Seurakuntavaaleissa on mukana yli 16 000 ehdokasta – yli puolet ehdokkaista tulee valituksi

Jaossa olevien paikkojen määrään suhteutettuna hieman yli puolet ehdokkaista tulee valituksi luottamushenkilöksi.

Jaossa olevien paikkojen määrään suhteutettuna hieman yli puolet ehdokkaista tulee valituksi luottamushenkilöksi. (Kuva Fotolia)

Ehdokkaiden väheneminen kohdistuu ennen kaikkea kirkkovaltuustoihin.

SEURAKUNTAVAALIT Marraskuun seurakuntavaaleissa ehdokkaita on mukana kaikkiaan 16 200. Edelliseen vaaliin nähden vähennystä on lähes 20 prosenttia. Jaossa olevien luottamushenkilöpaikkojen määrä on 8300. Paikkamäärän vähennys vuoteen 2014 nähden on 11,5 prosenttia.

Ehdokkaiden väheneminen kohdistuu ennen kaikkea kirkkovaltuustoihin, joiden vaalissa ehdokkaita on 22 prosenttia vähemmän kuin viime kerralla.

– Ehdokasmäärissä näkyy ensinnäkin seurakuntien määrän ja valtuustopaikkojen väheneminen seurakuntaliitosten myötä. Pienemmissä seurakunnissa taas on ollut vaikeampi saada ehdokkaita kirkkovaltuustoihin. Positiivista on kuitenkin se, että uusia ehdokkaita on edelleen merkittävän paljon, tutkija Veli-Matti Salminen Kirkon tutkimuskeskuksesta kertoo.

Jaossa olevien paikkojen määrään suhteutettuna hieman yli puolet ehdokkaista tulee valituksi luottamushenkilöksi. Ensimmäistä kertaa ehdolla olevia uusia ehdokkaita on 70 prosenttia.

Ikä- ja sukupuolijakaumaltaan ehdokasjoukko näyttää melko samalta kuin edellisissä vaaleissa. Seurakuntaneuvostojen vaalissa alle 30-vuotiaiden osuus nousi hieman, kaikista ehdokkaista heitä on reilut 7 prosenttia. Ehdokkaiden keski-ikä on 54,6 vuotta, keski-ikä nousi edelliskerrasta 1,1 vuotta.

Sukupuolijakauma on lähes täsmälleen sama kuin viimeksi: kaikista ehdokkaista miehiä on 48 prosenttia ja naisia 52 prosenttia. Miesten osuus on hiukan noussut seurakuntaneuvoston vaalissa.

Puoluepoliittisten listojen ehdokkaita on neljännes kaikista ehdokkaista, mikä vastaa melko hyvin osuutta edellisissä vaaleissa läpi menneissä. Keskusta on ehdokkaiden yleisin taustapuolue ja sen jälkeen SDP ja Kokoomus. Myös Perussuomalaiset, Vihreät, Vasemmisto ja KD ovat valitsijayhdistysten takana. Muista taustaryhmistä Tulkaa kaikki -liike, vanhoillislestadiolaiset ja partiolaiset ovat merkittävimpiä.

Vuoden 2019 alussa seurakuntia on kaikkiaan 383. Seurakuntaliitosten myötä seurakuntien määrä on vähentynyt, edellisvaaleissa seurakuntia oli 415. Näin ollen myös luottamushenkilöpaikkoja on jaossa edelliskertaa vähemmän.

Itsenäisissä seurakunnissa järjestetään yhdet vaalit, jossa luottamushenkilöt valitaan kirkkovaltuustoihin. Jos seurakunta kuuluu seurakuntayhtymään, järjestetään kahdet vaalit. Yhtymissä vaaleilla valitaan jäsenet sekä seurakuntaneuvostoihin että yhteiseen kirkkovaltuustoon.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 18.11. Ennakkoäänestys järjestetään 6.–10.11.2018.

Lue myös: Seurakunta järkyttyi – murhasta epäilty on seurakuntavaaleissa ehdokkaana oleva maahanmuuttaja

Kommentoi Facebookissa