Myös JHL aloittaa laajan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon – työtaistelu koskee lähes 100 000 jäsentä

SAK on aloittanut Jarkko Elorannan johdolla hallituksen vastaiset toimet, nyt mukaan liittyi JHL ja puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

SAK on aloittanut Jarkko Elorannan johdolla hallituksen vastaiset toimet, nyt mukaan liittyi JHL ja puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine. (Kuva AOP)

Lisätoimia on luvassa, jos hallitus ei lopeta irtisanomislain valmistelua.

TYÖTAISTELU Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aloittaa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon lähes kaikilla sopimusaloillaan lokakuun alussa. Kiellot ovat voimassa toistaiseksi. Liitto on valmiina myös muihin työtaistelutoimiin, jos irtisanomislain valmistelu jatkuu.

JHL ryhtyy poliittiseen työtaisteluun, jolla vastustetaan irtisanomissuojan heikentämistä korkeintaan 20 hengen yrityksissä. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkaa lähes kaikilla JHL:n sopimusaloilla 1. lokakuuta kello 00.00. Kiellot ovat voimassa toistaiseksi.

– Hallituksen ajama irtisanomislaki lisää pelkoa työelämässä eikä paranna työllisyyttä. Entistä useammin työnantaja voisi vedota luottamuspulaan, jos työntekijä nostaa työpaikan ongelmia esiin. Hallitus on muun muassa leikannut työttömyysturvaa, vanhempainvapaan päivärahoja ja oikeutta päivähoitoon. Nyt se haluaa romuttaa irtisanomissuojaa, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine summaa.

Lokakuussa alkava ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee muun muassa kuntien, kirkon, valtion sekä yksityisen sosiaali- ja terveysalan työntekijöitä. Työtaistelu koskee lähes 100 000 JHL:n jäsentä. Työtaistelun ulkopuolelle on tässä vaiheessa rajattu muun muassa energia-ala, rautatieala sekä Sivistystyönantajien sopimusaloilla työskentelevät työntekijät.

Viranhaltijat ja virkamiehet eivät ole mukana, koska lain mukaan he eivät saa osallistua poliittisiin työtaisteluihin. JHL ei ole asettanut työtaistelutoimien kestolle takarajaa.

– Ilmoitamme syksyn aikana seuraavista toimenpiteistä, jos hallitus ei lopeta lain valmistelua. Toimet laajenevat vaiheittain. Liitto on valmiina jatkamaan taistelua laajalla rintamalla, sanoo liiton toimialajohtaja Håkan Ekström.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta on ilmoittanut, että jokainen jäsenliitto valmistelee omat vastatoimensa, ja ilmoittaa niiden sisällön ja ajankohdan itsenäisesti. Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super ja terveysalan ammattilaisia edustava Tehy aloittivat tänään kello 6 kolme vuorokautta kestävän ylityö- ja vuoronvaihtokiellon.

Useat palkansaajajärjestöt ovat lisäksi kertoneet jäsentensä osallistumisesta ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon. Hallitus on kuitenkin jatkamassa lainvalmistelua.

Lue myös: Auto- ja kuljetusala liittyi työtaistelurintamaan – ylityökielto voimassa syyskuun loppuun

Kommentoi Facebookissa