JÄÄKIEKKO NHL:n pelaajayhdistys NHLPA tiedotti maanantaina, että se on päättänyt olla irtisanomatta työehtosopimusta. Se tarkoittaa, että nykyisestä sopimuksesta pidetään kiinni kesään 2022 saakka.
Mikäli optiota ei olisi käytetty, olisi osapuolten pitänyt neuvotella uusi sopimus tämän kauden jälkeen. Jos neuvotteluissa ei olisi päästy yhteisymmärrykseen, olisi NHL:n työsulku alkanut vuoden kuluttua.
– Vaikka pelaajilla on omat huolensa nykyiseen työehtosopimukseen liittyen, olemme sitä mieltä, että on parempi neuvotella niistä sen sijaan, että irtisanoisimme sopimuksen kauden jälkeen, kommentoi NHLPA:n johtaja Donald Fehr tiedotteessa.
Vielä viime keväänä pidettiin todennäköisenä, ettei NHLPA olisi suostunut jatkamaan nykyistä sopimusta. Työsulkua kaudelle 2020-21 pidettiin aika lailla varmana.
Ongelmat liittyvät tietysti rahaan, kuten työnantajien ja ammattiliittojen välisissä neuvotteluissa aina. Seuraomistajien mielestä toiminta on pidemmällä aikavälillä kestämätöntä pelaajien tienatessa liikaa rahaa. Pelaajat eivät halua luopua saavuttamistaan eduistaan.
Monelle seuralle NHL on tappiollista bisnestä, mutta itse sarja tekee kyllä merkittävästi voittoa. Pelaajilla on tietysti perusteita pitää palkkatasostaan kiinni. Tappiollisissa seuroissakin toiminta on taloudellista perusteltua, koska muita bisneksiä on mahdollista hyödyntää.
Työehtoerimielisyyksien aiheuttamia työsulkuja NHL:ssä on nähty viime vuosikymmeninä useampia. Kausi 1994-95 alkoi vasta tammikuussa 1995. Kausi 2004-05 jäi pelaamatta kokonaan ja kausi 2012-13 aloitettiin vasta tammikuussa 2013.
NHL:n ja NHLPA:n ratkaisu jatkaa pelaamista nykyisillä ehdoilla vuoteen 2022 saakka jättävät toivoa, että lähivuosien aikana olisi mahdollista nähdä maajoukkueturnauksia, joissa mukana olisivat kaikki parhaat pelaajat. Suunnitteilla olisi kauden 2020-21 pelattava World Cup -turnaus, joka tuottaisi rahaa sekä NHL:lle että NHLPA:lle.
Pekingin 2022 olympiakisoille NHL ei ole vielä sanonut ei. Kiinan jättimäiset markkinat tietysti kiinnostavat ja NHLPA haluaisi ehdottomasti tehdä paluun olympialaisiin.
NHL:n mukanaolo Pekingissä riippuu siitä, pääsevätkö NHL ja NHLPA asiasta yhteisymmärrykseen. Kansainvälinen Olympiakomitea KOK ei anna NHL:lle erityisehtoja, mutta kiinalaiset kisajärjestäjät haluavat NHL-pelaajat olympialaisiinsa.
Teksti Otto Palojärvi
Lue myös: NHL tekemässä kovia päätöksiä – Leijonat saisi superjoukkueen 2021 ja 2022
Kommentoi Facebookissa