Niinistö keskusteli Kiinan presidentti Xin kanssa – esillä myös Balticconnector-putken tapaus

Presidentti Niinistö kiitti presidentti Xi Jinpingiä ja toivoi korkean tason yhteydenpidon maiden välillä jatkuvan. (Kuva Tasavallan presidentin kanslia)

Niinistö painotti Kiinan roolin merkitystä oikeudenmukaisen ja kestävän rauhan aikaansaamiselle.

PRESIDENTTI Tasavallan presidentti Sauli Niinistö keskusteli videoyhteydellä Kiinan presidentti Xi Jinpingin kanssa keskiviikkona 10. tammikuuta 2024. Tasavallan presidentin kanslian mukaan presidentit kävivät hyvän keskustelun Suomen ja Kiinan kahdenvälisistä suhteista, joiden todettiin olevan vakaat ja pitkäaikaiset.

Kahdenvälinen vuoropuhelu ja vierailuvaihto ovat koronapandemian jälkeen vilkastuneet. Presidentit totesivat maiden välillä käytävän rakentavaa vuoropuhelua Balticconnector-putken tapauksen osalta. Esillä olivat myös maiden välistä talousyhteistyötä koskevat kysymykset.

Presidentit keskustelivat lisäksi perusteellisesti globaalista geopoliittisesta tilanteesta ja suurvaltojen välisten suhteiden merkityksestä. Presidentti Niinistö otti esille Ukrainan sodan ja sen laajemmat vaikutukset. Niinistö painotti Kiinan roolin merkitystä oikeudenmukaisen ja kestävän rauhan aikaansaamiselle. Presidentit olivat yhtä mieltä aidon, rakentavan ja maaryhmien rajat ylittävän dialogin tärkeydestä globaalien ongelmien ratkaisemisessa ja ehkäisemisessä.

Esillä oli myös ilmastonmuutoksen torjunnan välttämättömyys ja tarve yhteistyölle. Presidentit keskustelivat lisäksi EU−Kiina-suhteista sekä niiden viimeaikaisesta kehityksestä ja haasteista.

Presidentti Niinistö kiitti presidentti Xi Jinpingiä monista tärkeistä ja avoimista kahdenvälisistä keskusteluista vuosien aikana ja toivoi korkean tason yhteydenpidon maiden välillä jatkuvan.

Lue myös: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö linjasi – ”Vahva, ei sotiakseen, vaan taatakseen rauhan”

Kommentoi Facebookissa