Nyt ei saa unohtaa omaa eikä läheistensä hyvinvointia – ”Muista happihyppely ja kirjoita kirje yksinäiselle vanhukselle”

– Hyvinvointiin ja sen ylläpitämiseen kuuluu myös kanssaihmisistä huolehtiminen. Pidetään huoli myös yksinäisistä, ikäihmisistä ja myös niistä, jotka eivät poikkeustilan takia pääse kotiportaita pidemmälle, Tuula Sarpola ohjeistaa.

– Hyvinvointiin ja sen ylläpitämiseen kuuluu myös kanssaihmisistä huolehtiminen. Pidetään huoli myös yksinäisistä, ikäihmisistä ja myös niistä, jotka eivät poikkeustilan takia pääse kotiportaita pidemmälle, Tuula Sarpola ohjeistaa. (Kuva Anne Anttila)

Hyvinvointialan ammattilainen Tuula Sarpola kehottaa perehtymään entistä tarkemmin myös ruoan terveellisyyteen.

TERVEYS Sairaanhoitaja, ensihoidon opettaja ja Hyvinvointikeskus Asema Oy:n yrittäjä. Pyhäjokinen Tuula Sarpola, 55, on terveys- ja hyvinvointialan rautainen ammattilainen.

Hänet tunnetaan myös liikkuvana liikuttajana, sillä päätoimisena kuntosaliyrittäjänä Tuula vetää yli kuntarajojen suosittuja ryhmäliikuntatunteja.

– Teen edelleen muutamana päivänä viikossa myös sairaanhoitajan töitä, mutta päävirka on kuitenkin Kalajoella sijaitsevalla kuntosalilla. Toimenkuvaani kuuluu henkilökohtaisen valmennuksen ja ryhmäliikunnan lisäksi myös kuntosali- ja ravintovalmennus. Kokonaisuus on laaja, mutta todella mielenkiintoinen, Tuula luonnehtii tyytyväisenä.

Kokonaisvaltainen hyvinvointi on Tuulalle myös itselleen hyvin tärkeää.

– Ravinto, liikunta, sosiaalinen elämä ja itsensä arvostaminen. Hyvinvointiin kuuluu myös riittävät yöunet sekä hyvä stressin sietokyky. Myös rentoutuminen on äärimmäisen tärkeää. Ihminen ei ole kone, ei henkisesti eikä fyysisesti, joten välillä on hyvä päivittää koneisto ja niin sanotusti olla vaan, Tuula tietää kertoa.

Hallitse hermosi ja nuku hyvin!

Näin koronan aikoihin ihmisten hyvinvointi joutuu kuitenkin koetukselle ja tämä näkyy erityisesti sosiaalisen elämän puolella.

– Ei yhteyksiä ulkomaailmaan tarvitse kokonaan katkaista, vaikka kanssakäymistä pyritäänkin rajoittamaan.

Vierailut ja kokoontumiset voidaan siirtää turvallisesti ja mahdollisuuksien mukaan verkkoon eli nettiyhteyksien taakse.

– Toki kaikilla ei ole tätä mahdollisuutta, joten silloin voidaan miettiä perinteisimpiä vaihtoehtoja. Puhelin ja sähköposti ovat edelleen hyviä kommunikointivälineitä ja nyt kun on enemmän aikaa, niin yksinäiselle sukulaiselle tai kaukana asuvalle mummolle voisi kirjoittaa jopa kirjeen, Tuula vinkkaa.

Tuula Sarpola on käynyt menneen talven aikana aktiivisesti myös avannossa. Pulahdusseurana hänellä oli tällä kertaa Sanna Siikaniva. – Avanto virkistää, parantaa unen laatua ja antaa ihanan uskalluksen tunteen. Tähän jää aidosti koukkuun, kaksikko iloitsee.
Tuula Sarpola on käynyt menneen talven aikana aktiivisesti myös avannossa. Pulahdusseurana hänellä oli tällä kertaa Sanna Siikaniva. – Avanto virkistää, parantaa unen laatua ja antaa ihanan uskalluksen tunteen. Tähän jää aidosti koukkuun, kaksikko iloitsee. (Kuva Anne Anttila)

”Opettele olemaan itsesi kanssa”

Karanteenissa oleville ja erityisesti yli 70-vuotiaille kotoilijoille Tuula haluaa antaa muutamia täsmävinkkejä. Nyt olisi tärkeää, että ajatuksissa pyörisi muutakin kuin olemassa oleva poikkeustila. Helppoa se ei ole, mutta suositeltavaa.

