RUOKA Perunamuusin suhteen on yksi hyvä resepti: harjoitus tekee mestarin. Vanha kansa tiesi, että perunat keitetään suolavedessä. Kun aloin sen sijaan lisätä suolan soseutettuun perunaan 80-luvulla, olin joutua roviolle.
Paras ravintolassa saamani muusi oli Budapestissa muutama vuosi sitten. Kaikki mausteet lisättiin silmieni edessä jo soseutettuun perunaan.
Moni varmaan muistaa, kun kokkikisoissa muutama vuosi sitten kaikki tekivät jotain pyreetä. Olin jo silloin, että ihan sama. Pusaan muusia, käytän estoitta maitotuotteita ja syön ainakin itse hyvällä ruokahalulla.
Mutta emme elä pelkästään perunasta, joten pari helppoa ja nopeaa muusiohjetta ja loppuun muistutuksena salsaohje, koska se on yhä aivan hemmetin hyvä.

Kolmen peen muusi
Peruna, porkkana ja palsternakka.
Ne kun survotaan samaan muusiin, saadaan makua ja mukavaa väriäkin aikaan.
Testieni mukaan ehkä paras tyyli on 3 osaa perunaa, 1 osa porkkanaa ja 1 osa palsternakkaa.
Perunat (jauhoiset) kuoritaan ja laitetaan kokonaisina veteen.
Palsternakat kuoritaan, paloitellaan niin, että palat ovat korkeintaan puolikkaan perunan kokoisia, ja laitetaan samaan veteen.
Sillä aikaa, kun nämä keittyvät, raastetaan porkkanat hienoksi raasteeksi. Porkkanasta saadaan enemmän makua irti, kun se lisätään vasta soseutusvaiheessa.
Sitten kun on kypsää, kaadetaan vesi pois, haihdutetaan hellalla kaikki irtoava neste pois, soseutetaan, lisätään porkkanaraaste, loraus maitoa tai kermaa, voita maun mukaan ja suolaa noin teelusikallinen juureskiloa kohti.
Keitetään vähän koko ajan sekoittaen, otetaan hellalta ja laitetaan kansi kattilaan vähäksi aikaa ennen tarjoamista.
Tämä on usein parempaa kuin pelkästään perunasta tehty muusi.

Pakkasmuusi
Kutsuin tätä kehitelmää pakkasmuusiksi, mutta virallisesti sen pitäisi olla bataatti-peruna-porkkana-inkiväärimuhennos.
Toisaalta: ihan sama. Minusta tämä on hyvää ja olen sen tekemistä yksityisesti neuvonutkin. Palautteessa siitä tykättiin todella paljon.
Muusiin tarvitaan 400–500 grammaa sekä bataattia että perunaa kypsäksi keitettynä. Soseutetaan.
Iso porkkana ja pienen peukalon kokoinen pala inkivääriä hienona raasteena joukkoon. Sekoitetaan.
Myös teelusikallinen suolaa, maitoa ja/tai kermaa sekä voita tai margariinia sekaan.
Kuumennetaan hyvin että raasteet kypsyvät. Annetaan levätä kannen alla hetki.
Kalan, linnun tai lihapullien tai falafelien kylkeen. On nättiä ja maukasta. Vaikka pakkasella.
Vegaanit voivat kokeilla kookosmaidon tai -kerman kanssa, silloin harkitsisin myös chilin ottamista käyttöön.
Kevyt uusinta: salsa!
Jos ajatellaan tomaattisalsaa, niin ihan ensimmäiseksi unohdetaan ne teini- ja opiskelijabileiden salsat.
Tehdään jotain. Kotigokin koekeittiössä sitä tehdään vaikka seuraavin aineksin.
***
1/2 kiloa pikkutomaatteja pilkottuna pieneksi
2 punaista chiliä putsattuna ja pilkottuna
1 valkosipulinkynsi raastettuna
pala tuoretta inkivääriä raastettuna
tuoretta muskottipähkinää raastettuna (10 vetoa)
mielivaltainen määrä kevätsipulin vartta silputtuna
tuoreita korianterinlehtiä ruukusta niin paljon kuin pinna kestää repiä
10–15 vahvan mintun lehteä
1 limetin mehu
ripaus tai kaksi sormisuolaa (maut esiin)
kourakupillinen (ronski ruokalusikallinen) ruokosokeria (tietenkin makeus!)
kunnon loraus hyvää oliiviöljyä
pienehkö loraus hyvää balsamico biancoa

Nämähän laitetaan ja sekoitetaan hyvin ja annetaan tekeytyä huoneenlämmössä tunnin pari. Jääkaapissa pitkäänkin.
Muskotti kannattaa raastaa ensin, se kun on kuivaa. Sitten inkivääri ja valkosipuli.
Jos ei ole vahvaa minttua vaan minttua, pitää laittaa ronskimmin.
Jos raastaa valkosipulin, kannattaa ottaa iso kynsi. Jos puristaa, keskikokoinen riittää. Raastaessa osa menee haaskuuseen tai sormi salsaan mukaan.
Näillä aineksilla kun opettelee tekemään itselleen sopivaa salsaa, sitä ei kadu. Onnistuessaan tämä on taivaallisen hemmetin hyvää. Ja kohtuullisen säilyvää, jos sitä ei heti nassuta loppuun (jos on tortilloja, näin kyllä käy).
***
Salsan aineksista voisin tarinoida vaikka kuinka pitkään, mutta luottakaa minuun: mintun raikkaus tekee sen vivahteen, joka kuskaa tuon jonnekin kauas tavanomaisesta.
Ja tuoreeltaan raastettu muskotti… pitääkö tähän enää lisätä mitään?
Kokonaisia muskottipähkinöitä myy ainakin Ruoveden herkku. Myös postimyynnissä.

Kommentoi Facebookissa