Näyttelijä ja professori Lasse Pöysti on kuollut – muistatko Suomisen Ollin vai Pikku Kakkosen iltasadut?

Pitkällä urallaan Lasse Pöysti sai muun muassa viisi Jussi-palkintoa sekä Betoni-Jussin elämäntyöstä.

Pitkällä urallaan Lasse Pöysti sai muun muassa viisi Jussi-palkintoa sekä Betoni-Jussin elämäntyöstä. (Kuva AOP)

Rakastetun näyttelijän, teatterinjohtajan ja kirjailijan ura eri estradeilla kesti yli 70 vuotta.

NÄYTTELIJÄ Professori ja näyttelijä Lasse Pöysti on kuollut viime yönä 92-vuotiaana. Omaiset kertovat hänen nukkuneen pois rauhallisesti.

Lasse Pöystin ura estradeilla – elokuvissa, teatterissa ja televisiossa – kesti yli 70 vuotta. Hänen näyttelijäntiensä käynnistyi jo 13-vuotiaana Suomisen Ollin hahmossa. Sotavuosina kuvattuja perhe-elokuvia tehtiin kuusi, ja moni luuli Pöystin oikeasti olevan roolihahmonsa.

Suomisen perheen elokuvat olivat sotavuosien suosikkeja, Lasse Pöystin seurassa Maire Suvanto.
Suomisen perheen elokuvat olivat sotavuosien suosikkeja, Lasse Pöystin seurassa Maire Suvanto. (Kuva Suomen Elokuva-arkisto)

Pitkällä urallaan myös teatterijohtajana työskennellyt Lasse Pöysti näytteli, ohjasi ja käsikirjoitti lukuisia elokuvia sekä suomeksi että ruotsiksi, hän sai muun muassa viisi Jussi-palkintoa sekä Betoni-Jussin elämäntyöstään vuonna 2010, sekä Pro Finlandia -mitalin vuonna 1969. Nuorempi polvi muistaa Lasse Pöystin Pikku Kakkosen iltasatujen lukijana. Pöysti päätti uransa vuonna 2012 lokakuussa Helsingin kaupunginteatterin Metsä-näytelmässä.

Lasse Pöysti oli syntynyt Sortavalassa vuonna 1927, hänen äitinsä oli suomenruotsalainen. Pöystin avioliitto näyttelijä Birgitta Ulfssonin kanssa kesti yli 30 vuotta ja päättyi eroon vuonna 1984, Ulfsson kuoli kaksi vuotta sitten. Lapsista Tom Pöysti on näyttelijä ja Erik Pöysti ohjaaja.

Lasse Pöystillä oli asunto myös Pariisissa, mutta intohimoinen purjehtija asui viimeiset vuotensa Helsingin Lauttasaaressa.

Lue myös: Rakastettu näyttelijä Ismo Kallio on kuollut – rooli Vara-Manuna muistetaan edelleen

Kommentoi Facebookissa