– Kokemuksesta voin sanoa, että ajatuksia voi johdatella muualle esimerkiksi mukavalla puuhastelulla. Nyt on aikaa neuloa loppuun vaikka se moneen kertaan kesken jäänyt villapaita, ratkoa ristikoita, kasata palapelejä, järjestää valokuvat, kerätä kierrätykseen menevät tavarat tai suursiivota koti, huone kerrallaan.

Hyväksi vastaiskuksi tylsistymistä vastaan Tuula listaa myös rajojen rikkomiset. Aika on niin monelle mukavalle asialle rajoittava tekijä, mutta nyt kun sitä on, niin kannattaa viritellä vanhaa tai kokeilla myös jotakin aivan uutta ja erilaista.

– Kukaan ei estä kaivamasta tallin perältä unohduksiin jäänyttä kitaraa tai rippilahjaksi saatuja maalausvälineitä. Ja kun kerrankaan ei tarvitse mennä kalenterin mukaan, niin lukeminen kannattaa aina, laulamisesta puhumattakaan.

Hyvinvointialan yrittäjänä Tuula pitää ensiarvoisen tärkeänä, että meistä jokainen osaa olla myös yksin. Yksin itsensä kanssa on taitolaji, mutta kun sen oivaltaa, niin siitä oppii myös nauttimaan.

– Mikään ei ole ihanampaa, kuin olla tekemättä mitään. On suorastaan vapauttavaa istahtaa ulkoportaalle, pistää silmät kiinni ja nauttia linnun laulusta, hiljaisuudesta ja rentoutua. Omassa seurassa voi vapaasti myös unelmoida ja leikitellä ihanilla mielikuvilla. Nämä pienet suuret hetket tuovat kerrassaan hyvän mielen.

Uusia ruokakokeiluja

Päivän täytettä karanteeniin saadaan Tuulan mukaan myös keittiöstä. Kotoilu altistaa napostelulle ja ylenmääräiselle herkuttelulle, joten nyt on otollinen aika uusia ruokalista ja ryhtyä kokeilemaan myös jotakin uutta.

– Esimerkiksi diabetes- ja sydäntautiliiton sivuilta saa hyviä ruokaohjeita ja myös Martat ovat terveellisen kotiruoan mestareita. Ja kotikeittiö on oivallinen paikka pistää myös luovuus peliin, mutta ennen kapustaan tarttumista suosittelen kuitenkin ruokalistan päivitystä. Kaikki alkaa hyvällä suunnittelulla. Kun kaikki ateriat, aamupalasta lähtien valitaan huolella ja rytmitellään oikein, niin siinä säästyy mukavasti myös euroja, Tuula ohjeistaa.

Oikean ja terveellisen ruokarytmin lisäksi Tuula neuvoo ihmisiä myös liikkumaan.

– Liike on lääke ja myöskään karanteenissa sitä ei saa unohtaa. Päivittäinen ulkoiluhetki, vaikka pieni happihyppely on terveellistä. Kotoilu ei estä myöskään jumppaamasta. Koronajumppaan tarvitaan vain tuoli, harjan varsin ja käsipainojen korvikkeeksi vesipullo. Näillä elementeillä saadaan aikaiseksi monenlaisia, mutta samalla kuitenkin hyvin tehokkaita liikesarjoja.

Lue myös: Riskiryhmien kotikaranteenista löydetään myös hyviä puolia – ”Nyt on aikaa siivota, saunoa ja pilkkoa polttopuita”

Kommentoi Facebookissa