suojautua vaatetuksella. Ihoalueet, joita ei voi vaatetuksella suojata, on hyvä suojata korkeakertoimisella aurinkosuojavoiteella. Erityisesti lasten herkän ihon suojaamiseen on syytä kiinnittää huomiota.
– Varjoon hakeutuminen on myös helppo tapa pienentää altistusta. Siirtyminen suorasta auringonpaisteesta varjoon voi parhaimmillaan puolittaa ihoa polttavan UV-säteilyn tehon, Anu Heikkilä opastaa.
Liiallisen UV-säteilyaltistuksen välttäminen on tärkeää, sillä ihon toistuva palaminen, isot UV-säteilyaltistuksen kerta-annokset ja iholle koko ihmisen eliniän aikana kertyvä UV-säteilyn kokonaisaltistus kasvattavat riskiä sairastua ihosyöpiin.
– UV-säteilyä ei pysty aistimaan iholla samalla tavalla kuin lämpöä. Tuuli voi jäähdyttää ihoa ja tuntua ihoa vilvoittavalta, mutta tuuli ei heikennä UV-säteilyn polttavaa vaikutusta, Heikkilä korostaa.
Pilvet vaimentavat UV-säteilyä merkittävästi vähemmän kuin näkyvää valoa.
– Ohuet yläpilvet eivät vaimenna UV-säteilyä juuri lainkaan. Vain paksu ja yhtenevä pilvipeite vaimentaa UV-säteilyä merkittävästi, muistuttaa Heikkilä.
Ilmatieteen laitos ylläpitää ja kehittää UV-indeksin ennustepalvelua ja kansallista, koko maan kattavaa auringon UV-säteilymittausten verkostoa Lisäksi laitos vastaa väestötason luonnollisen UV-säteilyaltistuksen pitkäaikaisesta seurannasta Suomessa.
Ilmatieteen laitos mittaa Suomessa UV-säteilyä seitsemällä paikkakunnalla. UVI-mittauslukemat näiltä paikkakunnilta on nähtävissä laitoksen verkkosivuilla UVI-ennustepalvelussa. Myös matkailijan kannattaa tarkistaa matkakohteensa UV-säteilyolot. Paikkakohtaisia ennusteita on saatavissa kymmenille kaupungeille ympäri maailmaa.
Lue myös: Kesälomat kutsuvat – muista suojata myös lapsen silmät auringolta
Kommentoi Facebookissa