NOBEL-PALKINTO Nobel-voittajista ovat yleisesti eniten kiinnostusta herättäneet kirjallisuuden Nobel-voittaja sekä rauhanpalkinnon saajat. Palkintoseremoniat pidetään joulukuussa Tukholmassa ja Oslossa, mutta palkitut ilmoitetaan jo syksyllä.
Kirjallisuuden Nobel-voittaja on tansanialainen Abdulrazak Gurnah, joka on syntynyt Sansibarin saarella, kirjoittaa englanniksi ja asuu Iso-Britanniassa. Akatemia perusteli palkintoa Gurnahin tinkimättömällä kolonialismin vaikutusten läpileikkaamisella sekä myötätunnolla pakolaisten kohtaloihin kulttuurien ja maanosien välillä.
Gurnahin tunnetuimpia teoksia ovat Paradise (1994) ja By the Sea (2001), jotka ovat olleet ehdolla Booker-palkinnon saajiksi. Hänen tuotantoonsa kuuluu kymmenen romaania ja lukuisia novelleja, kirjoja ei ole käännetty suomeksi.
Arvostetun Nobelin rauhanpalkinnon saajat ovat puolestaan filippiiniläinen Maria Ressa ja venäläinen Dmitri Muratov. Palkinto toimittajille myönnettiin sananvapauden edistämisestä. Ressa on kritisoinut presidentti Rodrigo Duterten huumesotaa, Muratov on venäläisen riippumattoman sanomalehti Novaja Gazetan toimittaja.
Etukäteisveikkauksissa kärkiehdokkaina uskottiin olevan muun muassa ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg, venäläinen oppositioaktivisti Aleksei Navalnyi sekä Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja.
Aikaisemmin on jo kerrottu fysiikan Nobel-palkinnon voittajia olevan amerikkalainen Syukuro Manabe, saksalainen Klaus Hasselmann sekä italialainen Giorgio Parisi. He ovat ilmastoon satunnaisilta vaikuttavien monimutkaisten ilmiöiden tutkijoita.
Lääketieteen ja fysiologian nobelistit ovat David Julius ja Ardem Patapoutian, jotka palkitaan kuuman, kylmän, kosketuksen ja liikkeen molekyylitason vaikutusten tutkimuksista. Kemian Nobel-palkinnon saavat puolestaan asymmetrisen organokatalyysin, niin sanotun vihreämmän kemian kehittäjät Benjamin List ja David MacMillan.
Lue myös: Vuoden ulkosuomalainen on huippututkija – maailmalla on kaksi miljoonaa suomalaistaustaista henkilöä
Kommentoi Facebookissa