Näin hallitus hoiti taas asiat – Sipilä ilmoitti vene- ja mp-verosta luopumisesta Twitterissä!

Menestynyt liikemies pääministeri Juha Sipilä on kohdannut ongelmia poliittisella urallaan.

Menestynyt liikemies pääministeri Juha Sipilä on kohdannut ongelmia poliittisella urallaan. (Kuva AOP)

Kaikki haluaisivat ottaa kunnian epäsuositun veron kaatamisesta.

VEROTUS Kello oli viittä vaille 11 päivällä, kun pääministeri Juha Sipilä näppäili puhelimellaan Twitter-viestin:

”Lausunnot: mp-/veneveron tuotto jää tavoitellusta. Soinin ehdotuksesta luovutaan MP-verosta. Mp/ veneveron hyötysuhde heikko – ei toteuteta.”

Kyseessä oli valtiovarainministeriön tekemä kiistelty ehdotus vene- ja moottoripyöräverolaista, joka oli lähtenyt lausuntokierrokselle kaksi kuukautta sitten. Jos Suomessa naureskellaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin viesteille, ei puuhastelu Suomen hallituksessa ole juuri vakuuttavampaa.

Ehdotuksia esitellään, lakiluonnoksia valmistellaan ja selvityksiä tehdään, mutta mistään ei tule mitään valmista. Lopulta aikaa, vaivaa ja asiantuntijalausuntoja vievät hankkeet hylätään yhdellä tekstiviestillä.

Vene- tai moottoripyöräverosta ei annettu edes hallituksen esitystä eduskunnalle. Venevero oli perussuomalaisten ajama hanke, johon henkilöityi ulkoministeri Timo Soini letkautuksineen ”herrojen huvikuunareista ja juppikoottereista”.

Sen sijaan kaavaillusta moottoripyöräverosta he eivät halunneet kunniaa, vaan sen kaatamisesta. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho sanoi moottoripyöräveron kaatamisen olleen puolueelle veneveroa tärkeämpi kysymys.

Sekä keskustan ryhmäpuheenjohtaja Antti Kaikkonen että kokoomuksen Kalle Jokinen vahvistivat myös alkuviikosta, että verosta voitaisiin luopua, jos korvaavat verotulot löytyvät muualta.

– Sekä motoristit että veneilijät voivat nyt huokaista helpotuksesta. Nämä veroideat on nyt punnittu ja huonoiksi havaittu. Mitään ei tarvitse perua, jätetään ainoastaan huonot päätökset tekemättä, ilmoitti Terho perussuomalaisten antamassa tiedotteessa.

Hallituksen ajaman lakiluonnoksen mukaan venevero olisi ollut 100–300 euroa vuodessa, moottoripyörille taas kaavailtiin 150 euron vuotuista veroa. Luonnoksen mukaan veneveroa olisi kannettu moottoritehon tai pituuden perusteella. Veron ulkopuolelle olisivat jääneet ne veneet, joiden moottoriteho on vähemmän kuin 38 kilowattia ja pituus vähemmän kuin yhdeksän metriä.

Hallituksen esitys oli tarkoitus antaa lakiluonnoksena eduskunnan käsiteltäväksi helmikuussa, mitä nyt ei tapahdu. Hankkeet saivat aikaan suurta vastustusta veneilijöiden sekä moottoripyöräharrastajien joukossa, ja niiden epäiltiin vähentävän valtion verotuloja sen sijaan, että verotulot olisivat nousseet.

Kommentoi Facebookissa