Oikeuskansleri arvioi pääministerin virkamatkapuhelimen puuttumista baari-iltana – ”Asiassa ei toimittu vastoin virkavelvollisuuksia”

Valtioneuvoston kanslian ohjeistus välttää kontakteja ulkoministeri Haaviston koronavirustartunnasta johtuen saavutti pääministerin vasta seuraavana aamuna. (Kuvituskuva Jussi Toivanen/ Valtioneuvoston kanslia)

Pääministeri Sanna Marinilla ei ollut virkamatkapuhelinta mukanaan altistuttuaan koronavirukselle.

PÄÄMINISTERI Oikeuskansleri Tuomas Pöysti on antanut ratkaisunsa kanteluihin, jotka koskivat pääministeri Sanna Marinin virkamatkapuhelimen käyttöä. Kantelijoiden mukaan pääministeri Marin menetteli ministereitä velvoittavien ohjeiden ja terveysturvallisuusohjeiden vastaisesti.

Marinilla ei ollut virkamatkapuhelinta mukana viettäessään vapaailtaa 4. joulukuuta 2021. Valtioneuvoston kanslian ohjeistus välttää kontakteja ulkoministeri Pekka Haaviston koronavirustartunnasta johtuen saavutti pääministerin vasta seuraavana aamuna.

Oikeuskansleri totesi, että terveysturvallisuutta koskevien ajantasaisten toimintaohjeiden noudattamisella ylläpidetään paitsi valtioneuvoston toimintakykyä, myös kansalaisten luottamusta kulloinkin voimassa oleviin terveysturvallisuutta koskeviin säännöksiin ja suosituksena annettuihin ohjeisiin.

Oikeuskanslerin mukaan asiassa ei kuitenkaan toimittu vastoin virkavelvollisuuksia, koska voimassa olleet terveysviranomaisten ja valtioneuvoston koronatoimintaohjeet olivat osin ristiriitaiset altistumistilanteiden osalta.

Oikeuskanslerin saamien selvitysten mukaan ministereille osoitetut kirjalliset ohjeet virkamatkapuhelimen käytöstä eivät olleet tapahtuma-aikana sisällöllisesti täysin yhteneväiset. Pääministeri Marin oli tavoitettavissa toisesta työpuhelimestaan eikä hänen voitu kokonaisuutena arvioiden katsoa menetelleen ohjeiden tai virkavelvollisuuksiensa vastaisesti.

Oikeuskansleri piti kuitenkin tärkeänä varmistaa, että valtioneuvoston tilannekeskuksella on ympärivuorokautinen kyky tavoittaa valtionjohto ja virkamiesjohto häiriö- ja poikkeustilanteissa. Valtioneuvoston matkapuhelinkäytänteitä koskevat ohjeistukset tulisi saattaa sisällöltään yhteneväisiksi ja pitää ajan tasalla.

Oikeuskansleri piti hyvänä sitä, että toimenpiteisiin valtioneuvoston tiedonvälittämisjärjestelmän parantamiseksi ja valtioneuvoston matkapuhelinkäytänteitä koskevan ohjeistuksen yhtenäistämiseksi on jo ryhdytty.

Lue myös: Sanna Marinin toinen koronatesti oli negatiivinen – pääministeri palaa lähitöihin

Kommentoi Facebookissa