Nyt etsitään korkean tason johtajia – THL, Suomen pankki ja valtioneuvoston kanslia haku päällä

Myös kansanedustaja Juhana Vartiainen miettii Suomen Pankin johtokunnan jäsenyyttä.

Myös kansanedustaja Juhana Vartiainen miettii Suomen Pankin johtokunnan jäsenyyttä. (Kuva AOP)

Valtion omistajaohjausosaston päällikkö jätti tehtävänsä vain puolen vuoden kuluttua.

TALOUS Valtioneuvoston kanslia ilmoitti yllättäen, että valtion omistajaohjausosaston päällikkö jättää tehtävänsä. Jyrki Knuutinen oli toiminut valtiovarainministeriön virkamiehenä eri tehtävissä vuodesta 2005 alkaen ja vuoden vaihteesta omistajaohjausosaston päällikkönä viiden vuoden pestillä.

Knuutinen jätti tehtävän jo puolen vuoden kuluttua, omasta pyynnöstään ja välittömästi. Sijaisena toimii finanssineuvos Jarmo Väisänen, kunnes valtioneuvosto nimittää uuden osastopäällikön. Knuutisen edeltäjänä toimi Eero Heliövaara, jonka tausta oli yritysmaailmassa.

Heliövaaran kauden lopulla syntyi poliittista polemiikkia muun muassa Finnairin toimitusjohtajan lisäeläkkeestä. Kohun keskellä ollut Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo on taas jo ilmoittanut siirtyvänsä Metson toimitusjohtajaksi.

Suomen Pankin johtokunnan jäsenen virka tuli puolestaan avoimeksi, kun tasavallan presidentti on nimittänyt Suomen Pankin uudeksi pääjohtajaksi filosofian tohtorin, Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Olli Rehnin 12.7.2018 alkaen. Pääjohtajan virkakausi on seitsemän vuotta.

Johtokunnan jäsenen virkaan on jätetty määräaikaan mennessä 13 hakemusta. Hakijoilla on taustaa muun muassa Suomen Pankista ja valtiovarainministeriöstä, mutta mukana ovat myös muun muassa VTT, dosentti ja kansanedustaja Juhana Vartiainen sekä Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen johtaja, VTT ja dosentti Jaakko Kiander.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n nykyinen pääjohtaja Juhani Eskola ei ole hakenut jatkoa tehtäväänsä. Uuden pääjohtajan virkakausi alkaa 1.1.2019 ja kestää viisi vuotta. Pääjohtajan virkaan on hakenut 16 henkilöä, valinnan tekee sosiaali- ja terveysministeriö.

Hakijoiden joukossa on lukuisia henkilöitä THL:n sisältä, mutta myös muun muassa Helsingin yliopiston yhteiskuntapolitiikan professori Heikki Hiilamo, sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari Tampereen yliopistosta sekä Väestöliiton johtaja Anna Rotkirch.

Lue myös: Finnairin johtajan 130 000 euron lisäeläkkeestä syntyi riita – Sipilä kiistää saaneensa tiedon

Kommentoi Facebookissa