Nuorten kokkien SM-kisassa menestyvät oululaiset

Sanna Rahkosen järjestelmällinen keittiötyöskentely edesauttoi voittoa. Kuvassa etualalla myös Tero Österman.

Sanna Rahkosen järjestelmällinen keittiötyöskentely edesauttoi voittoa. Kuvassa etualalla myös Tero Österman. (Kuva Reija Satokangas)

Seuraavaksi maailman parhaat nuoret kokit kilpailevat Australiassa.

RUOKA Alle 27-vuotiaiden kokkien suomenmestaruuskilpailuissa Oulussa kahdeksan nuorta keittiöalan ammattilaista ottivat mittaa toisistaan valmistamalla yllätysraaka-aineista kolmen ruokalajin menun. Kilpailun voittanut Sanna Rahkonen lähtee seuraavaksi taistelemaan voitosta kansainvälisiin kilpailuihin. Syyskuussa maailman parhaat nuoret kokit kilpailevat Australiassa.

Kilpailussa arvioitiin sekä keittiötyöskentelyä että valmistettujen annosten makua. Toisesta ja kolmannesta sijasta käytiin tiukka taistelu. Jussi Piiroinen sijoittui lopulta toiseksi vain 0,2 pisteen erolla kolmanneksi tulleeseen Oona Lylyyn.

Pakollisena raaka-aineena alkuruoalle made, joka tuli valmistaa kahta eri valmistusmenetelmää käyttäen, lisäksi annoksessa tuli olla kaksi selkeää lisäkettä. Pääruoan raaka-aineeksi korista paljastui hirven ulkofilee, joka tuli tarjoilla kastikkeen kanssa. Tyrnimarjat ja maustamaton jogurtti toimivat jälkiruoan pääelementteinä.

Sanna Rahkosen hirven kypsyysaste oli onnistunut. Pääruoan raaka-aine toi monelle kilpailijalle haasteita.
Sanna Rahkosen hirven kypsyysaste oli onnistunut. Pääruoan raaka-aine toi monelle kilpailijalle haasteita. (Kuva Reija Satokangas)

– Kilpailumuotona korikilpailu, jossa raaka-aineet eivät ole ennalta tiedossa, on erityisen haastava. Kilpailussa pärjääminen vaatii monipuolista keittotaitoa ja raaka-aineiden ymmärtämistä. Tänä vuonna haastavuutta lisäsi made, jonka käsittely ei välttämättä ole kaikille tuttua. Jälkiruoassa haasteen toi vastaavasti tyrnimarjojen happamuus, kilpailun johtaja, opetusneuvos Martti Lehtinen kertoo.

Oulun ravintoloissa työskentelevät ovat pärjänneet nuorten kokkien kilpailussa huomattavan hyvin. Kärkikolmikon molemmat naiset tulevat pohjoisen valkeasta kaupungista. Sanna Rahkonen työskentelee Lapland Hotels Oulun keittiössä ja Oona Lyly Ravintola Hugossa. Myös edellisen vuoden suomenmestari Atte Lassila oli kotoisin Oulusta.

Kansainvälisissä kilpailuissa suomalaiset ovat voittaneet mestaruuden kahdesti.  Arto Rastas voitti vuonna 2005 ja Lasse Koistinen neljä vuotta myöhemmin. Laura Virolainen sijoittui hopeasijalle vuonna 2015. Nuorten Kokkien maailmanmestaruudesta on kisattu vuodesta 1977 lähtien.

Nuorten kokkien SM-kilpailu on Suomen merkittävimmän kansainvälisen gastronomisen järjestön Chaîne des Rôtisseursin järjestämä. Kilpailun tavoitteena on rohkaista nuoria ammattilaisia kehittämään ammattitaitoaan. Kilpailu pyrkii lisäksi kehittämään, ylläpitämään ja vaalimaan suomalaisen keittiön perinteitä.

Kommentoi Facebookissa