Nuoret Leijonat petti odotukset – heikoin tulos viiteen vuoteen

Nuoret Leijonat hävisi 2023 MM-kisojen puolivälieräottelun Ruotsille maalein 2-3. (Kuva Pasi Mennander / Leijonat.fi)

Suomi oli edellisen kerran jäänyt nuorten MM-jääkiekossa mitalipelien ulkopuolelle 2018.

JÄÄKIEKKO Suomen taival jääkiekon nuorten MM-turnauksessa päättyi katkeraan pettymykseen. Ruotsi nousi puolivälieräottelussa tappioasemasta voittoon ratkaistuaan ottelun alivoimalla minuuttia ennen loppua.

Ruotsi jatkaa välieriin, joissa kohtaa keskiviikkona Tshekin. Suomen osalta turnaus päättyi maanantaina, joten SM-liigaseurat saanevat nuoret pelaajansa takaisin vahvuuteensa jo ennen viikonloppua.

Suomi oli edellisen kerran jäänyt jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa mitalipelien ulkopuolelle 2018. Silloin tuli katkera puolivälierätappio Tshekille rankkarikilpailussa.

Sen jälkeen tuloksena on ollut 2019 MM-kulta, 2020 nelossija, 2021 pronssi ja 2022 hopea. Suomi pelasi siis tuloksen valossa heikoimman turnauksensa viiteen vuoteen.

Raimo Helmisen komennossa Suomi pelasi 2020 ailahtelevasti, mutta pystyi puolivälieräottelussa voittamaan Yhdysvallat. Tomi Lämsän valmentama tämän kauden turnauksen Suomen joukkue muistutti epätasaisuudellaan paljon Helmisen joukkuetta, joskaan Lämsän joukkue ei selviytynyt edes mitalipeleihin.

Tulos on tyly, mutta Ruotsi-ottelu myös pelasti Suomen täydelliseltä häpeältä. Nuorten Leijonien tasonnosto alkulohkon jälkeen oli merkittävä asia, vaikka tappio erittäin katkerasta virheestä seurasikin.

Lämsä totesi TV5:n haastattelussa Suomen pelanneen Ruotsia vastaan turnauksen parhaan pelinsä. Siinä Lämsä oli oikeassa. Virheet kostautuivat armottomalla tavalla, mutta yleisilmeen osalta Nuorten Leijonien Ruotsi-ottelun peliesityksessä ei ollut mitään hävettävää.

Alkusarjan jälkeen Lämsän uskottavuus oli Suomen 2-6 -tappioon päättyneen USA-ottelun jälkeen jo koetuksella. Ruotsi-ottelussa hän kykeni valmennustiimeineen pesemään kasvojaan, vaikka jääkin kauas kiitettävästä arvosanasta.

Nuorten MM-kisoissa mitataan pelaajakehityksen tasoa. Suomi on ollut viime vuosina maailman kärjen tasolla. Tämän vuoden joukkue ei sitä ollut, mutta pronssimitaleille sillä olisi voinut olla mahdollisuuksia.

Muistettakoon, ettei Suomi 2007-2013 saavuttanut nuorten MM-kisoista yhtään mitalia, kun lahjakkuuksia hukattiin 2000-luvulla älyvapaaseen ”Nuori Suomi-Kaikki Pelaa” -ajattelumalliin eli junioreiden tasapäistämiseen.

Marginaalit ovat pieniä, kuten Ruotsi-ottelussa nähtiin. Putoaminen mitalipeleistä ensi kertaa viiteen vuoteen ei tarkoita, että Suomen pelaajakehityksen taso olisi merkittävämmin laskussa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Karmea pettymys – Ruotsi pudotti Nuoret Leijonat alivoimamaalilla

Kommentoi Facebookissa