Nuoret vapaaehtoiset haluavat auttaa – ”On rankka ajatus, että vanhukset jäävät yksin”

Pirkko Päivärinnan, 89, tukihenkilönä toimii Roosa Viitanen, 20.

Pirkko Päivärinnan, 89, tukihenkilönä toimii Roosa Viitanen, 20. (Kuva HelsinkiMissio)

Vapaaehtoiset toimivat HelsinkiMissiossa seniorien, nuorten ja lapsiperheiden parissa.

VAPAAEHTOISTYÖ Sosiaalialan järjestö HelsinkiMission vapaaehtoiset kokevat saavansa toisten ihmisten auttamisesta iloa ja hyvää mieltä sekä kokemuksen siitä, että toiminnalla on merkitystä apua saaville ihmisille. Sen koetaan tuovan merkitystä myös omaan elämään.

Järjestön 800 aktiivista vapaaehtoista toimivat seniorien, nuorten ja lapsiperheiden parissa. Heistä kolmasosa on mukana keikka-avussa, jossa tarjotaan senioreille kertaluonteista apua arjen pulmatilanteissa.

Muita tapoja auttaa ovat muun muassa seniorien ja nuorten tukihenkilönä sekä äiti- ja isämentorina toimiminen.

– HelsinkiMission vapaaehtoiset tulevat monista ikäryhmistä. Nuoret haluavat auttaa vanhuksia, koska ovat huolissaan heidän yksinäisyydestään ja koska vanhusten kohtaaminen on tärkeää heille itselleen, sanoo Roosa Viitanen, 20, joka toimii Pirkko Päivärinnan, 89, tukihenkilönä.

Vapaaehtoistoiminnan tavoitteena on yksinäisyyden vähentäminen.

– Mielestäni on rankka ajatus, että joku on masentunut, kun on yksin. Halusin auttaa jotenkin ja lähdin mukaan vapaaehtoistyöhön. Sitä kautta löysin Pirkon, Viitanen jatkaa.

Vapaaehtoisten hyvinvoinnista huolehtiminen on toiminnan perusedellytys. Vapaaehtoisille järjestetään työohjausta, jatkokoulutuksia ja yhteisiä tilaisuuksia. Pulmatilanteissa vapaaehtoistoiminnan koordinaattori on aina tavoitettavissa.

Pääsääntöisesti vapaaehtoiset ovat erittäin tyytyväisiä järjestön koordinaattoreiden tukeen, huolenpitoon ja heiltä saamaansa myönteiseen palautteeseen. Ne ylläpitävät asiakkaiden kohtaamisten ohella kiinnostusta toimintaa kohtaan. Uudet ystävät ja ihmissuhteet, tunne yhteisöön kuulumisesta ja omien arvojen toteuttaminen ovat tärkeitä vapaaehtoisille.

HelsinkiMissio on sosiaalialan järjestö, joka toimii senioreiden, nuorten, lapsiperheiden ja erityisryhmien parissa. Järjestö haastaa kaikki toimimaan unohdettujen puolesta – yksinäisyyttä vastaan. Järjestö toimii noin 85 työntekijän ja yli 800 vapaaehtoisen voimin. Sen toimintaa rahoittavat yksityislahjoittajat, yritykset, säätiöt sekä Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit. Sosiaali- ja terveysministeriö tukee toimintaa Veikkauksen tuotoilla.

Vapaaehtoisten mielipiteet ovat HelsinkiMission vapaaehtoisilleen toteuttamasta kyselystä 2018, johon vastasi 43 prosenttia vapaaehtoisista. Kansainvälistä vapaaehtoisten päivää vietetään 5. joulukuuta. YK:n yleiskokouksen julistama teemapäivä juhlistaa vapaaehtoistoimintaa.

Lue myös: Senioritoiminta auttaa yksinäisiä – ”Ikäihmisten joukosta löytyy paljon kaltoin kohdeltuja”

Kommentoi Facebookissa