Sade- ja ukkoskuuroja eri puolilla maata – kylmä rintama pyyhkii helteen Suomesta

Kaunis kesäpäivä muuttuu monilla alueilla yllättävästi epävakaaksi ja puuskaiseksi.

Kaunis kesäpäivä muuttuu monilla alueilla yllättävästi epävakaaksi ja puuskaiseksi. (Kuva Fotolia)

Ukkoskuurojen yhteydessä voi päivällä esiintyä paikoin vaarallisen voimakkaita puuskia.

SÄÄTILA Suomeen virtaa sunnuntaina viileää ilmaa ja hellettä on enää etelässä ja idässä. Kylmän rintaman edessä kehittyy sade- ja ukkoskuuroja, joiden yhteydessä voi päivällä esiintyä paikoin vaarallisen voimakkaita puuskia. Lapissa sataa runsaasti vettä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan sade- ja ukkoskuuroja on odotettavissa aamusta alkaen paikoin maan länsiosassa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Säärintama etenee päivän aikana maan itäosaan. Sen yhteydessä sade- ja ukkoskuurot voimistuvat nopeasti jopa rajuilmaksi ja kaunis kesäpäivä muuttuu yllättävästi epävakaaksi ja puuskaiseksi. Illaksi ukkoskuurot siirtyvät Venäjän puolelle.

Keskipäivästä alkaen ukkospuuskat – yli 15 m/s – voivat aiheuttaa tuulivahinkoja Itä-Uudeltamaalta Kuusamoon yltävällä alueella. Voimakkaampia puuskia – yli 25 m/s – on odotettavissa myöhemmin iltapäivällä Etelä-Savon itäosista Kainuuseen ylettyvällä alueella. Etenkin maan keskisissä ja itäisissä osissa on hyvä varautua ukkospuuskiin.

Eteläosiltaan rintaman liike on hitaampaa ja paikallisen rankkasateen riski on siksi suurempi etelässä, toisaalta ukkospilvikehityksen käynnistyminen ylipäätään on epävarmaa Etelä-Suomessa. Kuivuuteen etelässä ei välttämättä ole helpotusta tiedossa.

Lapissa sää muuttui pilviseksi ja sateiseksi jo aamuyöstä alkaen. Sadetta voi tulla rankasti matalapaineen myötä osaan Lappia, vuorokausikertymä voi paikoin olla yli 50 mm.

Lue myös: Helteinen sää lisäsi riskiä – Suomen rannikkovesissä uidessa voi saada vakavan bakteeri-infektion

Kommentoi Facebookissa