Nesteytetty maakaasu on myös meriliikenteelle puhdas vaihtoehto – Torniossa Pohjoismaiden suurin LNG-terminaali

Tornion terminaalissa on laivojen tankkaus eli bunkrausasemat, nestemäisen maakaasun höyrytyslaitteistot sekä 50 000 kuution varastosäiliö.

Tornion terminaalissa on laivojen tankkaus eli bunkrausasemat, nestemäisen maakaasun höyrytyslaitteistot sekä 50 000 kuution varastosäiliö. (Kuva Anne Anttila)

Torniossa sijaitsevasta LNG- terminaalista toimitetaan nesteytettyä maakaasua alueen teollisuudelle.

TEOLLISUUS Tornion Röyttän satamassa sijaitseva LNG-terminaali avattiin virallisen käyttöön kesällä. Terminaali on ottanut kaasua vastaan kuitenkin jo vuoden 2017 marraskuusta lähtien.

Manga LNG:n omistama terminaali on Outokummun, SSAB:n terästehtaiden, EVP energia Oy:n ja energiayhtiö Gasumin yhteinen hanke. Itse terminaalin on rakentanut Wärtsilä. Tornion terminaali on järjestyksessään toinen, aiemmin Suomen ainoa, 30 000 kuution LNG-terminaali sijaitsee Porissa.

Tornion terminaalissa on Manga LNG Oy:n toimitusjohtaja Mika Kolehmaisen mukaan laivojen tankkaus eli bunkrausasemat, nestemäisen maakaasun höyrytyslaitteistot sekä 50 000 kuution varastosäiliö. Röyttän alueelle on rakennettu myös putkisto kaasun jakelua varten sekä lastausterminaali LNG-säiliöautoille.

– Hintalappu hankkeelle on kokonaisuudessaan 110 miljoonaa euroa. Tulevaisuutta ajatellen terminaali tuo mukanaan kuitenkin huomattavia säästöjä, hyödyistä puhumattakaan. Yksi merkittävimmistä on nesteytetyn maakaasun lisääntynyt käyttö teollisuuden sekä maa- ja meriliikenteen polttoaineena, Kolehmainen kertoo.

Nesteytetty maakaasu on vähäpäästöinen polttoaine, jota pystytään hyödyntämään teollisuuden lisäksi myös meriliikenteessä. Vaihtoehtoisiin fossiilisiin polttoaineisiin nähden nesteytetyn maakaasun käytöllä saavutetaan merkittäviä vähennyksiä hiilidioksidi-, typpioksidi- ja hiukkaspäästöissä.

Manga LNG Oy:n toimitusjohtaja Mika Kolehmaisen mukaan nesteytetyllä maakaasulla on hyvää nostetta esimerkiksi merenkulussa.
Manga LNG Oy:n toimitusjohtaja Mika Kolehmaisen mukaan nesteytetyllä maakaasulla on hyvää nostetta esimerkiksi merenkulussa. (Kuva Anne Anttila)

Öljypohjaisen polttoaineen korvaaminen nesteytetyllä maakaasulla uudistaa vauhdilla koko energia- ja kuljetusalaa. Tästä ovat hyvänä esimerkkinä LNG-laivat, joiden kasvanut tankkaustahti luo tarpeen myös toimivalle suorajakelulle.

Terminaalista toimitetaan maakaasua Outokummun Tornion terästehtaalle ja nesteytettyä maakaasua alueen teollisuuteen, kaivoksille sekä muille kuluttajille. Tornion terästehtaalla nesteytetyllä maakaasulla korvataan propaanin käyttöä. Terminaalista lähtee maakaasutoimituksia myös Wärtsilän toimittamaan SSAB:n Raahen terästehtaan LNG-varastoon.

Lisäksi terminaalista toimitetaan nesteytettyä maakaasua polttoaineeksi laivoille, kuten Pohjanlahdella toimivalle jäänmurtaja Polarikselle. Pohjoismaiden suurimmaksi luokiteltu Tornion terminaali mahdollistaa jakelun kotimaan lisäksi myös Ruotsiin ja Norjaan.

Tornion terminaali sekä Porin Skangasin terminaali kattavat jatkokuljetuksineen käytännössä koko maakaasuputkiston ulkopuolisen alueen Suomessa. Myös Haminaan suunnitellaan uutta LNG-terminaalia, jonka on määrä valmistua vuonna 2020.

Lue myös: Öljyonnettomuus arktisella alueella – suurimpina kärsijöinä olisivat jääkarhut ja merilinnut

Kommentoi Facebookissa