NHL-pelaajia ei Karjala-turnaukseen oteta – Venäjän joukkuevalinnalle tyrmäys

Leijonat juhlii maalia.

Leijonat juhlii maalia. (Kuva AOP)

Jukka Jalonen ei valitse NHL-pelaajia Karjala-turnaukseen. Jalonen ei myöskään hyväksy, että Venäjä peluuttaisi turnauksessa nuorten maajoukkuettaan.

JÄÄKIEKKO Leijonien kausi alkaa torstaina 5. marraskuuta käynnistyvässä Karjala-turnauksessa, jossa poikkeusjärjestelyt koskevat niin joukkueita kuin yleisöä. Joukkueiden terveyden varmistamiseksi joukkueet elävät turnausajan ”kuplassa” ilman ulkopuolisia kontakteja.

Maanantaina Jääkiekkoliiton etätiedotustilaisuudessa vahvistettiin, että pelaajavalintoja venytetään poikkeustilanteen vuoksi kuluvan viikon loppuun. Samasta syystä valmennusjohto keskittää valinnat kotimaassa ja Euroopassa pelaaviin pelaajiin.

Jokereiden tilannetta vielä seurataan, mutta sen jo tiedämme, ettei muita KHL-pelaajia koronatilanteen vuoksi nähdä Karjala-turnauksessa. Valinnat tehdään Liigassa ja muissa eurooppalaisissa sarjoissa pelaavista pelaajista. Liigassa Pohjois-Amerikasta lainasopimuksella pelaavia pelaajia emme kuitenkaan valitse joukkueeseen, GM Jere Lehtinen ja päävalmentaja Jukka Jalonen kertovat.

SM-liigassa pelaa useita pelaajia, joilla on NHL-sopimus kaudeksi 2020-2021. NHL:n kausi alkanee näillä näkymin tammikuussa ja kestää pitkälle kesään, joten NHL-pelaajat eivät ole käytettävissä MM-kisoissa, joihin Karjala-turnauksessa haetaan tuntumaa. Näin ollen NHL-pelaajien käyttäminen Karjala-turnauksen Leijona-ryhmässä ei ole järkevää.

Venäjä on päättänyt lähettää Karjala-turnaukseen alle 20-vuotiaiden maajoukkueensa, vaikka kyse on A-maajoukkueturnauksesta. Venäjä haluaa antaa kokemusta nuorten MM-kisoihin valmistautuvalle joukkueelleen.

Suomalaisia päätös ei ole miellyttänyt. Leijona-luotsi Jalonen tekikin maanantaina tiedotustilaisuudessa selväksi, ettei Venäjän päätöstä hyväksy.

– He tekivät tämmöisen itsenäisen päätöksen, eivätkä kysyneet muilta mitään, mikä on aika omituista, Jalonen sanoi.

Juttuvinkki: Pentti Matikaisen saavutukset jäivät MM95-hypetyksen varjoon

Jalosen mukaan Suomi, Ruotsi ja Tshekki ilmoittavat Venäjälle, ettei päätös U20-joukkueen peluuttamisesta onnistui ihan noin vain. Sääntöjen mukaan turnauksessa on pelattava miesten joukkueella.

Venäjän kanssa jatketaan keskusteluja. Jalonen uskoo, että asiaan löytyy ratkaisu.

Alle 20-vuotiaiden harjoitusturnauksia ei koronapandemian takia ole tänä syksynä järjestetty. Jos Venäjä pelaisi Karjala-turnauksessa U20-joukkueellaan, saisi se tietysti kilpailuetua nuorten MM-kisoihin.

Yleisö pääsee Karjala-turnauksessa paikan päälle vain Suomen otteluihin ja niissäkin yleisömäärä on rajoitettu nykyisten viranomaisohjeiden mukaisesti.

TV5 ja Dplay näyttävät turnauksen kaikki ottelut suorina lähetyksinä. Käytännössä suorana tulevaa jääkiekkoa on luvassa kanavilta 15 tunnin verran.

Turnauksen aikana esitetään myös otteluita ennakoivia ja analysoivia Leijonastudio-ohjelmia ja otetaan katsaus vuodenvaihteen alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin. Myös nuorten MM-kisat näkyvät TV5:llä ja Dplaylla

Karjala-turnauksen selostajina toimivat J-P Jalo ja Sari Sirkkiä-Jarva. Asiantuntijoina nähdään Kimmo Timonen, Tommi Niemelä, Tuomas Grönman ja Oskar Osala. Studioisännän tonttia hoitaa TV5:n olympiastudioista tuttu Juhani Henriksson.

Jääkiekon MM-kisat näkyvät vuoteen 2023 vielä MTV:n kanavilla. Pöllölaaksosta Leijonat poistuu 2024, kun oikeudet MM-kisoista siirtyvät Viasatille.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Lukko jyrää SM-liigassa – HIFK:n suurlupaus takoi neljä maalia

Kommentoi Facebookissa