Nyt Esperiltä suljetaan vammaisille nuorille aikuisille tarkoitettu osasto – epäkohtia havaittiin lähes kaikessa

Esperi Koti Yhteiselon tarkoitus on tuottaa joustavaa lyhytaikaisasumista erityistukea tarvitseville lapsille, nuorille ja aikuisille.

Esperi Koti Yhteiselon tarkoitus on tuottaa joustavaa lyhytaikaisasumista erityistukea tarvitseville lapsille, nuorille ja aikuisille. (Kuvituskuva Fotolia)

Helsingin kaupungin viranomaisten tekemillä tarkastuskäynneillä havaittiin lukuisia puutteita.

HOIVAKODIT Yksityisten yhtiöiden hoivakodeista paljastuvien epäkohtien määrä kasvaa päivä päivältä. Hoiva- ja terveyspalveluyhtiö Esperi Caren omistaman hoivakoti Ulrikan toiminnan keskeytti Valvira, koska taustalta paljastui vakavia, välittömään asiakasturvallisuuteen viittaavia yhteydenottoja.

Muutama päivä sitten Länsi-Suomen aluehallintovirasto antoi päätöksen, jolla Attendo Pelimannin toiminta Alavudella keskeytettiin. Kuusi asukasta oli kuollut alle kuukauden aikana ja syytä selvitetään. Esimerkiksi henkilöstömitoitus ei ole ollut viranomaistarkastuksessa riittävä.

Nyt Esperi Caren Esperi Yhteiselon osasto suljetaan Helsingissä. Osaksi Esperi-konsernia Yhteiselo liittyi vuosi sitten tammikuussa 2018. Näin Esperi itse kuvaa toimintaa:

”Esperi Koti Yhteiselo tuottaa joustavaa, yksilöllisyyttä korostavaa lyhytaikaisasumista, tilapäishoitoa ja asumisharjoittelua liikuntavammaisille, kehitysvammaisille tai muunlaista erityistukea tarvitseville lapsille, nuorille ja aikuisille. Tuemme asukkaidemme itsenäistymistä antamalla mahdollisuuden vertaistoimintaan ja sosiaaliseen vuorovaikutukseen. Toimimme mm. Helsingin kaupungin palvelusetelituottajana.”

Helsingin Sanomat uutisoi, kuinka kaupunki yllätystarkastusten jälkeen määräsi sulkemaan osan vammaisten yksiköstä toistaiseksi.

– Epäkohtia havaittiin tiloissa, apuvälineissä, henkilömitoituksessa ja laadussa. Koulutettuja työntekijöitä ei ollut riittävästi huolehtimaan yksikön molemmista kerroksista, sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja Juha Jolkkonen sanoo Helsingin Sanomille.

Alle 18-vuotiaiden osasto Villa Savanni jää auki, mutta nuorille aikuisille tarkoitettu Villa Aallokko suljetaan. Tarkastuskäyntien syynä oli omaisilta tullut palaute toiminnasta. Sulkemisesta on ilmoitettu omaisille ja yhtiön antamassa tiedotteessa syyksi kerrotaan laatuongelmat sekä henkilöstön vaihtuvuus. Esperi yrittää palkata uusia työntekijöitä.

STT:n mukaan Valvira harkitsee hoivakodeissa esiintyneiden haamuhoitajatapausten viemistä rikosoikeudelliseen arviointiin. Haamuhoitajat ovat tapauksia, joissa hoitavan henkilöstön työvuorolistaan on merkitty esimerkiksi hallintohenkilöstöön kuuluvia.

Lue myös: Viranomaiset keskeyttivät nyt Attendon hoivakodin toiminnan – ”Pyydämme anteeksi toimintamme virheitä”

Kommentoi Facebookissa