Naisleijonissa kuohuu – Noora Räty ja Pasi Mustonen tukkanuottasilla

Naisleijonat juhlii maalia MM-kisoissa Calgaryssa (Kuva: Tiina Puputti / Jääkiekkoliitto)

Naisleijonat juhlii maalia MM-kisoissa Calgaryssa. (Kuva Tiina Puputti/ Jääkiekkoliitto)

Mediassa Pasi Mustosesta on tehty konna ja Noora Rädystä sankari.

JÄÄKIEKKO Naisleijonat lähtee Pekingin olympialaisiin vahvana mitalisuosikkina. Vuoden 2019 MM-kotikisojen hopea, joka järkevämmällä tuomaripäätöksellä olisi ollut kulta, todisti sen, että täydellisenä päivänään Naisleijonat kykenee voittamaan ihan minkä tahansa joukkueen.

Pekingin kisojen lähestyessä Suomessa keskustellaan kuitenkin valmennusjohdon ja pelaajien välisistä erimielisyyksistä. Maailman paras maalivahti Noora Räty ei kelpaa Naisleijonien päävalmentajalle Pasi Mustoselle, koska jätti elokuussa Calgaryssa pelatun MM-turnauksen väliin työkiireidensä takia.

Räty piti samaan aikaan maalivahtikoulua Minnesotassa. Elokuussa koulun sesonki oli kuumimmillaan.

Räty sai valtiolta myös 10 000 euron verotonta apurahaa. Mustonen katsoi, että apuraha olisi velvoittanut Rädyn osallistumaan MM-kisoihin ja totesi MTV:n haastattelussa Rädyn rikkoneen opetusministeriön lainsäädäntöä.

Mustosen suusta pääsi sammakko. Mitään lakia ei rikottu. Mustonen joutui pyytämään julkisesti anteeksi.

Naisleijonien entinen pelaaja Mira Jalosuo julkaisi kriittisen Facebook-päivityksen Mustosesta. Naisleijonien pelaajista Anni Keisala, Eveliina Mäkinen sekä Minnamari Tuominen tykkäsivät Jalosuon päivityksestä, mistä voi päätellä, ettei Mustonen nauti kaikkien naisten maajoukkuepelaajien luottamusta.

Mustonen ja Räty kinastelivat jo 2016, kun Räty ei ollut mukana naisten maajoukkueessa Mustosen vaatimilla kriteereillä. Näpäytykseksi Mustonen jätti silloin Rädyn valitsematta MM-kisoihin.

Mustosen ja Rädyn välit ovat tulehtuneet pitkällä ajanjaksolla. Ei olisi yllättävää, jos Rätyä ei olympialaisiin valittaisi.

Mustonen ei ole myrskyn silmässä ensimmäistä kertaa. Pyeongchangin 2018 olympialaisten aikaan hän kritisoi Naisleijonien pelikäsityksen ja laukaisutaidon puutteita medialle. Pelaajat tietysti suivaantuivat tästä, mutta asiat kuitenkin sovittiin ja Naisleijonat voitti pronssia.

Mustonen on valmentanut Naisleijonia jo seitsemän vuoden ajan. Välillä on ollut myrskyisää, mutta tulokset ovat olleet erinomaisia. Mustosen panosta ei voi vähätellä siinä, että Suomi on tukevoittanut asemansa naisten jääkiekon kolmanneksi parhaana maana, vaikka esimerkiksi Venäjällä naisten jääkiekkoon panostetaan selvästi enemmän rahaa kuin Suomessa.

Mustonen on erittäin vaativa valmentaja. Hän suhtautuu työhönsä tunteella, eikä suolla haastatteluissa jääkiekkojargonia. Se on viihdyttävä poikkeus latteuksien täyttämässä jääkiekon mediamaailmassa, kun kansa kuitenkin janoaa tietoa myös ikävämmistä asioista, joita Mustonen ei epäröi tuoda esille.

Unohtaa ei sovi, että Mustonen on useasti kehunut Naisleijonia julkisesti. Ylistänyt heidän sitoutumistaan jääkiekkoon, vaikka muutama vuosi sitten kaikki arvokisamitalistit eivät saaneet valtiota edes apurahaa.

Mustonen toi moisen epäkohdan selkeästi esille. Hän oli kovassa kritiikissään merkittävässä roolissa, että valtiovalta 2018 lähtien päätti tukea jokaista Naisleijonien arvokisamitalistia 10 000 eurolla.

Nyt Mustosesta on tullut suomalaisen median silmissä konna ja Rädystä kaltoinkohdeltu sankari. Mediassa spekuloidaan jo, että pitäisikö Mustoselle antaa potkut?

Mustosen kenkiminen olisi typerin ratkaisu, jonka Jääkiekkoliitto voisi olympialaisten alla tehdä. Sillä annettaisiin valtavasti tasoitusta Naisleijonien vastustajille. Sitä paitsi Mustonen jättää Naisleijonat joka tapauksessa tämän kauden jälkeen.

Noora Rädyn sooloiluakin voi kritisoida. Hän olisi voinut vaikka palauttaa osan apurahastaan Suomen valtiolle, kun ei kerran MM-kisoissa suostunut pelaamaan.

Calgaryn MM-kisoissa Anni Keisalan torjunnat auttoivat Suomen pronssille. Rätyä ei tarvittu mitalin voittamiseen.

Rädyn jättämiselle pois Pekingistä löytyisi urheilullisia perustelujakin. Mustosen kenkimiselle maajoukkueesta sen sijaan ei löydy urheilullisia perusteita.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Leijonien olympiavalinnoissa riittää pähkäiltävää – Ristolainen ja Euroopan pelaajat

Kommentoi Facebookissa