Olympialaiset Helsinkiin ja Lahteen? – Ruotsin olympiatappio muutti asetelmaa

Suomi ei ole koskaan järjestänyt talviolympiakisoja

Suomi ei ole koskaan järjestänyt talviolympiakisoja. (Kuva AOP)

Suomi voisi järjestää talviolympiakisat jo 2030, jos alppihiihdolle ja kelkkailulle saataisiin kisapaikat toisesta maasta.

OLYMPIALAISET Ruotsin tappio vuoden 2026 talviolympiakisojen hakuprosessissa Italialle oli merkittävä yllätys. Ruotsi ei ole koskaan järjestänyt talviolympiakisoja ja maan kisahanketta arvioitiin taloudellisesti ja ympäristöllisesti kestävämmäksi.

Taas kerran jäi ruotsalaisille olympiahaussa käteen se kuuluisa ”musta pekka”. Åreen oli aiempina vuosikymmeninä haettu olympialaisia useamman kertaan turhaan. Nyt Tukholmankaan vetovoima ei riittänyt.

Suomen olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen piti vielä huhtikuussa todennäköisenä, että 2026 olympialaiset myönnettäisiin Ruotsille. Salonen totesi samalla, ettei Suomen mahdollinen olympiahaku olisi todennäköistä ainakaan vuosina 2030 tai 2034, jos Ruotsi saisi kisat.

Italian voitto kisahaussa muuttaa tilannetta. Herää kysymys, kannattaisiko Suomen sittenkin hakea 2030 tai 2034 talviolympialaisia?

Suomessa ei ole olympiakelpoisia syöksylaskurinteitä tai kelkkaratoja, joten alppihiihto ja kelkkailu pitäisi järjestää ulkomailla. Sopivia kumppaneita Suomelle olisivat kelkkailun osalta Latvian Sigulda tai Norjan Lillehammer ja alppihiihdon osalta Lillehammer tai Ruotsin Åre.

Kaikki muut lajit olisi mahdollista järjestää Suomessa. Jäälajit järjestettäisiin Helsingissä ja hiihtolajit Lahdessa. Freestylelle ja lumilautailulle löytyisivät kisapaikat Messilästä ja Himokselta. Tampereen uusi areena sopisi taitoluistelun tai jääkiekon käyttöön.

Suomen mahdollisessa kisahankkeessa etäisyydet olisivat alppihiihtoja ja kelkkailuja lukuun ottamatta selvästi pienemmät kuin Italian 2026 kisoissa. Ruuhkia olisi Helsingin ja Lahden välisen nopean junayhteyden ansiosta varmasti vähemmän.

Asuntorakentamista tarvitaan pääkaupunkiseudulle ja Lahteen joka tapauksessa lisää. Olympiakylän rakennusprojekti tukisi asuntorakentamista.

Olympiakomitean mukaan talviolympiakisat voisi järjestää Suomessa taloudellisesti kannattavaksi. Budjettikaan tuskin olisi suurempi kuin Italian vuoden 2026 kisojen 1,3 miljardia.

Onnistuneille ja taloudellisesti kannattaville olympiakisoille olisi Suomessa edellytyksiä, mutta on toinen juttu, miten KOK jaettuihin kisoihin suhtautuu. Vuonna 2006 Suomi huijattiin hakemaan olympialaisia, vaikka todellisuudessa KOK:lla ei ollut aikomustakaan jakaa kisoja kahden maan kesken.

Ruotsin ja Latvian hakemus hävisi äänestyksessä Italialle. Ruotsin vuoden 2026 kisojen kelkkailut olisi järjestetty Latvian Siguldassa, jonne Neuvostoliiton aikana rakennettiin kelkkarata.

Ruotsi tuskin tulee hakemaan 2030 kisoja, mutta Norjan mahdollinen kisahanke voi torpata Suomen kisahankkeen alkuunsa. Norjalla on mahdollisuus järjestää kisat, joissa suorituspaikat ovat lyhyiden välimatkojen päässä toisistaan. Norjan ei tarvitse jakaa kisoja toisen maan kesken.

Muita mahdollisia 2030 talviolympialaisten hakijoita ovat Japanin Sapporo ja Yhdysvaltain Salt Lake City. Niidenkään ei tarvitsisi jakaa kisojaan toisessa maassa sijaitsevan kisakaupungin kanssa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Ruotsille karmea pettymys – talviolympialaiset Italiaan

Kommentoi Facebookissa