NHL-veteraaneilla vahva paluu Leijoniin – olympialaisista spekulointia

Komean NHL-uran pelannut Valtteri Filppula on Stanley Cup-mestari ja olympiamitalisti (Kuva: Jääkiekkoliitto)

Komean NHL-uran pelannut Valtteri Filppula on Stanley Cup-mestari ja olympiamitalisti. (Kuva Jääkiekkoliitto)

NHL:stä Sveitsin liigaan siirtyneet Valtteri Filppula ja Sami Vatanen antavat Karjala-turnauksessa olympianäyttöjä Pekingin kisoihin.

JÄÄKIEKKO Stanley Cup -voittaja Valtteri Filppula pelasi ensimmäisen A-maaottelunsa neljään ja puoleen vuoteen, kun Leijonat voitti Karjala-turnauksessa Venäjän maalein 3-0. Filppula onnistui ottelussa maalinteossa osuttuaan kolmannessa erässä ylivoimalla.

Filppula olikin ottelun antiin tyytyväinen.

– Ylivoima oli hyvää. Tuli maaleja. Mutta oli meillä paikkoja muutenkin. Mun mielestäni pelattiin aika hyvin ja oltiin niiden alueella paljon. Olisi ollut paikkoja muihinkin maaleihin.

– Kun maalivahti pelaa noin, antaa se hyvät mahdollisuudet voittaa. Mun mielestäni kaikin puolin hyvä peli, hän lisäsi kehuen Suomen veräjänvartijaa Jussi Olkinuoraa.

Myös omaan esitykseensä Filppula oli tyytyväinen.

– Mun mielestäni meni ihan ok, vaikka pitkä aika onkin ollut viimeisestä. Oli hauska taas edustaa Suomea. Voitto on aina hieno. Kiva aloittaa turnaus noin. Vähään aikaan en ole saanut edustaa Suomea, niin kyllähän se aina tuntuu hyvältä. Hienoa olla mukana.

NHL:ssä pitkän uran pelannutta Filppulaa spekuloidaan Suomen olympiajoukkueeseen Pekingin kisoihin. Hän ei itse ole Pekingiä paljoa miettinyt.

– Ihan rehellisesti sanottuna en ole hirveästi ajatellut. Yritän keskittyä niihin peleihin, jotka on nyt. Yleensä se menee omalla painollaan. Jos pelit eivät mene hyvin, niin sitten ei mahduta jengiin. Tilanne on se, että NHL:ssä meillä on paljon hyviä jätkiä. Siellä tilanne on hyvä ja kilpailu on meillä kova.

Seuratasolla Filppula kiekkoilee Sveitsissä Geneve-Servetten joukkueessa ja pelaa nyt seurajoukkuepelejä isossa kaukalossa ensi kertaa sitten NHL:n työsulun 2012, jolloin piipahti Jokereissa.

– On se ollut vähän erilaista. Pakko sanoa. Sveitsissä on vielä isompi kaukalo. Kyllä siihen on mennyt vähän totutellessa. Kun kausi etenee, menee peli eteenpäin ainakin toivottavasti.

– Siellä on paljon tilaa, mutta silti pitää tulla lähemmäksi maalia. Siellä tuntuu, että ollaan kaukana, ja että on pitkä matka. Pienemmässä kaukalossa tuntuu, että ollaan paremmalla maalipaikalla, kun on pari metriä tilaa vähemmän, Filppula jatkoi Sveitsin liigasta.

Sveitsin liigan erilaisuus ei Filppulalle tullut kuitenkaan yllätyksenä. Hänellä oli tiedossa, millaista jääkiekkoa Sveitsissä pelataan.

– Ei se sillä lailla yllätyksenä tullut. Kyllä olen kysellyt jätkiltä ja kuullut paljon, millainen liiga se on. Osasin odottaakin sitä. Siellä ei paljoa pysähdytä ja lähdetä uudelleen liikkeelle, vaan kaikki koittaa pitää liikettä yllä koko ajan. Kyllä siellä luistella saa just sen tilankin takia, että pysyy mukana. Kun tottuu siihen pelitapaan, niin sitten sekin puoli helpottuu. Ymmärtää olla oikeissa paikoissa.

Sami Vatanen otti venäläisnuorukaisen sikailun huumorilla

Genevessä Filppulan seurakaverina pelaava puolustaja Sami Vatanen pelasi Leijonissa ensimmäisen ottelunsa viiteen vuoteen. Vatanen joutui ottelussa ruman tempun kohteeksi, kun Venäjän Ivan Zintshenko taklasi häntä päähän ja joutui suihkuun.

– Ei siinä mitään. Niitä osumia tulee aina välillä tässä pelissä. Vähän kolahti. Onneksi ei ole kauhean viisas pää muutenkaan, niin ei ainakaan voi tyhjentyä hirveästi, Vatanen totesi venäläisen antamasta tällistä.

Zintshenkon teko oli törkeä, mutta Vatanen ei ottanut kantaa siihen sen enempää.

– En ole nähnyt hidastusta tai mitään. En osaa kommentoida asiaa.

Leijonien esitykseen Vatanen oli tyytyväinen.

– Kyllä me mun mielestäni pelattiin hyvä peli tänään. Alusta asti oli kaikki mukana. Luotiin paikkoja. Hyvä maalivahtipeli oli ja saatiin ylivoima kuntoon kanssa. Tästä on hyvä lähteä kohti seuraavia koitoksia.

Maajoukkue sytyttää Vatasta muutenkin. Ja latausta tuli tietysti lisää, kun peli oli vielä Suomessa.

– Kyllä mukava oli pelata. Extralataustahan on aina, kun pääsee maajoukkuepaidassa kotiyleisön eteen pelaamaan. Harvinaisia ja mukavia hetkiähän ne ovat, kun näin pääsee tekemään.

Vatanen pelasi vahvasti ylivoimaa, mutta antoi tehoista kiitokset tietysti pelikavereilleen.

– Siinä on aika kovia pelimiehiä pyörittämässä sitä. Hyvä, että saatiin heti tähän tulosta. Nyt vaan pitää jatkaa samalla lailla ja saada tulosta tulevissakin peleissä.

Luonnollisesti Vatanen on vahva ehdokas Leijonien olympiajoukkueeseen Pekingiin. NHL tekee paluun olympialaisiin, mutta olisi yllätys, jos Vatasta ei olympialaisiin valittaisi.

Itse hän ei tietenkään mene asioiden edelle.

– Ei sitä tässä vaiheessa mietitä. Mutta totta kai joka ikinen jääkiekkoilija haluaa olympialaisiin. Niitä mahdollisuuksia ei uralla kuitenkaan ihan hirveän paljon ole. Olisi hieno kokemus ja sen eteen tehdään hommia. Mutta keskitytään nyt pelaamaan näitä pelejä ja nautitaan näistä.

Vatanen ei saanut NHL:stä mieleistään sopimusta, joten päätti siirtyä Sveitsiin, missä ansiotaso on myöskin hyvä Sveitsin edullisen verotuksenkin ansiosta.

– Hyvin olen viihtynyt. Ei ole mitään valittamista. Hyvätasoinen sarja on ollut. Vauhtia löytyy ja tilaa on enemmän kuin NHL:ssä. Pystyy kiekolla pelaamaan enemmän ja siellä olen päässyt hyvään rooliin joukkueessa, hän totesi Sveitsin kokemuksistaan toistaiseksi.

Haastattelut Otto Palojärvi, Hartwall-areena

Lue myös: Leijonat jyräsi Venäjän pojat – ”Otettiin tavallaan homma haltuun”

Kommentoi Facebookissa