Naisten jalkapallon suosio paisuu – Englannissa hurja futishuuma

Englanti aloitti EM-jalkapallon voittoisasti kukistettuaan Manchester Unitedin kotikentällä Old Traffordilla Itävallan 1-0. (Kuva AOP)

Naisten jalkapallon EM-turnaus on maailmanlaajuisesti huomattavasti suurempi urheilutapahtuma kuin esimerkiksi miesten jääkiekon MM-turnaus.

JALKAPALLO Naisten EM-turnaus käynnistyi keskiviikkona Manchesterissa emäntämaa Englannin ja Itävallan kohtaamisella. Kotiyleisön riemuksi Englanti voitti ottelun maalein 1-0.

Itävalta hallitsi yllättävän paljon ottelun alkua, mutta käänne nähtiin 16. minuutilla. Beth Mead sai nostettua pallon Itävallan maaliin.

Meadin maalin jälkeen Englanti hallitsi peliä. Lisämaaleja se ei onnistunut tekemään. Itävallalla oli muutama hyvä laukaus, mutta Englannin paremmuus ei lopulta tullut epäselväksi.

Englanti on yksi EM-kisojen suurimmista suosikeista. Futisbuumi onkin Englannissa melkoinen. Siitä kertoo, että Manchester Unitedin kotistadionina tunnettu Old Trafford oli loppuunmyyty.

Katsojia Englannin ja Itävallan ottelussa oli 68 871. Se on naisten EM-kisojen uusi yleisöennätys.

Manchester Unitedin otteluissa katsojakapasiteetti 74 140. Valioliigan peleissä katsomopaikkoja on tarjolla enemmän kuin EM-turnauksessa.

Naisten jalkapallon suosio on viime vuosina noussut Englannissa kohisten. Vuoden 2019 MM-turnaus sai paljon julkisuutta ja tv-katsojia oli parhaimmillaan Englannissa yli 10 miljoonaa. Englanti sijoittui turnauksessa neljänneksi hävittyään pronssiottelussa Ruotsille.

On yllättävääkin, miten myöhään Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA ja Euroopan jalkapalloliitto UEFA tajusivat naisten arvoturnausten potentiaalin. Vielä kymmenisen vuotta sitten naisten jalkapallon arvoturnaukset saivat Euroopassa marginaalisesti julkisuutta, vaikka Yhdysvalloissa sekä Japanissa suosio oli kovassa nosteessa.

Nyt 2020-luvulla naisten MM- ja EM-kisat näyttävät tekevän lopullisen läpimurtonsa ja siinä sivussa FIFA ja UEFA kasvattavat bisnestään. Miesten arvoturnauksen suosion tasolle jakoa ei tietenkään toistaiseksi ole, mutta katsojamäärien perusteella voidaan joka tapauksessa puhua asemasta kymmenen joukossa maailman suurimmissa urheilutapahtumissa.

Suomessa miesten jääkiekon MM-turnaus kerää vuosittain väkilukuun nähden hurjia katsojalukuja. Mutta maailmanlaajuisessa suosiossa naisten EM-turnaus on aivan eri sfääreissä ja siinä valossa on hämmästyttävää, miten vähän EM-turnaus herättää Suomessa keskustelua.

Mielenkiinnolla odotetaankin, millaisia tv-katsojalukuja Suomen naisten maajoukkue Helmarit vetää ruutujen ääreen. Kovin yleistähän ei ole, että Suomi on mukana jalkapallon arvoturnauksessa.

Jos katsojamäärät eivät yllä esimerkiksi miesten salibandyn MM-kisojen katsojamääriin, on joku asia Yleisradion ja Palloliiton tiedottamisessa pielessä.

Suomi aloittaa EM-kisaurakkansa perjantaina ottelulla Espanjaa vastaan. Ottelu pelataan Milton Keynesissä kello 19 Suomen aikaa alkaen.

Ensi tiistaina Suomi kohtaa Tanskan kello 19. Päätösottelussaan ensi viikon lauantaina Suomi pelaa Saksaa vastaan kello 22.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Helmarit ei lähde suosikkina EM-kisoihin – yksikin piste olisi yllätys

Kommentoi Facebookissa