Nuoret miehet tehtailivat törkeitä varkauksia – ”He leikkasivat rakennusten seiniin reikiä”

Miehet tunkeutuivat naamioituneina eri kokoonpanoissa kohdekiinteistöihin. (Kuvituskuva Fotolia)

Murtautumiseen käytettiin esimerkiksi kulmahiomakonetta, sirkkeliä, sorkkarautaa, vasaroita ja lekaa.

VARKAUDET Helsingin poliisi on tutkinut mittavaa varkaussarjaa Länsi- ja Itä-Uudenmaan poliisilaitosten kanssa. Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosien 2019 ja 2021 välillä.

Kokonaisuus koostuu pääosin törkeistä varkauksista ja törkeiden varkauksien yrityksistä. Yksittäisiä tapauksia on yli kymmenen. Epäillyt varkaudet ja niiden yritykset kohdistuivat ruokakauppoihin, romualan toimistoihin ja sähköpyöräyritykseen.

Epäiltyjä on kahdeksan, ja heistä kuuden epäillään suorittaneen varkaudet. Kaksi muuta pitivät hallussaan osaa varastetusta tavarasta. Iältään epäillyt ovat 18–23-vuotiaita. Esitutkinnan aikana kaksi rikoksesta epäiltyä on ollut tutkintavankina.

– Poliisi epäilee, että miehet tunkeutuivat naamioituneina eri kokoonpanoissa kohdekiinteistöihin. He leikkasivat rakennusten seiniin reikiä tai rikkoivat sisäänkäyntien ikkunoita. Poliisi analysoi rikokset samojen rikoksesta epäiltyjen tekemiksi tekotavan ja valvontakameran tallenteiden perusteella, kertoo tutkinnanjohtaja Kari Martikainen.

Murtautumiseen käytettiin esimerkiksi kulmahiomakonetta, sirkkeliä, sorkkarautaa, vasaroita ja lekaa. Saaliiksi epäillyt saivat muun muassa tuhansien eurojen arvoisia sähköpyöriä, käteistä rahaa ja lounasseteleitä. Kokonaisuus siirtyy syyteharkintaan ennen joulua.

Esimerkiksi lokakuussa 2019 kaksi epäiltyä murtautui markettiin Pornaisissa. He olivat tehneet tiedusteluretken alueelle noin vuosi ennen tekoa. Miehet tekivät kaupan seinään reiän, josta pääsivät sisään liiketilaan.

Myymälässä epäillyt vetivät kassakaapin ulos seinässä olleesta reiästä ja kuljettivat kaapin nokkakärryillä autoon. Myöhemmin he leikkasivat kassakaappiin reiän kulmahiomakoneella. Rikottu kaappi heitettiin lampeen. Ryöstösaalis oli noin 16 000 euroa käteistä ja Veikkauksen arpoja. Tapausta tutkittiin törkeänä varkautena.

Huhtikuussa 2020 kolme epäiltyä murtautui polkupyörämyymälään Vantaalla. He pääsivät sisään sorkkaraudan ja vasaran avulla. Epäillyt anastivat liikkeestä kolme sähköpyörää, joiden yhteisarvo on noin 20 000 euroa. Tapausta tutkittiin törkeänä varkautena. Yksi pyöristä löytyi kotietsinnässä ja toisen pyörän jäljille päästiin, kun epäilty hankki varaosia anastettuun pyörään. Kolmas sähköpyörä jäi kateisiin.

Maaliskuussa 2021 kolme epäiltyä murtautui romualan toimistoon Espoossa. Ensimmäisenä murtoyönä he avasivat rakennuksen seiniä ruuvinvääntimellä. Murto jäi kesken, kun vahdissa ollut epäilty ei vastannut radiopuhelimeen. Hän oli poistunut paikalta, koska alueella oli liikkunut sivullinen henkilö.

Seuraavana yönä epäillyt palasivat rikospaikalle. He löysivät rakennuksesta kassakaapin, jonka hajottivat sirkkelillä. Miehet saivat ryöstösaaliiksi noin 23 000 euroa käteistä ja noin 11 000 euron arvosta lounasseteleitä. Kyseistä tapausta tutkittiin törkeänä varkautena sekä kätkemisrikoksena.

Lue myös: Poliisi selvitti poikkeuksellisen asuntomurtosarjan – omakotitaloihin päästiin kattorakenteita rikkomalla

Kommentoi Facebookissa