Olympiatoivo Rene Rinnekangas sai tunnustusta X Gamesissa – ainutlaatuinen urakka

Lumilautailu on tuonut Suomelle mitaleita neljistä perättäisistä talviolympialaisista.

Lumilautailu on tuonut Suomelle mitaleita neljistä perättäisistä talviolympialaisista. (Kuva Lumilautaliitto)

Rene Rinnekangas urakoi lumilautailun X Gamesissa ainoana laskijana neljä lajia. Hän jäi täpärästi ulos mitaleilta.

LUMILAUTAILU Lumilautailun arvostetuin tapahtuma X Games järjestettiin viikonloppuna Coloradon Aspenissa. Suomalaisista mukaan oli kutsuttu Rene Rinnekangas ja Enni Rukajärvi, jotka tällä hetkellä ovat Suomen ainoat tasaisesti maailman terävimmän kärjen tasolla kilpailevat lumilautailijat.

Rinnekangas urakoi Aspenissa kahtena päivänä peräti neljä kisaa. Viimeisenä päivänä sunnuntaina hän otti neljännen ja viidennen sijan.

Päivällä Rinnekangas jäi reilijameissa niukasti mitaleilta ollen neljäs. Samoin kävi illalla knuckle huckissa, jossa hän sijoittui viidenneksi.

Rinnekangas oli ainoana laskijana kutsuttu neljään lajiin. Se on jo merkittävä kunnianosoitus.

– Maraton ohi eli neljä lajia alla. Eilen oli slope ja big air, tänään reilit sekä knuckle huck. Homma pulkassa ja kotia kohti. Hyvä fiilis kaikista. Tänään oli pitkä päivä myös, ja kyllä se alkaa pikkuhiljaa tuntumaan. Sehän on tätä lumilautailua, niin en ala valittamaan yhtään vaan nautin tekemisestä. Kunnia sinänsä, että sain kutsun näihin: taisin olla ainoa laskija, joka sai kutsun kaikkiin. Kunnia oli vetää loppuun asti, Rinnekangas iloitsi Lumilautaliiton tiedotteessa.

Reileissä voiton otti kaiteisiin erikoistunut yhdysvaltalainen Jesse Paul. Knuckle huckissa voiton vei ennennäkemättömiä temppuja esittänyt yhdysvaltalainen Zeb Powell.

Lauantaina Rinnekangas sijoittui big airissa neljänneksi. Kisan voitti Kanadan Max Parrot.

Ennen iltakisaa samana päivänä laskettiin myös slopestylen finaali sekä naisissa että miehissä. Rinnekangas sijoittui slopestylessa kahdeksanneksi. Kisan voitti Kanadan Darcy Sharpe.

Myös Enni Rukajärvi oli slopestylessa kahdeksas. Voiton vei yhdysvaltalainen olympiavoittaja Jamie Anderson.

Rukajärvi sai slopestylessä tehtyä kaksi erilaista laskua pystyyn, mistä hän oli tyytyväinen.

– Oli sinne päin -päivä. Ihan ok, että sain tehtyä kaksi erilaista rania. Teknisemmät temput jäivät hyppyristä puuttumaan, mutta reileihin olin ihan tyytyväinen. Kisa oli kyllä kova. Sen huomaa, että tytöt ovat harjoitelleet kovasti vaikeampia temppuja. Formaatti oli vähän mielenkiintoinen. Ihan jamitunnelmiin ei päästy. Vähän jouduttiin odottamaan, mutta neljä laskua oli kuitenkin enemmän kuin kolme. Nähtiin myös monipuolisempia raneja, mikä oli kiva juttu, Rukajärvi sanoi Lumilautaliiton tiedotteessa.

Kaikki lauantain kisat käytiin jamiformaatilla, jossa laskijoilla oli tietty aika laskea parhaat laskunsa ja tuomarit laittoivat laskijat järjestykseen. Pisteitä ei erikseen annettu.

Rukajärvi on voittanut olympiakisoissa slopestylessä hopeaa Sotshissa 2014 sekä pronssia Pyeongchangissa 2018. Hän ei ole vahvistanut, aikooko hän kilpailla Pekingin 2022 olympialaisissa.

Rinnekangas oli mukana Pyeongchangissa, mutta ei yltänyt mitaleille. Pekingin 2022 kisojen suhteen Rinnekangas on yksi merkittävimmistä suomalaisista mitalitoivoista.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Emmi Peltoselta hieno suoritus taitoluistelun EM-kisoissa

Kommentoi Facebookissa