JÄÄKIEKKO Kaikkien aikojen parhaan suomalaisjääkiekkoilijan arviointi on mielipidekysymys. Se on kuitenkin selvää, että Teemu Selänne on suomalaisessa mediassa kaikkein eniten huomiota saanut jääkiekkoilija.
Viime perjantaina 50 vuotta täyttänyt Selänne pelasi hämmästyttävän pitkän uran. Ammattilaisena hän pelasi 25 vuotta, jos ensimmäiset vuodet Jokereissa lasketaan. Tuolloinhan Selänne sai osakseen runsaasti positiivista julkisuutta tehtyään jääkiekkohommien lisäksi töitä päiväkodissa, millä rakensi brändiään.
Selänteen urakehityksen suhteen vuodet 1991 ja 2004 olivat merkittäviä. Ja merkittäviä ne olivat myös Selänteen takia suomalaiselle jääkiekolle.
Vuonna 1991 hän päätti pelata vielä yhden kauden Jokereissa, minkä myötä hän varmasti oli valmiimpi tekemään hämmästyttävän läpimurtonsa NHL:ssä 1992-1993. Kausi 2004-2005 jäi NHL:ssä työehtosopimuskiistojen takia pelaamatta ja Selänne sai kuntouttaa rauhassa kuntouttaa polveaan, mikä mahdollisti hänen uransa jatkon vuoteen 2014 saakka.
Jokereissa 1991-1992 syntyi Selänne-ilmiö. Hänestä tuli teini-idoli.
Selänteeseen kohdistunut kiinnostus nosti koko jääkiekon profiilia Suomessa lajin lujittaessa asemansa Suomen ykkösurheilulajina. Sitä valtikkaa laji pitää itsellään yhä.
Jos NHL-kausi 2004-2005 olisi pelattu, olisi Selänteen ura saattanut päättyä 2005. Tuolloin hänellä oli takanaan useampi heikompi kausi, mikä oli seurausta polvivaivoista.
Kun yksi kausi jäi väliin, pystyi Selänne kuntouttamaan polveaan rauhassa. Kaudella 2005-2006 hän palasikin sitten 1990-luvun huippuvuosien loistoonsa ja voitti Anaheim Ducksissa 2007 Stanley Cupin.
Myös NHL:n sääntömuutoksilla oli vaikutusta Selänteen uran toisen huippujakson toteutumiseen. Vuodesta 2005 lähtien säännöissä panostettiin taitokiekkoon. Kahvakiekkoilua kitkettiin pois.
Kun ronkkimista karsittiin, pääsivät Selänteen tasoiset pelaajat paremmin oikeuksiinsa. Se oli koko jääkiekkoilun etu NHL:n kasvatettua suosiotaan 2000-luvun lopulla.
Selänne edusti Suomea kuudessa olympiaturnauksessa. Hän voitti hopeaa Torinossa 2006 sekä pronssia Naganossa 1998, Vancouverissa 2010 ja Sotshissa 2014.
Juttuvinkki: Historian paras Leijona-joukkue ei voittanut kultaa – Ruotsi romutti unelman
Torinossa Leijonat pelasi kaikkien aikojen parasta jääkiekkoaan, mutta Sotshin turnaus on Selänteen osalta varmasti ikimuistoisin. Tuolloin hän oli jo 43-vuotias, mutta sai itsestään valtavasti irti. Puolivälierien 3-1 -voitto Venäjästä sekä pronssiottelun 5-0 -voitto Yhdysvalloista muistetaan Selänteen tekemistä voittomaaleista.
Selänteen maajoukkueuran hämmästyttävästä pituudesta kertoo fakta, että hän pelasi Neuvostoliitossa Izvestija-turnauksessa 25 vuotta ennen Sotshin olympialaisia. Neljännesvuosisadan aikana Venäjällä tapahtui valtavia, suorastaan epätodellisia muutoksia, mutta Selänteen ura siis jatkui koko tuon ajan.
Suomessa Selänne nautti urheilutähdelle harvinaisenkin puhtoista mainetta. Hän osasi käsitellä mediaa ja julkisuus kohteli häntä hyvin. Hänen juhlimisestaankin uutisoitiin positiiviseen sävyyn.
Selänne tienasi NHL-urallaan yli 50 miljoonaa euroa. Hän pelasi aikakaudella, jolloin urheilijoiden isoja tuloja ei Suomessa enää paheksuttu. Päinvastoin, Selänteen isot tienestit vain kohensivat hänen sankarin mainettaan.
Aktiiviuransa jälkeen Selänne on joutunut muutamien some-kohujen kohteeksi. Kansallissankarin viittaa ne eivät ole häneltä kuitenkaan vieneet.
Jääkiekon osalta Selänne on pitänyt aktiiviuransa jälkeen matalaa profiilia. Häntä ei ole nähty valmentajana eikä median kommentaattorina. Some-kohutkin ovat liittyneet yhteiskunnallisiin kysymyksiin.
2020-luku näyttää, haluaako Selänne säilyttää asemansa suomalaisen urheilun kestojulkkiksena.
Teksti Otto Palojärvi
LUue myös: NHL tekemässä paluun Kanadassa – tulossa myös olympialaisiin
Kommentoi Facebookissa