Oletko ostamassa uutta täyssähköautoa? – Traficomista voi hakea 2 000 euron hankintatukea

Sähköautojen hankintaa jarruttaa ensisijaisesti niiden keskimäärin 20–60 prosenttia vastaavankokoista polttomoottoriautoa korkeampi hinta.

Tukemalla vähäpäästöisen ajoneuvojen hankintaa edistetään liikenteen päästötavoitteiden saavuttamista. (Kuva Fotolia)

Tukea voi saada uuden enintään 50 000 euroa maksavan täyssähköauton ostoon.

HANKINTATUKI Uuden sähköauton ostaja tai pitkäaikaisvuokraaja voi saada valtiolta 2000 euroa hankintatukea. Aiemmin ostaja sai tuen alennuksena auton myyntihinnasta autoliikkeestä, nyt tuki maksetaan hakijalle tukipäätöksen mukaisesti. Tukea haetaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.

Tukea voidaan myöntää, jos hankittava auto on uusi täyssähköinen henkilöauto ja sen kokonaishinta on enintään 50 000 euroa. Lisäksi auton pitää tulla hakijan omaan käyttöön ja hänen on sitouduttava pitämään auto omassa käytössä sekä rekisteröitynä nimillensä vähintään yhden vuoden ajan auton ensirekisteröinnistä.

– Tukemalla vähäpäästöisen ajoneuvojen hankintaa edistetään liikenteen päästötavoitteiden tavoittamista. Sähköautojen hankintatuella kannustetaan kotitalouksia siirtymään fossiilisista polttoaineista vaihtoehtoisiin käyttövoimiin, mikä vähentää liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä. Jokainen askel kohti liikenteen päästöjen vähentämistä on tärkeä, toteaa Traficomin päällikkö Mikko Helminen.

Tuki voidaan myöntää sähköauton ostajalle tai pitkäaikaisvuokraajalle, jos

  • auto on täyssähköinen henkilöauto
  • auton kokonaishinta on enintään 50 000 euroa
  • hankittu tai pitkäaikaisvuokrattu sähköauto on uusi ja ensirekisteröimätön.
  • auton voi hankkia aikaisintaan 1.1.2022 ja tukea on haettava viimeistään 31.3.2023
  • ostaja tai vuokraaja on yksityishenkilö
  • hankittava ajoneuvo ensirekisteröidään Suomeen
  • hankittu tai pitkäaikaisvuokrattu auto tulee hakijan omaan käyttöön
  • hakija sitoutuu pitämään hankintatuen kohteena olevan auton omistuksessaan tai hallinnassaan liikenneasioiden rekisterissä tai Ahvenanmaan ajoneuvorekisterissä vähintään 1 vuoden ajan auton ensirekisteröinnistä
  • pitkäaikaisvuokrattava auto sitoudutaan vuokraamaan ja pitämään omistuksessa tai hallinnassa liikenneasioiden rekisterissä tai Ahvenanmaan ajoneuvorekisterissä vähintään kolmeksi vuodeksi.

Hankintatuki voidaan myöntää yhden kalenterivuoden aikana yhden täyssähköauton hankintaa varten ja tukea voidaan myöntää samaa henkilöautoa varten ainoastaan kerran.  Lisäksi tuen myöntämisen edellytyksenä on, että valtion talousarviossa avustuksen maksamista varten varattua määrärahaa on käytettävissä.

Auton ostaja tarvitsee autoliikkeeltä tilausvahvistuksen tai kauppasopimuksen tukihakemuksen liitteeksi. Pitkäaikaisvuokraustilanteessa tuen hakija tarvitsee pitkäaikaisvuokrasopimuksen. Tuki maksetaan ajoneuvon ensirekisteröinnin jälkeen.

Lue myös: Onko sähköauto luotettava talvella? – Selvitys vertaili, kuinka usein sähköauto jättää tien päälle

Kommentoi Facebookissa