Pekingin olympialaisissa suomalainen lumilautailupettymys

Rene Rinnekangas on lumilautailun kansainvälisiä huippuja. (Kuva Lumilautaliitto)

Yksikään Suomen neljästä lumilautailijasta ei yltänyt Pekingissä big air -hyppyjen finaaliin. Jäätanssijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis olivat kilpailussaan hienosti sijalla 15.

OLYMPIALAISET Suomalaisia lumilautailijoita ei nähdä Pekingin olympiakisojen big air -hyppyjen finaalissa. Carola Niemelä, Enni Rukajärvi, Rene Rinnekangas ja Kalle Järvilehto eivät selvittäneet karsintaa.

Niemelä oli karsinnan tuloksissa 20:s pisteillään 100,75. Rukajärvi suoriutui vaatimattomasti saatuaan pisteet 89,25. Tuloksissa hän oli 22:s.

Finaaliin pääsi 12 parasta. Samalla varmistui, ettei Rukajärvi voita mitalia kolmansissa perättäisissä olympiakisoissa.

Slopestylen finaalissa Rukajärven sijoitus oli seitsemäs. Hän oli tässä lajissa ollut hopealla Sotshissa 2014 sekä pronssilla Pyeongchangissa 2018.

Big airissa Rukajärvi ei lukeutunut mitalisuosikkeihin. Karsinnan tulokset eivät hänen osaltaan vastanneet kuitenkaan odotuksia.

Niemelän urakka päättyi karsintaan sekä slopestylessä että big airissa.

Rukajärvi kaatui big airin karsinnassa kaksi ensimmäistä laskuaan.

– Ei se ihan nappiin mennyt. Ekalla oli hyvä fiilis, mutta vauhti tuntui hitaalta niin jätin ysiin ja se ei valitettavasti mennyt päälle. Tokalla koitin tonnia ja vikalla sitten fiilistelin, Rukajärvi kommentoi Olympiakomitean toimittamassa haastattelussa.

Suomen joukkueen päävalmentaja Antti Koskinen arvioi, etteivät Rukajärven paukut vain riittäneet.

– Tänään ei ollut Ennin päivä. Kisaraniin ei saanut onnistumista ja se tuli siitä, että paukut ei vain riittäneet. Tuli tehtyä siinä ehkä tokalle väärä valinta. Aina ei lähde, nyt oli valitettavasti se päivä.

Myös miesten big air-karsinta päättyi suomalaisittain isoon pettymykseen. Mitalitoivonakin kisaan lähtenyt Rinnekangas oli karsinnassa 13:s ja Järvilehto 18:s.

Rinnekangas jäi finaalista rannalle ensimmäisenä kilpailijana. Hänen yksikään yrityksensä ei karsinnassa onnistunut.

Suomi ei saavuta Pekingin olympialaisissa lumilautailusta mitaleita. Neljien olympiakisojen suomalainen lumilautailun mitaliputki tuli nyt päätökseensä.

Jäätanssissa hyvä suomalaiskilpailu

Jäätanssijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis onnistuivat Pekingin olympialaisissa kiitettävästi. He etenivät jäätanssissa vapaatanssiin ja olivat kilpailun lopputuloksissa sijalla 15, mikä ylitti odotukset.

Turkkila ja Versluis saivat vapaatanssin suorituksestaan pisteet 105,65. Heidän kokonaispisteensä olivat 173,88.

Ennätyspisteisiinsä 185,19 Turkkila ja Versluis eivät yltäneet, mutta sijoitus kilpailussa oli erittäin hyvä.

– Alussa oli varovaisuutta, mutta aika lailla meni nappiin. Kovan paineen alla oli onnistunut suoritus. Tiedämme, että arvokisoissa on tiukempi tuomarilinja, Turkkila ja Versluis kommentoivat

Turkkila ja Versluis, jotka ovat Suomen ensimmäiset olympiakilpailijat jäätanssissa 28 vuoteen, ilmoittivat myös jatkosuunnitelmistaan. He aikovat jatkaa uraansa Milanon 2026 olympialaisiin.

Olympiakultaa jäätanssissa voittivat Ranskan Gabriella Papadakis ja Guillaume Cizeron pisteillään 226,98. Venäjän Viktoria Sinitsina ja Nikita Katsalapov saivat hopeaa pisteillä 220,51. Pronssia saavuttivat Yhdysvaltain Madison Hubbell ja Zachary Donohue pisteillään 218,02.

Anni Kärävän kisoille kelpo päätös

Anni Kärävän urakka Pekingin olympiakisoissa freeskin slopestylessä päättyi karsintaan. Kärävä oli karsinnassa pisteillään 61,73 tuloksissa 15:s.

Finaalipaikka ei ollut Kärävältä kaukana. Finaaliin eteni karsinnan 12 parasta.

Karsinnan ykkönen oli Viron Kelly Sildaru pisteillään 86,15. Sildaru on merkittävä kultamitalisuosikki karsinnassa kolmanneksi sijoittuneen Kiinaa edustavan amerikkalaistaustaisen Eileen Gun ohella.

Kärävä osallistui Pekingin kisoissa aiemmin jo freeskin big air-kisaan. Siinä hän eteni hienosti finaaliin saakka. Kärävän olympiareissua voi pitää varsin onnistuneena.

Teksti Otto Palojärvi, Peking

Lue myös: Suomelle surkeaa menestystä Pekingin olympialaisten alppihiihdoissa

Kommentoi Facebookissa