Nokian hurjassa kuolonkolarissa tuomio – nuorelle humalaiselle kuljettajalle vankeutta 5 vuotta 6 kuukautta

Pirkanmaan käräjäoikeus piti todistettuna, että kuljettajana toimi syytetty.

Pirkanmaan käräjäoikeus piti todistettuna, että kuljettajana toimi syytetty. (Kuvituskuva Fotolia)

Tuomittu oli saanut ajokortin poikkeusluvalla opiskellakseen logistiikka-alaa ja tullakseen kuorma-autonkuljettajaksi.

KUOLONKOLARI Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut tekohetkellä 17-vuotiaan Alex K:n 5 vuoden 6 kuukauden vankeusrangaistukseen muun muassa kolmesta törkeästä kuolemantuottamuksesta. Syyttäjä oli vaatinut 9 vuoden tuomiota kolmesta taposta. Tämä syyte ei mennyt oikeudessa läpi.

Kolmen nuoren kuolemaan johtanut onnettomuus tapahtui Nokialla elokuussa 2020. Neljän nuoren seurue oli lähtenyt Porin Yyteristä kohti Tamperetta. Nokialla auto suistui tieltä noin 120 km/h nopeudessa. Auto törmäsi puuhun ja katkesi kahtia. Takapenkki sinkoutui metsään ja siellä matkustaneet kaksi 18-vuotiasta tyttöä menehtyivät.

Kuljettajan vieressä istunut toinen 17-vuotias nuorukainen oli kiinni turvavöissä, mutta hänkin menehtyi, syynä muun muassa se, että auto törmäsi puuhun matkustajan puoleinen kylki edellä. Kuljettajana ollut Alex ei käyttänyt turvavyötä. Hän selvisi vähillä vammoilla muun muassa siksi, että auton turvatyyny laukesi.

Matka Porista kohti Tamperetta oli hurja. Auton nopeus oli suurimmillaan 170 km/h. Kuljettaja videoi auton mittarilukeman ikään kuin sillä ylpeilläkseen. Nuorimies viesti tehneensä ”Citican huiput”. Nykynuorison tapana on kuvata tekojaan. Niin tässäkin tapauksessa. Automatkalta jaettiin someen videoita.

Syytetty kertoi, ettei hän muista matkasta Porista Nokialle mitään. Sen hän kuitenkin muisti, ettei hän ajanut autoa onnettomuuden tapahtuessa ja kiisti olleensa kuljettaja.

Jos syytetyn kertomus pitäisi paikkansa, olisi pitänyt tapahtua seuraavaa:

Kuskin paikalla olisi ollut toinen 17-vuotias nuorukainen. Syytetty olisi ollut matkustajan paikalla. Onnettomuuden jälkeen syytetty olisi siirtänyt kuljettajan paikalla olleen vainajan matkustajan paikalle, laittanut apukuljettajan penkin turvavyöt kiinni, ja sen jälkeen siirtynyt tien pientareelle hokemaan, että ”ei ne voi olla kuollu”.

Pirkanmaan käräjäoikeus piti moista skenaariota mahdottomana. Oikeus totesi, että kuljettajana toimi syytetty. Onnettomuuden tapahtuessa kuljettaja oli sukunimeltään myös toinen. Prosessin aikana hän on vaihtanut nimeään. Koska tuomittu oli tekoaikaan alaikäinen, emme julkaise hänen nimiään.

Alex K oli onnettomuuden tapahtuessa 1,68 promillen humalassa. Hän oli 17-vuotias, mutta saanut opintojensa takia ajokortin poikkeusluvalla. Nuori mies opiskeli logistiikka-alaa tullakseen kuorma-autonkuljettajaksi.

Kuorma-autonkuljettajan ura lienee poikki. Näytöt liikenteessä on annettu. Jäljet pelottavat.

Lue myös: Humalassa ollut kuljettaja kuvasi videoita ja kirjoitteli viestejä – kolme nuorta kuoli hurjassa ulosajossa

Kommentoi Facebookissa